Devletten 517 bin kişiye evde bakım hizmeti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, engellilerin topluma entegre edilmelerine yönelik eğitim, rehabilitasyon, beceri ve yeti kazandırma gibi hizmetler verdiklerini belirterek, "Türkiye'de 517 bin ağır engelli kardeşimiz evde bakım desteği alıyor." dedi.

Haberler 17.02.2020 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koç, Bakanlk olarak engelli ve ailelerine yönelik çeitli düzenlemeler yaparak destek verdiklerini söyledi.

Engellilerin hem kamuda hem de özel sektörde istihdamlarn takip ve tevik ettiklerini aktaran Koç, Her yl engelli atamas gerçekletiriyoruz. Dünyada ilk olarak engellilere yönelik Engelli Kamu Personel Seçme Snav yapyoruz. Bu yl da snav nisan aynda yaplacak. mtihana giren engellilerimiz aldklar puanlar üzerinden kamu kurum ve kurulularna yerleiyorlar. diye konutu.

Koç, Bakanlk olarak bütün engellilerin eitim hakkn önemsediklerini vurgulayarak, öyle devam etti:

Engellilerin eitim, istihdam ve bamsz yaam becerisi kazanma süreçlerinde devlet olarak mekanizmalar kurmanz lazm. Biz Bakanlk olarak bütün engellilerimizin eitim hakkn önemsiyoruz. Bu nedenle de Milli Eitim Bakanlna bal özel eitim merkezlerine giden engellilerimizin ulam dahil bütün giderleri noktasnda çalmalar yapyoruz. Ücretsiz servis hizmetleri sunuyoruz, okullar ona göre dizayn edilebiliyor. htiyaç duyan engelli kardelerimiz özel eitim ve rehabilitasyon birimlerinden hizmet alyor. Bunun da ücretini devlet olarak ödüyoruz. Yine engelli kardelerimizin ailelerini de desteklememiz gerekiyor. Türkiyede 517 bin ar engelli kardeimiz evde bakm destei alyor. Bakanlk olarak bu evde destek programn yürütüyoruz. Burada da bir maddi destek veriyoruz.

- Ev kazalar uyars

Engellilik konusunda koruyucu ve önleyici ciddi çalmalar yürüttüklerini, tan konulduktan sonra müdahale boyutunda programlar gelitirdiklerini anlatan Koç, Erken tandan sonra erken müdahale boyutuyla eitim, rehabilitasyon ve yeti kaybn minimuma indirme, hatta ortadan kaldrma noktasnda çok ciddi ulusal programlar gelitiriyoruz. ifadesini kulland.

Koç, Ulusal Erken Müdahale Program çalmalarna da deinerek, unlar kaydetti:

Sonradan kazanlm engellilik de çok önemli bizim için. Bugün Türkiyede bölünmü yollarn varl, sosyoekonomik gelime, trafik kazalarnn, i kazalarnn azalmas sonradan kazanlan engellilik orann gittikçe azaltyor. çok dikkat çekmek istediimiz ev kazalardr. Özellikle ev kazalarnda çocuklarmz ciddi manada travmaya maruz kalyor ve kalc engeller oluabiliyor. Yine yallar açsndan baktmzda ev içinde ve dnda dümeler yaanyor. Bu açdan biz önlenebilir kazalara ilikin çok ciddi kampanya yapmaya çalyoruz. Burada bütün kamu kurum ve kurulularnn da desteini istiyoruz.

- Gündüz Yaam Merkezlerimizi yaygnlatryoruz

Genel Müdür Koç, engelli ailelerinin üzerindeki yükü hafifletmek adna geçen yl hayata geçirdikleri Gündüz Yaam Merkezlerini yl içinde tüm illerde uygulamaya alacaklar bilgisini verdi.

Engellilerin evlerinden alnarak Gündüz Yaam Merkezlerine getirildiine iaret eden Koç, Engelli kardelerimize burada gün içerisinde eitim, rehabilitasyon, beceri, yeti kazandrma gibi programlarla yardmc oluyoruz. Sonra da evine götürüyoruz. Bu ekilde hem ailelerin omzundaki yükü biraz hafifletmi oluyoruz hem de engelli kardeimize çok ciddi manada rehabilitasyon program uyguluyoruz. Gündüz Yaam Merkezlerini yaygnlatryoruz. Biz istiyoruz ki engellilerimiz ailesiyle mutlu bir ekilde yaasn. eklinde konutu.

Türkiyede nüfusun giderek yalandnn altn çizen Koç, bu nedenle yallara yönelik de önemli programlar gelitirdiklerini dile getirdi.

Koç, yallarn korunmas ve desteklenmesi ile biyo-psikososyal bakma ihtiyac olan yallarn yaadklar mekanlarda gerekli bakmlar gerçekletirilerek, yaamlarnn kolaylatrlmas amacyla hayata geçirilen Yal Destek Programnn 354 ilçede uygulandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git