Dikkat! Aşırı sıcaklar tansiyonu düşürebilir

Günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biri olan ve görülme sıklığı hızla artan hipertansiyon ülkemizde her 3 erişkinden 1’inde ortaya çıkan sinsi bir hastalık. Genellikle belirti vermediği için "sessiz katil" olarak nitelendirilen hipertansiyon kontrol altına alınamadığında böbrek yetmezliği, beyin kanaması ve kalp krizi gibi hayatı tehdit eden tablolara yol açabiliyor.

Haberler 27.06.2019 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl kiilerin bile vücut dengesini zorlayan seviyelere ulaan yaz scaklar da ar nemle birlikte birletiinde hipertansiyon hastalarn çok daha fazla zorlayabiliyor. Bunun nedeni ise yazn terlemeye ve damar genilemesine bal olarak su ve vücut için yaamsal öneme sahip sodyum ile potasyum gibi tuzlarn kaybedilmesi. Bunun sonucunda da damarlar geviyor ve kan basnc düüyor. Aslnda alnacak bir dizi önlemlerle hipertansiyon hastalarnn yaz mevsimini salkl geçirmeleri mümkün. Kardiyoloji Uzman Dr. Ulaankhuu Batgerel scak havalarda dikkat edilmesi gereken 10 kural anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

En az 8 bardak su için

Ar scaklardan olumsuz yönde etkilenmemek için vücudumuz terlemeye balyor. Vücuttaki sv kaybnn artmas da, kan basncn düzenlemek için kullanlan idrar söktürücü ilaçlarn etkisiyle hipertansiyon hastalarnda ciddi tansiyon düüklüüne yol açabiliyor. Bunun sonucunda baylma ve böbrek fonksiyon bozukluu gibi önemli problemler geliebiliyor. Salnz için minimum 8 bardak (2 litre) su içmeyi asla ihmal etmeyin.

Sigaray brakn

Sigara vücudun ihtiyac olan anti-oksidan maddelerin verimini azaltyor ve damarlarn esneme kapasitesini bozuyor. Düük miktarda tüketilen alkol de damarlar gevetici etkisiyle kan basncn düürüyor. Ancak alkol tüketim miktar ve skl artarsa ve beraberinde sigara tüketilirse, tansiyonu yükseltiyor.

Dikkat! Bu saatler çok riskli

Yaz aylarnda güne nlarnn yeryüzüne en dik geldii 10.00 15.00 saatleri arasnda mümkünse darya çkmayn. Bu saatlerde güne altnda kalrsanz scan damarlar üzerindeki büzücü etkisiyle tansiyonunuz düer ve terlemeye bal olarak sv kaybnz da artar.

çay ve kahveden kaçnn

Özellikle yaz aylarnda, idrar söktürücü etkileri nedeniyle kafein içeren çay ile kahve tüketiminden mümkün olduunca kaçnmalsnz Günde 1-2 fincan çay ile 1 fincan kahve içebilirsiniz.

Sporu akam saatlerinde yapn

Egzersiz kalp ve damar sal için yaamsal öneme sahip. Kardiyoloji Uzman Dr. Ulaankhuu Batgerel ancak egzersizleri düzenli olarak, doru zamanda ve yeterli miktarda ömür boyu uygulamanz gerektiine dikkat çekerek, Özellikle yaz mevsiminde bu kurallar çok önemli. çünkü scak havalarda egzersiz yaparken terlemeye bal olarak gelien sv kaybna diüretik etkiye sahip hipertansiyon ilaçlar da eklenince tansiyon düüklüü kaçnlmaz oluyor. Bu nedenle günein dik geldii saat 10:00-15:00 saatleri arasnda spor yapmaktan kaçnmal, egzersizlerinizi akam saatlerinde ve yemekten 2 saat sonra yapmaya özen göstermelisiniz diyor.

Souk / scak dua dikkat

Souk su damarlar büzütürüyor ve daraltyor, bunun sonucunda da tansiyon deeri bir miktar yükseliyor. Eer tansiyonunuz kontrol altnda ise ve ilacnz düzenli olarak alyorsanz, souk suyla du almanzda bir saknca yok. Ancak kontrolsüz tansiyonunuz varsa souk du tansiyon deerlerinizi daha da yükseltecei için önerilmiyor. Bunun yan sra ilaç kullanyor ve youn spor yapyorsanz sv kaybnz daha fazla oluyor. Yeterince sv almazsanz ve scak suyla du yaparsanz tansiyon deerleriniz fazla düebiliyor.

Teri emen kyafetleri tercih edin

Eer dar çkmak zorundaysanz vücuttaki terleme kaybna kar hava geçirgenlii olan, pamuklu ve açk renk kyafetleri tercih edin. Ayaklar en çok terleyen bölgelerden biri olduu için yaz mevsimine uygun ve hava alabilen ayakkablar doru seçim olacaktr. Güne apkasyla banz korumay ihmal etmeyin. Cildinize uygun koruyucu faktör içeren kremler kullann.

Lifli ve posal besinler çok önemli

Yaz aylar ayn zamanda tatil aylar olduu için hipertansiyon hastalarnn beslenme düzeni bozulabiliyor, hazr ve raf ömrü uzatlm (tuzlanm) gda tüketimi artyor. Ancak raf ömrü uzun olan ve paketlenmi her üründe fazla miktarda tuz mevcut. Bu durum vücutta su ve sodyum tutulmasna, bunun sonucunda da kan basncnn artmasna neden oluyor. Yaz aylarnda buday ve yulaf kepei, meyveler (taze, kurutulmu, halanm, piirilmi) ile yeil yaprakl sebzeler gibi sindirimi kolay olan lifli ve posal gdalar tüketmeniz, hayvansal protein yerine bitkisel proteinleri tercih etmeniz hem tansiyon kontrolü hem de barsak salna fayda salayacaktr.

Doktor kontrolünü ihmal etmeyin

Yaz aylarnda genellikle uzun süreli tatil nedeniyle hekim kontrolleri aksayabiliyor. Bunun sonucunda özellikle çoklu ilaç kullanan ve birden fazla kronik hastal olan ileri ya hastalarda ilacn yan etkileri geliebiliyor ve kandaki tuz deerlerinde ciddi düü veya yükseliler oluabiliyor. Dolaysyla eer idrar söktürücü dahil birden fazla ilaç kullanyorsanz ve tansiyona bal böbrek sorununuz varsa ya da baka kronik bir hastalnz mevcutsa hekiminizi her ay mutlaka ziyaret etmelisiniz.

laçlarnz yannza aln

Uzun süreli yolculua çkarken veya tatillerinizde ilaçlarnz ve tansiyon ölçerinizi yannza almay unutmayn.

Ana Sayfaya Git