Diş korkusu fobiye dönüşmesin

Diş hekimi fobisi, özellikle küçük yaşlarda başlayarak yıllar boyunca çocukların korkulu rüyası oluyor. Öyle ki dişçiye gitme korkusu, araştırmalara bile konu olmuş durumda. Yapılan araştırmalar, farklı yaş gruplarından çocukların yaklaşık yüzde 80-90’ının diş hekiminden ya da dişçiye gitmekten korktuğunu ortaya koyuyor.

Haberler 16.08.2017 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuklukta balayan bu korku yetikinlik döneminde de devam ediyor. Di hekimi fobisi ve bu fobiyi amann yollar hakknda Uzman Psikolog Yelda Öge ve Di Hekimi Burhan Yürütücü önemli bilgiler verdi.

Tedavi almaktan kaçyor

Herhangi bir nesne ya da durumdan sebepsiz yere korku, kayg duymak ve kaçnmak olarak tanmlanan di hekimi fobisi hakknda Psikolog Yelda Öge, Kiinin yaad ar ya da acya ramen ara ara bulant, alama, titreme gibi bedensel tepkilerinde elik ettii bir durum söz konusu oluyor. Bu durum, di hekimine gitmek ve tedavi almaktan kaçnmay beraberinde getiriyor. Di hekimi fobisi genellikle çocuklukta balyor ve yetikinlik döneminde devam ediyor dedi.

çocuun korkutulmamas gerekiyor

Di hekimi fobisi, aile tarafndan oluturulan olumsuz alg, inanç ve yorumlarla geliebiliyor. Küçük yalarda ailelerin diçiye gitmekle ilgili yanl yorumlar, çocuun zihninde olumsuz bir alg oluturuyor. Aileler yaplmasn istemedii davranlar için çocuu diçiyle korkutarak, di hekimine kar kayg ve korku oluturuyor. Yemeini yemezsen diini çektiririm, yaramazlk yaparsan diçiye götürürüm gibi tehditlerde bulunulmamas gerekiyor. Bunun yan sra çocuun di tedavisi hakknda çevreden edindii yanl bilgiler de korkuya sebep oluyor. Di tedavisiyle ilgili anlatlan abartl ve gerçekçi olmayan söylemler di hekimine ve tedavisine kar çocukta fobi oluturuyor.

Doktor ine yapmayacak demek yanl

çocuklarn düzenli aralklarla 1 yandan itibaren di muayenesine götürülmesi gerekiyor. Küçük yata balayan bu alkanlk, çocuun di muayenesi hakknda olumlu alg gelitirmesini salyor. Uzm. Psikolog Yelda Öge, olumsuz di tedavisi deneyimleri üzerine çocuun yannda konuulmasnn doru olmadn ve çocukla nasl konuulmas gerektiini öyle açklyor:

çocuklar duyduu bu bilgileri unutmuyor ve kendi bana geleceine inanarak kayglanyor. Bu sebeple çocuklarn di hekimlerine gitmekle ilgili olumsuz alg ve yorumlarla korkutulmamas gerekiyor. Tedavi öncesinde doktorun ine yapmayaca ve hiç ar duyulmayaca gibi gerçekçi olmayan alglar oluturmamak önem tayor. çünkü bu söylemler çocuun aileye ve hekime kar güvenini zedeliyor ve korkmasna sebep oluyor.

Genel anesteziyle kartrlmamas gerekiyor

Uzmandan yardm alnmak isteniyorsa çocuklarda di hekimi korkusunu azaltan ve tedavinin baarl bir ekilde sonuçlanmasna sebep olan bilinçli sedasyon yöntemi çocuun arsz, bulantsz, sakin bir ekilde tedavi almasna yardmc oluyor. Di Hekimi Burhan Yürütücü, bilinçli sedasyonu öyle tanmlyor:

Di hekimliinde yaplacak olan ilemlerin arsz ve bulantsz olmasn mümkün klan bilinçli sedasyon, hastann korku ve endie kaynakl rahatszln ortadan kaldryor. Hastay sakinletiren bu destek yöntemi genel anestezi uzmanlar tarafndan uygulanyor. Hastann bilinci açkken derin bir uyku haline giriyor.

Sedasyonun genel anestezi olmadn belirten Yürütücü, bu yöntem esnasnda hastann yar uykulu olduunu ve hekimden ald komutlar yerine getirdiini söylüyor. Uyuturucu etkisi olmayan sedasyon, hem çocuklar hem de yetikinlerde oldukça yaygn ekilde kullanlyor. Di Hekimi Burhan Yürütücü, yöntemin daha çok kaygl ve hareketli, bulant refleksi olan, zihinsel engelli ve di hekimiyle ilgili youn fobi yaayan çocuklar ile yetikinlerde uygulandn ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git