Depolardan kaçının!

Uzmanlardan "gıda ve temizlik malzemesi ile ilaç depolamaktan kaçının" uyarısı

Haberler 27.03.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni koronavirüs (Kovid-19) gibi pandemi ilan edilen süreçlerde, insanlarn, panik ve kayg duygusu ile gereksiz gda, temizlik malzemesi ya da ilaç depolamaktan kaçnmas gerektii belirtildi.

Dünya Salk Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Ruh Sal Program Yöneticisi Doç. Dr. Akfer Karaolan Kahloullar, dünyann birçok ülkesinde ölümlere yol açan Kovid-19 ile mücadele sürecinde en önemli eylerden birinin de gereksiz ilaç kullanmndan kaçnmak olduunu söyledi.

Kriz durumlar ve afetlere ilikin pek çok çalmann, insanlarn pandemi gibi kriz dönemlerinde aklc karar vermekte zorlandn gösterdiini ifade eden Kahloullar, nsanlar bu dönemlerde daha çok panik ve kayg duygusu ile hareket etme eilimindedir. Ar miktarda gda, temizlik malzemesi ya da ilaç depolamann kayg ve belirsizlikle ilikili olduu düünülmektedir. diye konutu.

Kahloullar, pek çok aratrmacya göre depolamann, kiilere kontrolün ellerinde olduu duygusunu yaatarak kayglarn kontrol etmeye yardmc olduunu aktard.

Kiinin kaygs yatnca veya kriz durumu geçince aldklarna baktnda aslnda pek çounun gereksiz olduunu görecei deerlendirmesinde bulunan Kahloullar, unlar kaydetti:

Bugünlerde yaadmz süreç de muhtemeldir ki ayn biçimde sonuçlanacak. Bir hafta öncesinde yetkililer bize yaklak iki üç hafta evlerimizde kalmamz önerdiler ama biz baz kiilerin kendilerine en az 6 ay yetecek kadar alveri yaptklarn gözledik. Aradan geçen zaman bize bu kararlarnn, hayat sürdürmek için çok gerekli olmadn gösterdi çünkü hala alveri yapma imkanlarmz sürüyor ve bütün ihtiyaç duyduumuz gda ve temizlik maddelerine ulaabiliyoruz.

Bu sadece yaadmz pandemi sürecine özgü bir davran deil, daha önce de pek çok kriz döneminde gözlenmitir. Burada önemli olan kayg ile gerçekletirilecek depolama davran ile ihtiyaçlara yönelik hazrln kartrlmamasdr. htiyaçlara yönelik bir hazrlk elbette yaplmal.

- Fazladan alnan her ürün bakalarnn eriim hakkn ortadan kaldrabilir

Bu sürecin dayanmayla alabileceinin altn çizen Kahloullar, sosyal izolasyon döneminde, gda depolamadan önce iyi düünülmesi gerektiini vurgulad.

Kahloullar, Herhangi bir eyi almadan lütfen düünelim, gerçekten ihtiyacmz olduu için mi alyoruz yoksa hissettiimiz kayg ve panik nedeni ile mi alyoruz? Fazladan aldmz her ürün, ona ihtiyac olan baka bireylerin eriim hakkn ortadan kaldrma riskini tayor. Bu konuda medya bo raflar göstermemeli. Bunun yerine haberlerde, salgnn en youn yaand çin ve talyada bile, gda ve kronik vakalarn kullanmas gereken ilaçlar konusunda bir sknt yaanmadn vurgulanrsa, oluan panik havasnn azalmasna katk salanacaktr. diye konutu.

- Gereksiz ilaç ve benzeri ürünlerin alnmasna gerek yok

laç temin edilmeye çallmasna ilikin olarak da Kahloullar, Örnein, sürekli ilaç kullanmamz gerektiren kronik bir hastalmz var ise yeterli miktarda ilacmz olup olmadn kontrol edip eksiklerimizi tamamlamalyz. Ancak gereksiz ilaç ve benzeri ürünlerin alnmasna gerek yok. O ilaçlara bir bakasnn ihtiyacnn olabilecei düünülmeli. deerlendirmesinde bulundu.

Kahloullar, dar çkmay asgariye indirmek için, yetkililerin belirttii zaman dilimi için belirlenen ihtiyaçlarn alnmas gerektiinin altn çizerek, Bunu yaparken dier insanlarn ihtiyaçlarnn farknda olup gereksiz alveriten kaçnmalyz. Bu noktada, alacaklarmz markette dolarken belirlemek yerine evde ihtiyaçlarmz düünerek bir liste hazrlamak ve alveri esnasnda bu listeye bal kalmak, gereksiz alveri yapmamz önleyecektir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git