Dişçi fobisi dişlerinizden edebilir

Ortodonti Uzmanı Doç.Dr.Ruhi Nalçacı, diş fobisine sahip insanlarda aktif diş çürüğü veya diş eksikliği olma olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi.

Haberler 18.02.2018 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk alannda gelien teknolojiye, birçok arsz yönteme ramen di doktoruna gitme fobisinin maalesef toplumumuzda halen oldukça sk görüldüünü dile getiren Doç.Dr.Ruhi Nalçac, Genelde çocukluk döneminde yaptrlan ilemler sonrasnda yaanlan travma ve kaygnn bizlerde brakt iz, di doktoruna gitme korkusu olarak sonraki yaammzda bizi etkiliyor. Fobisi olan bireyler di tedavilerini erteliyor geçitiriyor, bu durum ise ksrdöngüye sebep olarak durumun daha da ciddilemesine sebep oluyor. Tedavi edilmeyen basit bir çürük balangc ileri derecede çürüe, sonraki süreçte enfeksiyona ve di kaybna neden olabiliyor diye konutu.

D FABSNDEN KURTULUN

Ortodonti Uzman Doç.Dr.Ruhi Nalçac sözlerine öyle devam etti:

En çok karlalan bir dier durum ebeveynlerin, çocuun yatlarnn veya çevresindeki büyüklerin anlatt kötü hatralar. Anne babann veya yakn çevredeki büyüklerin dilerine ilem yaptrrken yaadklarn abartarak anlatmalar, çocuu di doktoruna götürmeyle veya ineyle korkutmalar diçi fobisinin olumasn tetikleyebilir.

nternet de ayr bir fobi kayna. Küçüklerin ellerinden dümeyen akll telefonlarda yaptklar Google aramalar endieye neden olabilir. Di hekimine gitmeden önce di çekimi ile ilgili izlenen ksa bir Youtube videosu bile dental ilemler öncesi kaygy arttrabilir.

DLERN VE AIZ TEDAVS

Ortodonti Uzman Doç.Dr.Ruhi Nalçac, çocukluk döneminde diçi fobisi olumamas için ebeveynlerin oldukça dikkatli olmas gerektiini ifade ederek, Yaplan akademik çalmalar di hekimine duyulan güven ve sevginin diçi fobisini azalttn göstermitir. Özellikle çocuunuzu götüreceiniz ilk randevuda çocuk di hekimini tercih etmeniz, çocuunuzun yaps hakknda öncesinde doktora bilgi vermeniz oldukça önemlidir. Yaplacak ilemin basitten zora doru planlanmas, öncesinde çocuklarn anlayaca dilde benzetmeler yaparak kullanlacak aletlerin tantlmas korkuyu azaltacaktr. Doktor tarafndan ilem sonrasnda çocuun holanaca küçük bir hediyenin, Cesaret sertifikasnn verilmesi onu heveslendirecektir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git