Dikkat! Bir anlık ihmale gelmez!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, 10 altın kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Haberler 26.11.2020 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Artk evlerimizde daha çok koronavirüslü var! Dünyayla birlikte ülkemizde de her geçen gün hzn artrarak yaylmna devam eden Covid-19 enfeksiyonunun hemen her haneden bir kiinin hastala yakalanmaya balamasna doru evrildiini belirten Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. çar Büke Covid-19 PCR testi ile tan konulan olgularn neredeyse ortalama yüzde 80e yakn bir ksmnn tedavilerinin evde yürütülebilecek düzeyde olduu gerçei göz önüne alndnda Covid-19un önemli bulama ortamnn artk ev ortamlar ve ayn ev ortamn paylaan kiiler olduu da unutulmamaldr. Bu durum Covid-19 pozitif bir olgu ile ayn ev ortamnda dikkat edilmesi gerekenlerin neler olmas gerektiini gözden geçirmeye bizleri itmektedir diyor. Peki Covid-19lu hasta ile ayn evde yaamann bir an bile ihmal edilmemesi gereken kurallar neler? Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. çar Büke, 10 altn kural anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

AYRI ODADA YAAMAK ART

Covid-19 testi pozitif çkan bir kiinin, bir süre boyunca ayr bir odada yaamn sürdürmesi art. Hastann odasnn kaps her zaman kapal olmal, yemeini dier aile bireylerinden farkl olarak kendisi için belirli bir süreyle ayrlm olan söz konusu odada yemelidir.

ODAYA GRLECEKSE KESNLKLE MASKE TAKILMALI

Hasta kiinin odasna kimse zorunlu olmadkça girmemeli, hasta kii de zorunlu haller dnda bu odadan darya çkmamaldr. Covid-19 test sonucu pozitif olan kiinin odasna girilmek zorunda kalndnda herkesin hem az hem de burnu kapatacak ekilde maske kullanmas gereklidir. Bir anlna bile olsa maskenin ihmal edilmemesi ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerekir.

BANYO HER KULLANIMDAN SONRA TEMZLENMEL

Tuvalet ve ykanma ihtiyac için mümkün ise hasta olan kiiye ayr bir banyo/tuvalet salanmaldr. Eer bu mümkün olamyor ve ayn banyo-tuvalet dier aile bireyleri ile paylalyor ise hasta kiinin her banyo-tuvaleti kullanmasndan sonra yer, yüzey, tuvalet, lavabo, çeme musluklar ve du alan dezenfektan ile silinmeli ve temizlenmelidir.

çAMAIRLARI VE YYECEK EYALARI AYRILMALI

Covid-19 test sonucu pozitif olan kiinin çamarlar ve bardak, tabak, çatal, bçak, kak vb. gibi kulland eyalar ayrlmaldr. çamarlar ayr olarak ve makinede, yemek için kulland eyalar da kullanm sonras deterjan ve su ile makinada ya da elde ykanmaldr.

ORTAK ALANLARA TEMASTAN SONRA ELLER YIKANMALI

Ayn ev ortamn paylaan herkesin eller ile ortak temas edilen yüzeylere temastan hemen sonra, yemek öncesi, yemek sonras, tuvalet sonras, yemek hazrlamadan önce yemek hazrladktan sonra, Covid-19 pozitif kiinin eyalar ile temas sonras ve gerektii her durumda 20 saniye boyunca eller sabun ve su ile ykanmaldr. El temizlii için gerektiinde el antiseptiklerinden de yararlanlabilir.

COVD-19 HASTASI EVDE MASKE TAKMALI

Covid-19 hastas, bulunduu odadan zorunlu hallerde dar dier odalara gideceinde ya da banyoya, tuvalete gidecek olduunda az ve burun kapal olacak ekilde maskesini takarak ev içerisinde hareket etmelidir.

YÜZEYLER SIK SIK TEMZLENMEL

Kap kollar, elektrik dümeleri gibi el temasnn olabildii tüm yüzeyler temas sonras dezenfektan ve deterjanl su ile silinmelidir.

HAVLU MUTLAKA AYRI OLMALI

Havlular bula riskinin yüksek olduu eyalar olduundan, normal durumlarda da evdeki herkesin havlusu ayr olmal. Özellikle de evde Covid-19 hastas var ise, hiçbir ekilde havlu ortak kullanlmamal. Ayr bir havlu olmal ya da kat havlu kullanmas salanmaldr. Kat havlu ve tuvalet katlar ayr poetler içerisine atlmal ve sonunda az balanarak çöp poetlerine atlmaldr.

YASTIK YÜZLER HER GÜN DETRLMEL

Covid-19 hastasnn yastk yüzleri her gün deitirilmeli ve makinede en az 60 derecede syla ykanmal, nevresimleri de üç günde bir deitirilmeli ve yine en az 60 derecede ykanmaldr.

EV DÜZENL HAVALANDIRILMALI

Covid-19 pozitif kiinin bulunduu oda ve evin mümkün olan tüm alanlar günde birkaç dakika ve belirli süre ile havalandrlmaldr. Ayrca Covid olmayan ev halk kesinlikle geçmi olsun ziyaretine kimseyi kabul etmemelidir. çünkü ev ziyareti bula riskinin en yüksek olduu ortamlardan birisi! Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. çar Büke Bu uygulamalar Covid-19 testi negatifletikten sonra bir süre daha sürdürülmeli, test yaplmam ise semptomlar tamamen geçtikten 48 saat sonrasna kadar ya da semptom balangcndan sonraki ortalama 14 güne kadar devam ettirilmesi gereklidir. Ancak bu virüsün bazen daha uzun süre ile vücuttan atlmnn devam edebilecei de akldan çkartlmamaldr diyor.

Ana Sayfaya Git