Diş rahatsızlıkları kalp rahatsızlıklarını tetikler mi?

Diş sağlığı ve kalp rahatsızlığı ilişkisi hakkında açıklamalarda bulunan Diş Hekimi M. Tuğra Kaya, bu konuda yapılan araştırmalar ışığında tavsiyelerde bulunuyor.

Haberler 05.11.2016 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni yaplan bir çalmaya göre gizli bir di enfeksiyonuna sahip olan kiilerde kalp rahatszl oluma riski di rahatszl olmayan kiilere göre daha yüksek. Kalp rahatszl ciddi ve tehlikeli bir hastalktr. Koroner Arter Hastal (KAH) en çok görülen kalp rahatszlklarndr ve koroner arterlerin duvarlarnda oluan plaklardan ötürü ortaya çkan bir hastalktr. Bu rahatszln en çok oluma nedenleri; obezite, hareketsiz yaam tarz, sigara, yüksek tansiyon, diyabet olarak saylabilir. Bu yeni çalmayla birlikte, kötü di sal da bu listeye eklenmelidir.

Geçen sene ASM (American Society and Microbiology) de yaynlan çalmaya göre di eti rahatszlklarnn nedeni olan bakterilerin kalp rahtszl riskini arttrd bulunmutur.Finlandiyada Helsinki Üniversitesinin yapt baka bir çalmaya göre ise dilerin kökünde oluan iltihabn (apikal periodontitis ) Akut Kalp Sendromu(AKS) riskini arttrdn gözlemlemilerdir.Apikal periodontitis genellikle diin ortasnda bulunan sinirlerin enfeksiyonu sonucu oluur. Bu enfeksiyonlarn genel nedeni dilerdeki çürükler, travma ya da krklardr. çou zaman arsz ilerler, iltihap olutuunda çekilen röntgenle anlalrlar.

Kalp rahatszl ile ilgili yaplan çalmada, 62 ya civar olan 508 kiiye anjiyo yaplm ve bunun sonucu yüzde 36snda KAH, yüzde 33ünde AKH, yüzde 33ünde ise önemli bir kalp rahatszl görülmemitir. Bu hastalardan alnan panaromik röntgenlerin yüzde 58inde apikal periodontitis gözlenmitir. Bu sonuca göre, Apikal periodontitis kalp rahatszl riskini arttrmaktadr ve bu hastalarn Akut Kalp Sendromuna yakalanma riski apikal periodontitis olmayan kiilere göre yaklak 2.7 kat daha çoktur. Bu sebepten dolay sizlere önerim az salnz çok iyi korumanz ve di hekiminizi düzenli aralklarla ziyaret etmenizdir

Ana Sayfaya Git