Diş sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışlar

Diş sağlığını korumak için farkında olmadan yapılan yanlışların ağız ve diş sağlığı üzerinde etkisi büyük. Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Uzmanı Dt. Fırat Dağcıoğlu ağız bakımı hakkında altın değerinde önerilerde bulundu.

Haberler 22.12.2016 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

D SALII HAKKINDA DORU BLNEN YANLILAR

- Her gün en az iki kere düzenli di frçalayn: Herkesin bildii en temel di bakm ilemi de olsa, özellikle geceleri di frçalamak bazen atlanyor. Oysa özellikle uyumadan önce di frçalamann önemi büyük. Gece boyunca kapal olan az içinde di çürüüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hzl çoalyor. O yüzden aksatmadan gece yatmadan önce ve sabah olmak üzere en az iki kere di frçalamay atlamamak gerekiyor.

- Di hekimi kontrolünü atlamayn: Az içindeki problemler her zaman kendini ar ile göstermez. Armaya baladnda çok ilerlemi olabilir. Bu da yaplacak tedavinin nispeten daha zor ve uzun olmasna sebep olur. Basit bir dolguyla çözülebilecek bir di kanal tedavisi, kanal tedavisi ile çözülebilecek bir di çekim gerektirebilir. Özellikle gece veya önemli günlerde iddetlenen di arlar kiiyi çok zor durumda brakr. Bu sebeple 6 ayda bir di hekimi kontrolü sizin fark etmediiniz skntlar balangç aamasnda tespit eder.

- Di ipi önemli: Di frçalamak di yüzeylerini temizlerken, di aralarnda kalan plaklara sebep olur. Dilerde var olan hafif çapraklklar bu durumu arttrr. Di frçasnn giremedii arayüzleri temizlemenin tek yolu di ipi kullanmaktr.

Dieti salna da dikkat edin: Dieti sal olmadan az salndan bahsetmek mümkün deildir. Di sal için gerekli bakmlar tam olarak uygulandnda dietleri de salkl olacaktr. Aksi takdirde dieti rahatszlklar di problemleri kadar ciddi arlar ve skntlar yaratr.

- yi beslenin: Salkl beslenmenin di ve az sal açsndan önemi büyük. Özellikle C vitamini di eti saln korurken, yourt, peynir gibi hem ya hem süt içeren besinler di sal için önemlidir. Diyetten, ekerli ve asitli yiyecek içecekleri çkarmak, bu besinler tüketildiinde de di yüzeylerini temizlemek gerekir. ekersiz sakz çinemek de tükürük akn arttrarak az içinin temizlenmesini kolaylatrr.

- Salk problemleri di saln da etkiliyor: Kronik rahatszlklar vücutta yol açtklar deiikliklerle ya da kullanlan ilaçlar sebebiyle di saln etkiler. Bu rahatszlklarn banda diyabet, kalp hastalklar, karacier ve böbrek yetmezlii, reflü, emoterapi ve radyoterapi öncesi dönem saylabilir. Bu tip rahatszlklarn tehisi konduunda di hekiminizle görümeniz gerekli tedavilerin yaplmas ve gereken önlemlerin alnmasn salar.

- Hamilelikte di bakmn ekstra önemseyin: Hamilelikte deien hormonlar dieti hassasiyeti ve kanamalarn arttrr, az içinde problem olumasn kolaylatrr. Hamilelerin bu dönemde di hekimi kontrollerini arttrmalar, dita temizliini sklatrmalar önemlidir. Ayrca hamilelikte özellikle kullanlacak ilaçlar yüzünden ve erken doum ya da düük gibi riskleri önlemek için mümkün olduunca az tedavi yapmak en doru olandr. Bu dönemi emzirme dönemi takip eder ve annenin ilaç kullanmas tercih edilmez. O yüzden özellikle planl hamilelikler de, hamile kalmadan di hekimi kontrolüne gitmek ve gereken tüm tedavileri yaptrmak önemlidir.

- Az içindeki yaralar ciddiye aln: Genel sal tehdit edebilecek birçok hastaln ilk belirtileri az içinde kendini gösterir. Uzun süre azda kalan ya da sk tekrarlayan az yaralar, renk deiiklikleri ya da ilikler olutuunda bir di hekimine ya da az hastalklar uzmanna dann.

- Süt dileri önemli: Süt dileri daimi diler için yer tutucu görevi görür.. Süt dilerinin vaktinden önce çekilmesi daimi dilerde çapraklklara; süt dilerinde çürüklerin yol açt iltihap ve abseler daimi dilerde ekil ve renk bozukluklarna yol açar. Süt dileri çkt andan itibaren temizlenmeli, 4 yandan itibaren de düzenli hekim kontrolü yaplmaldr.

- Az içindeki braket, kuron köprü, dolgu ve implant gibi materyallerin bakmn ihmal etmeyin: Az içerisine sonradan yerletirilen her türlü restorasyon titiz bakm gerektirir. Bu bakmlar için kullanlmas gereken arayüz frçalar, az dular ya da köprü alt ipleri gibi aparatlar, hekimin önerdii gibi kullanmak, yaplan tedavinin uzun süre salam kalmasn ve az içinde temizlenmemi hiçbir alan kalmamasn salar.

Ana Sayfaya Git