'Dijital obeziteye karşı dijital diyet yapmalıyız'

DijitalBağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, "Dijitalleşmenin getirdiği içerik ve bilgi bombardımanına bağlı olarak insanlarımız normal hayatın gerçeklerinden uzaklaşmakta, abartılı bir şekilde dijital nesnelerle temas alışkanlığı kazanmış durumdadır. Bu da her şeyde olduğu gibi dijital sağlık adına ve yaşam kültürü adına sıkıntı oluşturacağı için artık 'dijital diyet' zamanı demeliyiz" dedi.

Haberler 24.05.2022 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dijital Bamllkla Mücadele Dernei Genel Bakan Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital hayatn toplumu her yönüyle kuattn, toplumun özellikle ruhsal yönünü basnç altnda tutarak, ruhsal bir arlk ve beraberinde dijital obeziteye dayal kontrolsüz davransal bozukluklar meydana getirdiini söyledi. Dilci, Dolaysyla üreten bir toplum olabilme adna dijitalizmin doru okunmas, süper akll toplum yaratma noktasnda önlemlerin alnmas elzemdir. Bu noktada dijitallemenin dili ve alfabesi ve dijitallemenin kültürü üzerine odaklamak, buna bal ders içeriklerinin erken dönemde çocuklara okul öncesinden itibaren yerletirilecek ekilde kültür kazanmna dönütürülmesi gerekir. nsanla dair istatistiki yöntemler üzerinden birtakm kazanmlarn olduu bu dünyada yazlm sistemi ve buna bal kodlamalara yönelik insanlarn bilinçlendirilmesi gerekir diye konutu.

Diyanet leri Bakanlnn bu konuda çalma yapmas gerektiini vurgulayan Dilci, Diyanet leri, dijital çaa ilikin gelecek sorulara kar gerekli fkh ya da fetva içerikli soru ve sunumlara kar önlemlerini imdiden almal, buna dönük çözümü kendi dijital mecralar üzerinden yine paylaarak muhataplaryla buluturmaldr. Dijital bamlln toplumsal yaantya dönük etkilerine kar büyük ölçekli çalmalar yaplmal. Bu yönde toplum kültürünü zedeleyici içerik veya donanmlarn nasl ilendii subliminal mesajlarla dijital mecra içeriklerine nasl yerletirildii konusunda çalmalar yaplmaldr ifadelerini kulland.

DJTAL DYET ZAMANI DEMELYZ

Dilci, dijital yaam yüzünden insanlarn normal hayatn gerçeklerinden uzaklatn ifade ederek, Dijital yaam kültürü artk aileler tarafndan edinilmeli. Dijital obeziteye kar dijital diyet zaman diyoruz. çünkü artk dijitallemenin getirdii içerik ve bilgi bombardmanna bal olarak insanlarmz normal hayatn gerçeklerinden uzaklamakta, abartl bir ekilde dijital nesnelerle temas alkanl kazanm durumdadr. Bu da her eyde olduu gibi dijital salk adna ve yaam kültürü adna sknt oluturaca için artk dijital diyet zaman demeliyiz. Dijital eko sistem üzerine ekonomik anlamda dijital devlet anlaynn üretim-tüketim ilikisinin bütünletirilmesi gerekir. Dolaysyla bu üretim ve tüketim devletin kendi sosyolojik dinamikleri üzerinden toplumun bekasna hitap edecek ekilde olmaldr dedi.

DEER ODAKLI YAPAY ZEKA YORUMU YAPILMALI

Prof. Dr. Dilci, sosyolojik dijital dönüüm kodlarnn yeniden ele alnmas gerektiini kaydederek, Bu yöndeki dijital mecralarn psikolojik görsel ve içeriklerine kar burada hipnotik teknikler var; çocuklarn intihara götürülmesi var. Tüketim alkanlklar ve seratonin, dopamin gibi mutluluk verici hormonal özelliklerle çocuklarda kayg ve sevinç özlemi içerisinde bamlla sevk eden enstrümanlarn doru okunmas ve bu yönde bilinçlendirme faaliyetlerinin özellikle veliler üzerinden gerçekletirilmesi elzemdir. Yapay zekann kullanm alan itibaryla hayatmza youn bir ekilde gireceinden yapay zekaya ilikin dijital kültür içerisindeki sosyolojik dönüüme dair kodlar yeniden tanmlanmal ahlaki, etik ve deer odakl yapay zeka yorumu yaplmaldr diye konutu.

Ana Sayfaya Git