Deride ortaya çıkan benlere dikkat; kanser riski

Deriye renk veren hücrelerin normalden farklı şekilde deriye yerleşmesiyle benlerin oluştuğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı, Op. Dr. Fikret İrkin deride ortaya çıkan benler hakkında açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Fikret İrkin, “Vücudun yüzde 5’inden büyük alanı kaplayan doğuştan benlerin kanser gelişim riski fazladır” dedi.

Haberler 11.12.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Benlerin renkleri, ekilleri ve boyutlarnn ipuçlar verdiini söyleyen Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Fikret rkin ben oluumundaki en önemli faktörün genetik yatknlk olduunu belirtti.

AçIK TENL CLT TPLERNDE DAHA SIK GÖRÜLEBLYOR

Benlerin baz cilt tiplerinde daha fazla görüldüünü aktaran Op. Dr. Fikret rkin Ben oluumuna neden olan en önemli faktör genetiktir. Açk tenli ve mavi-yeil gözlü olanlar, sar-kzl saçl olanlar, çillenme eilimi olan kiiler, günete kolay yanabilen cilt tiplerinde benler daha fazla görülür. Benler ortaya çkma zamanlarna göre ikiye ayrlmaktadr: Doutan beri mevcut olanlar ve sonradan ortaya çkan benler. Doutan olan benler kahve renkli lekeler eklinde balayabilir, zamanla bu lekelerin üzerinde kabarklklar görülür. Bu benlerin üzerinde kaln kllar bulunabilir. Boyutlar yala birlikte artabilir. Vücudun yüzde 5inden büyük alan kaplayan doutan benlerin kanser geliim riski fazladr dedi.

BENLER FARKLI EKLLERDE GÖRÜLEBLR

Benlerin farkl renk ve ekillerde görülebileceini söyleyen Dr. rkin, Genellikle açk ya da koyu kahverengi tonlarnda, ciltle ayn yüzeyde ya da kabark olabilir. Koyu tenli kiilerde benler de daha koyu renklidir. Baz benlerin kanser oluturma riskleri vardr. Bu benler genellikle kenarlar düzensiz olan, açk-koyu kahve renklerinin bir arada bulunduu benlerdir. Benlerin yapsnda baz deiiklikler kanser üphesi uyandrmaldr. Bu deiiklikler öyle sralanabilir: Renk yapsnda deiiklik: açk renkli bir bende koyulama, krmz-siyah renk deiiklii olmas, benin boyutunda büyüme, kenarlarnn düzensizlii, benin üzerinde kama, benlerin üzerine kanamalarn görülmesi ve yaralarn açlmas bu durumlarda mevcut ben zaman kaybetmeden alnmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git