Diş Eti Problemleri ile Sistemik Hastalıklar Birbirlerini Tetikliyor!

Diş etlerinde oluşan bir hastalık; organları etkileyeceği gibi gebelik komplikasyonları, romatoid artrit, şeker ve kalp gibi hastalıklara da davetiye çıkarıyor!

Haberler 16.03.2019 - 12:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tp dünyasnn uzun yllardr aratrma konular arasnda yer alan, di eti-sistemik hastalklar ilikisini; Periodontoloji Dr. Utku Gaye Dikme Güveli açklyor!

Di eti hastalklaryla sistemik hastalklar arasnda, uzun yllardr bilinmekte olan çift yönlü bir iliki söz konusudur. Di eti hastalklarnn, sistemik hastalklar nasl tetikleyebileceiyle ilgili, iki potansiyel mekanizma öngörülmütür.

Di Etindeki Mikroorganizmalar

Di eti iltihab ve buna bal gelien baklk yantnn organlar etkilemesiyle ilgili ilk mekanizma; di etindeki mikroplarn organlarda dorudan çoalmas olarak tanmlanabilir. Yani di etlerinden kaynaklanan tüm mikrobiyal organizmalar ve ürünleri, dolam yoluyla vücutta gezinebilir. Sepsis ya da septisemi olarak açklanan bu mekanizma kanda bakteri varlyla kendisini belli eder.

Diyabet, Kalp, Böbrek Hastalklar

kinci mekanizma ise; di eti iltihab sonucu oluan mikroplarn sebep olduu sistemik enflamasyondur. Di eti hastalklaryla; eker hastal, kalp hastalklar, gebelik komplikasyonlar ve romatoid artrit gibi dier hastalklar arasnda iliki olduuna dair kantlar giderek artmaktadr. Di etinde meydana gelen enflamasyonun; akcier hastalklar, barsak hastalklar ve kronik böbrek hastal için risk faktörü olduunu gösteren çalmalar vardr.

Sistemik Hastalklar da Di Etlerini Etkiliyor!

Bununla birlikte birçok sistemik hastalk, bozukluk ya da durum da; di eti hastalklar için risk faktörüdür. Sistemik iltihabi bir hastaln, di eti üzerine etkisinin en belirgin örne eker hastaldr. Di eti hastalklar, eker hastalnn bir komplikasyonu olarak tanmlanmtr. eker hastalnda, sistemik enflamasyonla-di eti hastalklar arasndaki balant lokal ve uzak organlar arasnda mevcut olan iki yönlü ilikiyi gözler önüne sermektedir. Bu ilikide, baklk sisteminde yer alan hücrelerin ana rol oynad düünülmektedir. Kan hastalklar gibi dier sistemik iltihabi hastalklar da, di eti iltihabn iddetlendirebilir. Virüsler ve dier mikroorganizmalar tarafndan oluturulan sistemik hastalklar da, di eti hastalklarn etkileyebilmektedir. Bu bireylerin az ve di eti salna önem vermesi gerekmektedir. Ayn ekilde; baz sistemik hastalklarn di eti ve az içi bulgular olmasndan dolay, sk sk di hekimi kontrolleri önerilmektedir.

Ana Sayfaya Git