Dijital oyunlar Alzheimer için umut olabilir

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2017 verilerine göre, ülkemizde internet kullanan yaşlı bireylerin oranı 2,7 kat arttı.

Haberler 23.03.2018 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yal bireylerin dijital cihazlara ilgi duyduunu ve bu sayede Alzheimer ve demans hastalnn önüne geçilebilecek dijital oyunlarn gelitirilebileceini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur; Yal bireylerin dijital cihazlarda internette aratrma yapma, öretici uygulamalar kullanma, hzl düünüp çabuk karar verme ya da aklda tutma becerilerini gelitirmeye yönlendiren uygulamalar kullanmalar beyin geliimleri açsndan yararl olabilir dedi.

YALILARA UYGUN DJTAL OYUNLAR GELTRLEBLR

Son zamanlarda yallarla yaplan aratrmalara göre yal bireylerin aksiyon, yar ve strateji tarz oyunlar oynadklarnda hzl düünme, çabuk karar verme, görsel ileme, zihinsel esneklik, ksa süreli hafzay etkili kullanma gibi becerilerinde de gelime olduunu söyleyen Samur, Yal bireylerin dijital oyunlar oynad esnada beynin aktif olmayan bölgelerinin aktifletii, beyin hareketlerinin önemli derecede artt ve hatrlama becerilerinde gelimeler olduu gözlemleniyor. Bu nedenle yal bireylerin Alzheimer ve demans rahatszlklar için, onlara en uygun olan dijital oyunlar gelitirilebilir eklinde konutu.

ARATIRMALAR DA DESTEKLYOR

Yaplan akademik bir çalmada bir yl boyunca her seviyede gittikçe zorlaan oyunlar oynayan 50 ya ve üstü bireylerin bilisel ilem hzlarnda birkaç senede gerçekleebilecek art görüldüünü söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur, 55-75 ya aras bireylerle yaplan aratrmalarda 3 boyutlu mantk ve problem çözme oyunlarn oynayanlarn bilisel problemlerinin azald hatta bu ekilde demans hastalnn bile önlenebilecei yönünde sonuçlar bulunuyor diye konutu.

BAU Bilgisayar ve Öretim Teknolojileri Eitimi Bölümü öretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur ayrca; baka bir aratrmaya göre ise 60-85 ya aras yetikinlerin 6 ay boyunca ayda 12 saat bilisel becerilere odaklanan oyunlar oynayarak, 6 ayn sonunda bireylerin çoklu ilem becerilerinin gelitiini, ksa süreli hafzada daha çok bilgi tutabildiini ve dikkat becerilerinin güçlendii sonucuna varldn söyledi. Samur, yine aratrmalara göre bisiklete binme, dans etme, kayak yapma gibi vücudun fiziksel etkinliklerini tanyp alglayabilen dijital egzersiz oyunlarnn insanlara zihin fonksiyonlarn gelitirmelerinde yardmc olabileceini ve bu oyunlarn genel zihinsel salklarn anlaml bir ekilde gelitirebileceini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur; Tetris, PacMan, Ylan Oyunu, Super Mario gibi oyun uygulamalarn hem yallarmzn aina olduu hem de rahatlkla kaliteli zaman geçirmek için oynayabilecei ve zihinsel becerilerini gelitirebilecei oyunlar olarak gösterebiliriz dedi.

SADECE DJTAL DEL FZKSEL ETKNLKLER DE YAPILMALI

Yallarmzn fiziksel etkinlikleri de mümkün olduunca yapmaya çalmas gerektiinin önemini de vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur; Yallarn kaliteli dijital oyunlar oynamalarnn yan sra mümkünse gerek aile bireyleriyle gerekse arkadalaryla fiziksel ve kutu oyunlar oynamalar, ek olarak gün içinde fiziksel etkinliklerine yeterince zaman ayrmalar çok önemlidir. Son olarak yeni konular örenmeye çalma, ezber yapma, yeni yerler kefetme gibi etkinlikler de yal bireylerin beyin geliimlerinde önemli yer tutmaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git