Dişlere Zarar Veren 6 Hatalı Alışkanlık

Ağız ve diş sağlığımızı bozan diş çürükleri ile diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünya genelinde nezleden sonra en yaygın görülen hastalıklar arasında 2. sırada yer alıyor. Ülkemizde ne yazık ki ağız ve diş sağlığıyla ilgili veriler çok parlak değil.

Haberler 07.09.2017 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öyle ki 35-44 ya grubunda çürük, eksik veya dolgulu die sahip olma oran yüzde 10,8 iken bu oran 6574 ya grubu arasnda yüzde 25,8e yükseliyor. Salksz diler ve di etleri; bata kalp, böbrek ile mide olmak üzere organlar da olumsuz yönde etkiliyor, diyabet ile mide ülseri gibi kronik hastalklar tetikleyebiliyor. Hamilelerde erken doum, düük ve düük kilolu bebek riskini artryor. Dolaysyla salkl di ve di etlerine sahip olmak tüm salmz korumak adna çok önemli. Dilerimizin hasar görmesine yol açan en önemli etken ise günlük hayatmzda skça yaptmz hatalar.

Az ve Di Sal Uzman Dt. Kübel Özkut dilerimize zarar veren alkanlklarmz anlatt, önemli önerilerde bulundu.

Dileri alet olarak kullanmak

Dileri alet olarak kullanmak skça yaptmz hatal alkanlklarmzdan. Dileri paketleri açmak, etiket koparmak ve çeitli ielerin açlmasnda kullanmak dilerde travmaya, incelmi di kenarlarnda kopmalara, varsa protezlerin çkmasna ve krlmasna yol açabiliyor.

Dileri skmak ve gcrdatmak

Dileri skmak ve gcrdatmak genellikle strese bal yaplan yaygn bir alkanlk. Özellikle gece uykuda iddeti artan di skma ve gcrdatma dilerde anmalara, dieti çekilmelerine ve kök-kuron birleim bölgesinde di maddesi kaybna sebep oluyor. Bir süre sonra dilerde oluan bu ciddi madde kayplar dilerde hassasiyete yol açabiliyor. Dilerin sklmas çene eklemi ve çevre dokularn da olumsuz yönde etkiliyor ve kaslarn spazmyla beraber ba boyun bölgesinde arlara neden olabiliyor.

eker yemek

Ar veya sk aralklarla tüketilen eker ve fermante olan karbonhidratlar di saln olumsuz yönde etkiliyor. ekerin yenmesiyle azda oluan asidik ortam dilerin yüzeyinde çözülmeye neden olabiliyor. Di dokusundaki bu yumuamalar da çürüklere yol açabiliyor. Bu nedenle ekersiz sakzn tercih edilmesi, suni meyve suyu ve konsantre içecekler yerine doal meyve suyunun tercih edilmesinde fayda var.

Sürekli bir eyler attrmak

Sürekli bir eyler yeme, attrma ve asitli içeceklerin gün içinde sk aralklarla tüketilmesi sonucunda az için asidik-bazik denge asidie doru kaydkça çürük ve dieti enfeksiyonu oluabiliyor. Azda besin birikiyor, bu da bakteri says arttryor ve az içini enfeksiyonlara açk hale getiriyor.

Ar kahve ve sigara tüketmek

Ar kahve ve sigara tüketimi dilerin renk deiimine ve sararmasna sebep oluyor. Sigara bata kan dolamn bozduu için di eti hastalklarnn fark edilmesini önlüyor ve ilerleyen di eti hastalklar sonucunda da erken yata di kayplar oluabiliyor.

Dileri hatal frçalamak

Di temizliinin yetersiz sürede yaplmas, dilerin sert frçalanmas ve kullanlan frça kllarnn sert oluu, özellikle kök yüzeyindeki sement tabakasnn anmasna ve dentin tabakasnn açlmasyla beraber ileri derecede hassasiyetlere yol açabiliyor. Dilerinizi sabah ve akamlar 2 dakika süreyle, orta sertlikte kllara sahip olan bir frçayla, oval hareketlerle ve di etine de masaj yaparak frçalamaya özen gösterin. Akamlar di ipiyle ara yüzleri temizlemeyi de alkanlk haline getirin. Ayrca ylda 2 kez olacak ekilde rutin muayenenizi de asla ihmal etmeyin.

Ana Sayfaya Git