Dikkat! Bu fobi hızla yaygınlaşıyor!

Yurtdışında yapılan çalışmalara göre kanser en çok korkulan hastalıkların başında yer alırken, kanser fobisi de günümüzde hızla yaygınlaşıyor.

Haberler 04.04.2019 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikoonkolog Il Yldz, Birçok insan fobileriyle korku kaynandan uzak durarak ba eder fakat karsinofobi yaayan insanlar bu korkudan saknamazlar. çünkü bu çounlukla kiinin içinde, düüncelerindedir. Hastalk fobileri bu açdan obsesif kompulsif bozuklua yakndr, hastalkla ilgili düünceler obsesyon gibidir. Bu fobiye sklkla depresyon elik eder. diyor. Buna karn korkuyu kontrol altnda tutmann mümkün olduunu vurgulayan Psikoonkolog Il Yldz, karsinofobiye kar 7 etkili önerisini sralad önemli uyarlarda bulundu.

Korkunuzu dile getirin

Kanser olma ya da sevdiklerinizin kanser olabileceine yönelik korkunuzu aileniz ve arkadalarnzla paylan zira yaadnz kaygnn azalmasna yardm edebilirler. Korkunuzu bastrmaya çalmayp dile getirmeniz karsinofobiye kar ilk basama oluturuyor.

Kulaktan dolma bilgilere inanmayn

Kanser hakknda doru kaynaklardan bilgi edinin. Kulaktan dolma bilgiler kiinin daha fazla korkmasna sebep olur. Kanser hakknda doru kaynaklardan bilgi edinmek ve tedavi yollarn örenmek korkunun azalmasnda yardmc olabiliyor.

Vücudunuzu kanser belirtileri açsndan sürekli takip etmeyin

üphesiz ylda bir ya da iki defa salk kontrolü için hekime bavurup gerekli tetkikleri yaptrmak önemli. Özellikle meme kanserinde kadnlar kendilerini elle muayene etmeyi de ihmal etmemeli. Ancak sadece korku nedeniyle çok fazla tetkik yaptrmak, sürekli ilginizi vücudunuzu dinlemeye yöneltmek de korkuyu azaltmak yerine artryor.

Kanseri atlatm insanlarla konuun

Kanseri yaam ve iyilemi kiilerle konumak kafanzda oluan olumsuz algy deitirmenize yardm edebilir.

Salkl bir yaam tarz gelitirin

Psikoonkolog Il Yldz Yaam tarzmzn salmz önemli ölçüde etkiledii bir gerçek. Salkl beslenmek, egzersiz yapmak, stresle ba etme yollarn örenmek ve insanlarla doyum salayc ilikiler kurmak beden ve ruh salmz korumamza büyük katk salar. diyor.

Hayatnz anlaml klacak eylerle uran

Belirli amaç ve hayallere sahip olmak ve bunlar gerçekletirmek için çaba sarfetmek, üretken olmak hayat daha anlaml ve yaanr klarken, korkularn azalmasna yardmc oluyor.

Profesyonel destek aln

Eer tüm bu öneriler kanser olma korkusunu azaltmada yeterli olmuyorsa ve bu korku hala günlük yaantnz olumsuz etkileyecek boyuttaysa bir uzman destei aln.

Ana Sayfaya Git