'Deride kabarıklık ve kızarıklık Omicron belirtisi'

Prof. Dr. Pelin Kartal, "'Omicron' varyantı görülen kişilerde diz, dirsek ve ayak bölümlerinde kaşıntı, deride kabarıklık, kırmızılık ya da morumsu isilik veya kurdeşen benzeri deri döküntüleri meydana geliyor" dedi.

Haberler 08.01.2022 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Pelin Kartal, ngilterede yaplan aratrmaya göre Omicron varyant tespit edilen hastalarn yüzde 20sinde deri semptomlarnn ortaya çktn söyledi. Prof. Dr. Kartal, Omicron varyantndaki deri tutulumlarnn daha çok çocuk ve gençlerde görüldüünü belirterek, Covid-19da genç ve çocuklarda pek bulgu olmuyordu. Burada bir farkllk var. Deri tutulumu daha farkl ve yüzde 20 orannda görülüyor.

Deri bulgular özellikle kant, deride kabarklk, krmzlk, isilik ya da kurdeen dediimiz ikayetlerle karmza çkyor. Bunlar da daha çok diz, dirsek ve ayaklarda görülebiliyor. Yine deride kabark, hafif yanma ile karakterize kantl, biraz arl olabilen krmz ve morumsu kabarklklar da olabiliyor. Bunlar da ellerde morarma olursa oksijen ihtiyac olduu ve acil duruma sebebiyet verecei için önemli. Bunlarda çocuklarda daha sk görülmekte diye konutu.

DER DÖKÜNTÜSÜ VARSA TEST YAPTIRILMALI

Prof. Dr. Kartal, Omicron varyant tespit edilmeden önce deri bulgularyla kiide kendini gösterdiini vurgulayarak, Enfeksiyonun balayp klinik olarak ortaya çkmad dönemde bu bulgular görülebiliyor. O yüzden bir haberci nitelii haline gelebiliyor. Bula bu varyantta çok önemli. çocuklarmzda böyle bir bulgu varsa mutlaka test yaptrmamz açsndan da bizi uyarmakta bu durum. Tedavi sonrasnda da bu bulgularn hemen geçmedii raporlanm. Bizim de bu bulgulara dikkat ederek hastalara böyle yaklamamz gerekmekte. O yüzden deri bulgular bize bir haberci olarak karmza çkabilecei için bu bulgular gördüümüzde hemen teste gitmemiz önemli. Deri bulgular hemen geçmiyor. Bazen tedavi sonrasnda bile bir süre devam ediyor ama mutlaka kalc bir hasar brakmadan geçiyor dedi.

Ana Sayfaya Git