"Denizde uzun süre yüzmek kalp krizine neden olabilir"

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Örnek, tuza bağlı yüksek tansiyon hastalarının deniz yerine tatlı suya girmesi önerisinde bulunarak, "Tuzlu sularda uzun süre kalınca sudaki çözünmüş tuz bedene difüzyonla geçer. Bu da vücuttaki tuz oranını artırarak tuza bağlı tansiyon hastalarının tansiyonunu yükseltir ve kalp krizine neden olabilir." dedi.

Haberler 22.07.2017 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Örnek, yüzmenin kalp damar hastalklar, yall geciktirme, kas, romatizma ve daha pek çok konuda faydal bir spor olduunu söyledi.

Düzenli olarak yüzmenin sala her açdan faydas olduunu vurgulayan Örnek, Ancak bu faktör baz kiiler için geçerli deildir. Mesela tuza bal yüksek tansiyon hastalar bundan müstesnadr. çünkü, deniz gibi tuzlu sulara girmek ve uzun süre kalmak, tuza bal tansiyon hastalar için risklidir. Risk, suda kalma süresi uzadkça daha da artmaktadr. Tuzlu sularda uzun süre kalnca sudaki çözünmü tuz, bedene difüzyonla geçer. Bu da vücuttaki tuz orann artrarak tuza bal tansiyon hastalarnn tansiyonunu yükseltir ve kalp krizine sebep olabilir. diye konutu.

- Denizden çknca mutlaka tatl suyla durulanmal

Yrd. Doç. Dr. Örnek, orta ya üstü baz kiilerin tuza bal tansiyon hastas olduunu bilemeyebileceini dile getirerek, öyle devam etti:

Bu kiiler tansiyonlarn ölçtürdükten sonra tuzlu sulara girmelidir. Ayrca, ksa süreliine de olsa denize giren tuza bal tansiyon hastalarnn sudan çkar çkmaz tatl suyla durulanmas gerekmektedir. Bu kiilerin yannda mutlaka tansiyon hap bulundurmas da salklar açsndan oldukça önemlidir. Ayrca, yüksek tansiyon hastas olmayan yallarn da suda ksa süre kalmas ve yannda mutlaka tansiyon ilac bulundurmas hayati önem tamaktadr.

Tansiyon hastalarnn sadece denizde deil, tuz oran yüksek scak kaplca sularnda da fazla kalmamas gerektiini ifade eden Örnek, dier artlarn da buras için aynen geçerli olduunu anlatt.

Örnek, tuz oran yüksek olmayan kaplca sularndaki minerallerin tansiyonu düürücü etkisi olduunu, denizlerde bu minerallerin çok düük olduunu belirterek, söz konusu hastalara, deniz yerine bu kaplcalar hatta mümkünse göl, nehir, havuz gibi yerleri tercih etmeleri önerisinde bulundu.

Scak hava ve nemin, denizdeki tuzlu suyla birleince tansiyon hastalar için daha da riskli olduunun altn çizen Örnek, Tuza bal tansiyon hastalar için tuzlu suya girmeden önce souk suya sklm bir veya en az yarm limonun suyunu içmeyi önemle tavsiye ediyoruz. Ayrca, bu tansiyon hastalarnn tuzlu sulara girmeden önce doktoruna danmasnn oldukça faydal olduunu düünüyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git