''Deprem olacak korkusu psikolojik rahatsızlıklara sebep olabilir''

Psikolog Lütfü Kaan Özdemir, deprem olacak korkusunun kişide psikolojik rahatsızlıklara sebep olabileceğini söyledi.

Haberler 21.08.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye deprem kuanda bulunan ülkelerden bir tanesi konumunda bulunuyor. Eski yap stokunun belli bir ksmnn salam olmamas nedeniyle yaanan büyük depremlerde büyük ykmlar olabiliyor. Yaanan ykmlar ve can kayplar insanlar üzerinde psikolojik etkiler yapabiliyor. Deprem olacak korkusu da bu psikolojik rahatszlklardan bir tanesi olarak kabul ediliyor. Psikolog Lütfü Kaan Özdemir, 17 Austos depreminin yldönümünde tekrar gündeme gelen deprem riskinin psikolojik boyutlarn anlatt.

Travma yaanabilme ihtimali de psikolojik rahatszlklara sebep olabiliyor

Depremin insanlar üzerinde oluturduu psikolojik etkiyi deerlendiren Psikolog Lütfü Kaan Özdemir, 17 Austos depreminin etkisinin büyüklüü ve sonuçlarnda oluturduu fiziksel ve psikolojik ykmlar nedeni ile, depremin etkisi beklenenin çok üstünde olmutur.Depremlerde dier doal afetler gibi travmaya sebep olabilir ve insanlarda benzer tepkilere neden olabilirler. Fakat her insan kendine göre iddeti farkldr. Örnein; ben depremi yaam birisi olarak tabii ki depremden etkilendim fakat bende travma sonras stres bozukluu dediimiz rahatszla yol açmad. Fakat bana gelen bir danan stanbulda evinde depremi çok hissetmemesine ramen o ve onun gibi birçok kii ile travma sonras stres bozukluu nedeni ile terapi seanslar yaptk. Hatta daha sonra depremin etkilerini sadece medyadan duyarak deprem olacak beklentisi ile korku yaayan birçok kii ile terapi yaptk. Dolays ile travmay yaamak gerekmiyor travma yaanabilme ihtimali de psikolojik rahatszlklara sebep olabiliyor dedi.

Psikolog Özdemir, depremden en çok etkilenenlerde bu belirtilerin ortaya çkabileceini belirtirken konuyla ilgili olarak öyle konutu: Sürekli korku, irkilme, en ufak bir sesten etkilenme, itah azalmas, uyku bozukluu, alama nöbetleri, sürekli deprem annn gözünün önüne gelmesi gibi belirtiler ortaya çkabilir. Bu belirtiler kiiden kiiye deiebilir.

Deprem korkusu (Seismophobia)

Deprem korkusu ileri evrelere geldiinde kiinin psikolojisinde ortaya çkabilecek sorunlara deinen Psikolog Özdemir, Deprem fobisi, kiide kalc fobilere ve travmaya sebep olabilir. Dünyann güvensiz bir yer olduu hem kendisi hem de ailesinin zarar görecei korkusu nedeni baz kiilerde kalc olarak kapal yerde kalamama korkusu geliebilir. Evde kalsa bile her an tetikte olma hali en ufak bir ses ve sallantda deprem olacak korkusu hatta ölüm korkusu dahi geliebilir. Deprem sonras tedavi edilmezse kalc uyku sorunlar, itahszlk geliebilir ifadelerini kulland.

Psikolog Özdemir, bu tür travmatik olaylarda yaanan sorunlarn kalc olmamas için u önerilerde bulundu: Kendinizi koruyun; ne yaanm olursa olsun hayati ihtiyaçlarnz ihmal etmeyin. Eyleme geçin; hayat her eye ramen devam ediyor. Eve kapanmak yerine aksiyon aln. liki kurun; etrafnzda size destek olabilecek yaknlarnzla iliki kurun içinize kapanmayn. Bunlar yapmanza ramen problemleriniz devam ediyorsa bir ruh sal uzmanndan destek almanz çok önemlidir.

Ana Sayfaya Git