Deprem, travmayı da getiriyor!

Şiddetli depremlerin travmalara yol açabileceğini belirten uzmanlar, “Bazı kişilerde kalıcı bir psikolojik sorun diyebileceğimiz durumlar yani Travma Sonrası Stres Bozukluğu oturabilir ve yerleşebilir. Erken müdahale önemli” uyarısında bulunuyor.

Haberler 22.07.2017 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gökova Körfezinde önceki gece meydana gelen 6.3lük deprem Bodrum ve çevresinde hissedildi. Can kaybna neden olmayan deprem, korku ve endieyi beraberinde getirdi. Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, depremin travmaya yol açabileceini söyledi.

Doal bir afet olan depremin güçlü, iddetli ve ciddi bir hasara neden olmas halinde psikolojik travmaya yol açabileceini kaydeden Baripolu, Bu travmann belirtilerinde kii ar derecede korku yaayabilir. Kii ilk anda ve ilk dakikada oka girebilir. Baz kiilerde görüldüü gibi tehlikeli bir kurtulu yolu seçilebilir. Örnein pencereden atlamak gibi. çaresizlik ve panikleme duygusu yaanabilir. Kii kendini çaresiz hissedebilir, tabi ki ölüm korkusu o anda kiiyi etkisi altna alr. Örnein hayatn kaybedecei ya da bir eylerin üzerine yklaca ya da kendini sakat brakaca gibi bir korku oluur diye konutu.

Depremler travmaya yol açabilir

Yaanan travmann izleyen günlerde de depremin iddeti, kiinin yana, depreme nerede yakaladna, bu deprem srasnda veya sonrasnda herhangi bir sevdiini veya yaknn kaybedip kaybetmeyiine göre deiebildiini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, Deprem tabii ki kiinin psikolojik savunma sisteminin gücü ve güçlülüü ba etme becerilerine bal olarak da iddeti belirlenecek bir psikolojik travma etmenidir dedi.

Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, depremden en ar ve en kötü ekilde etkilenenlerde aadaki belirtilerin ortaya çkabileceini ifade ederek Sürekli bir korku, irkilme tepkisi, en küçük bir sesten etkilenme, uyku bozukluu, itahta azalma, alamalar, sürekli o ann gözünün önüne gelmesi kii ve kimseyle konumak istememe gibi belirtiler ortaya çkabilir. Bu belirtiler kiiden kiiye deiir ama sklkla görülen belirtiler bunlardr. Baz kiilerde sk sk kendini kaybetmeye kadar belirtiler ortaya çkabilir.

Deprem sonrasnda ve depremi çartran uyaranlardan korku da geliebileceini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Semra Baripolu, Baz kiiler eve günlerce giremeyebilirler. Deprem srasnda bulunduklar odaya giremeyebilirler. çou kii tabi ki çok ar iddette olmayan bir depremde hafif bir sallanty günler içinde atlatr. Bir psikolojik tablo gelimeden o korkunun etkisinden kurtulabilir ama baz kiilerde kalc bir psikolojik sorun diyebileceimiz durumlar yani Travma Sonras Stres Bozukluu oturabilir ve yerleebilir dedi.

Travma Sonras Stres Bozukluu tedavi edilmelidir

Travma Sonras Stres Bozukluu belirtileri ba gösterdiyse muhakkak profesyonel yardm, psikoterapi ya da ilaç tedavi destekli bir terapi almak gerektiini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Semra Baripolu, Bu ikayetler birkaç haftay geçmesine ramen azalmyorsa, uyku bozukluu, itahszlk, depresif belirtiler ya da en küçük bir sesten irkilme hali, iine gücüne dikkatini verememe ve hayattan elini eteini çekme gibi isteksizlik ve ilgisizlik hali devam ediyorsa, uykudan kabuslarla uyanma bu gibi belirtiler varsa mutlaka travmaya yönelik bir psikoterapi gerekiyorsa ilaç tedavisi ile destek almak lazm. çünkü beyinde bu travmatik yaantlarn kaydedildii bölgeler var ve bölgeler tetikleniyor. Tekrarlanan veya depremi çartran uyaranlarla bile tetiklenebiliyor. Bu yüzden etkili bir tedavi almak kiinin fonksiyonlarn daha da kaybetmesini engelleyecektir. Yaam kalitesini hzl bir ekilde eski düzeye çevirecektir dedi.

Ana Sayfaya Git