Dijital Ekranlar Gözlerimize Nasıl Zarar Veriyor?

Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için evde kalmaya gayret gösterdiğimiz bu günlerde, oyalanmak için elimizden dijital ekranları düşürmediğimiz bir gerçek. Kimimiz sosyal medya üzerinden saatlerce hikayelere bakıyoruz, kimimiz ise tabletten sezon sezon dizi izliyoruz. Üstelik uyuma ve uyanma saatlerimizin birbirine karışmasıyla beraber telefon, tablet ve bilgisayar karşısında geçirilen saatler de uzuyor. Bu noktada hayatımızda önemli yeri olan dijital ekranların, göz sağlığımız üzerindeki etkilerini konuşmak ve gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir.

Haberler 11.05.2020 - 23:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Baak Bostanc, açklad.

BU BELRTLERLE BALIYOR

Dijital Ekrana Bal Göz Yorgunluu sendromu; bilgisayar, telefon ve tablet kullanm esnasnda veya ardndan ortaya çkan bir dizi, göz ve görme ile ilgili problemi içermektedir. Bu durumun belirtileri, çok çeitli olmakla birlikte en sk görülenleri; gözlerde bulanklk, yorgunluk, ar, yanma, batma, kuruma veya sulanma, kzarklk, odaklama zorluu, çift görme, yaz karakterlerinin veya grafiklerin etrafnda k hareleri görmek ve k hassasiyeti olarak saylabilir.

GÖZ SALIINIZI CDD EKLDE ETKLEYEBLR

Bu problemler çou kiide; bilgisayar veya ekran kullanmna ara verilmesi ile hafiflerken, özellikle altta yatan kuruluk, alerji gibi problemleri olan hastalarda mevcut hastaln bulgularnn artmasna yol açarak yaam kalitesini ve göz saln bozabilmektedir. Tüm bu belirtilerin görülme skl ve iddeti; kiinin göz numaras, genel salk durumu ve alkanlklarndan etkilenebilecei gibi, odann klandrlmas ve nemi gibi pek çok çevresel faktör de semptomlarn iddetinin belirlenmesinde rol oynar.

GÖZLERMZ DJTAL EKRANLARIN ZARARLARINDAN NASIL KORURUZ?

Dijital göz yorgunluu sendromu ile ba ederken ilk yaplmas gereken sebeplerin ortadan kaldrlmas olacaktr.

* Ekran karsnda geçirilen süre, semptomlarn ciddiyetinde önemli rol oynar. Yaplan çalmalarda ekran karsnda 4-6 saatten fazla zaman harcayan kiilerde bu ikayetlerin daha ciddi ve sk ortaya çkt saptanmtr.

* Göz numaralarnn doru tespit edilmesi, özellikle 40 ya sonras yakn görmenin bozulmas ile beraber ortaya çkan yakn gözlüü ihtiyacnn giderilmesi, dijital ekran karsnda yaanabilecek pek çok sorunun çözümü olabilmektedir. Ekran karsnda 6 saatten uzun zaman geçiren kiilerin, gözlüklerine özel filtrelerin ve yansma önleyici kaplamalarn uygulanmas önerilebilir.

* Normalde dakikada 12-16 defa göz krpan insan, ekran karsna geçtiinde en fazla 6-8 defa arasnda göz krpar. Bu da, gözlerde buharlamaya bal göz kuruluunu arttrr. Ekran filtrelerinin kullanm hem göz krpma saysndaki azalmay engeller hem de yansma ve kamamay azaltr.

* Göz kuruluu olan ve halihazrda suni göz ya damlalar kullanan kiilerin; ilaçlarna devam etmeleri, ikayetleri artarsa göz doktorlar ile iletiime geçmeleri önemlidir. Ekran karsnda uzun süre kalan kontakt lens kullanclarnn ise yanma ve kzarklk gibi ikayetlerinin, dijital göz yorgunluu sendromuna m yoksa lens kullanm ile ilgili farkl bir probleme mi bal olduunun deerlendirilmesinin ise mutlaka göz doktoru tarafndan yaplmas gerekmektedir.

* Tüm bu önlemleri alrken çevresel faktörleri de es geçmemek gerekir. Parlak klar, ekrandan göze direk yansyan güne ve tepe floresan lambalar çounlukla kamamaya yol açarak gözlerde rahatszlk yapar. çok parlak ya da çok karanlk odada ekrana bakan kiilerde, göz yorgunluuna daha sk rastland bilimsel çalmalar ile ortaya konmutur.

* Ekran parlakl ortam aydnlatmas ile benzer olmal ve kontrast ise mümkün olduunca arttrlarak, ortaya çkabilecek göz yorgunluu en aza indirilmeye çallmaldr. Bilgisayarlarn gözlerden yaklak olarak 90 cm uzaklkta olmas, ekrann orta noktasnn göz seviyesinin yaklak 15 cm altnda olmas kurumay önlemeye yardmc olabilir. Gözlere çok yakn tutulan tablet veya cep telefonlarnn akomodasyon denen yakn görme çabasn arttrarak gözlerde yorulma, akak ve ba ars gibi ikayetlere yol açabilecei unutulmamaldr.

* Bunlara ek olarak; ekran üzerindeki kir ve toz, gözlerde kamamay arttrr. Her türlü dijital ekrann ve kullanlan gözlük camlarnn temiz tutulmas da ikayetlerin en aza inmesinde önem tar.

* Tüm bunlarn yan sra kiilerin; gün içinde uygun miktarda sv almalar, beslenmelerinde esansiyel ya asitlerinin, ve vitaminlerin dengeli bir ekilde idamesi, uyku düzeninin korunmas önemlidir. Ortam stmasnn uygun ayarlanmas, klima ile havalandrlan evlerde gözlerin kurumasnn engellenmesi için ortam nemlendiricilerinin kullanlmas da alnabilecek önlemler arasnda yer alr.

Bata da söylediimiz gibi dijital ekranlarn, hayatmzda önemli bir rolü olduu gerçek. Ama tablet ve telefonlarla geçireceimiz zaman, göz salmz korumay unutmadan kararlatrmak hayat kalitemizi arttracak gibi görünmektedir.

Ana Sayfaya Git