Dikkat! Bu hatayı sakın yapmayın, çünkü...

Yeni koronavirüs (Covid -19) küresel ölçekte hayatın her alanını etkisi altına almış durumda. Hastalığın ilk ortaya çıktığı ülkelerden gelen veriler; koronavirüsten 65 yaşın üzerindekiler ile özellikle hipertansiyon ve kalp hastalarının daha çok etkilendiklerini gösteriyor.

Haberler 24.04.2020 - 23:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Dr. Öretim Üyesi Selçuk Görmez, kalp hastalarnda erken tehisin ayr bir önem tadnn da altn çizerek,Kalp hastalar evde bulunduklar süre zarfnda kalple ilgili ya da ate, halsizlik, kuru öksürük, boaz ars ve nefes darl gibi gelien enfeksiyon ikayetlerinde zaman kaybetmeden hekimleriyle görümeliler diyor.

LAç TEDAVNZ YARIDA BIRAKMAYIN

Kardiyoloji Uzman Dr. Öretim Üyesi Selçuk Görmez, tüm kalp ve hipertansiyon hastalarnn kullanmakta olduklar ilaçlara ayn ekilde devam etmelerinin ve endie duyduklar bir konu olduunda hekimlerine danmalarnn yaamsal önem tadna dikkat çekerek, virüsün hücreye giri kaps olan ACE2 düzeyini artrd için gündeme gelen ACE inhibitörleri ve ARB grubu hipertansiyon ilaçlarnn hastaln bulacln veya iddetini artrabilecei iddialarn destekleyecek bilimsel bir kantn halihazrda bulunmadnn altn çiziyor Dr. Öretim Üyesi Selçuk Görmez sözlerine öyle devam ediyor:

Dünya hipertansiyon ve kardiyoloji dernekleri bu ilaçlarn kesilmemesi gerektii yönünde açklama yapmtr. Ancak her geçen gün yeni bulgular ortaya çkt için bu önerilerin deiebilecei aklda tutulmal ve hastalarmz konuyla ilgili olarak gerek duyduklarnda hekimlerinden bilgi almallar

Kardiyoloji Uzman Dr. Öretim Üyesi Selçuk Görmez, kan sulandrc warfarin etken maddeli ilac kullanmakta olan hastalarn 3-4 haftada bir düzenli takip edilmeleri gerektii için INR (kann phtlama sürecini ölçen test) testlerini yaptrmay ve sonuçlarn hekimleriyle paylamay ihmal etmemeleri yönünde uyarda bulunarak, ihtiyaç halinde laboratuvarlarn mobil kan alma ekipleri vastasyla evde kan tetkiklerinin de yaplabileceini belirtiyor.

KORONAVRÜSE KARI 12 ÖNER!

Kardiyoloji Uzman Dr. Öretim Üyesi Selçuk Görmez kalp hastalarnn koronavirüs (Covid -19) pandemisinde almalar gereken önlemleri öyle sralyor:

Zorunlu olmadkça evden dar çkmayn

Dar çkmak zorunda kaldnzda mutlaka maske kullann

Kalabalk ortamlardan uzak durun

Sosyal izolasyon yani çevrenizdeki insanlardan 3-4 adm uzak durma kuralna uyma konusunda taviz vermeyin

El hijyenine önem verin. Ellerinizi sk sk, uzmanlarn önerdikleri ekilde 20 saniye ykayn

Ellerinizle göz, az ve burnunuza dokunmayn

Havlu gibi kiisel eyalar ortak kullanmayn

Bulunduunuz ortam sk sk havalandrn

Baklk sisteminizi güçlendirmek için salkl ve dengeli beslenin

Yeterli ve kaliteli uyumay ihmal etmeyin

Bol bol sv tüketin. Her kilo bana 30 ml su içmeniz yaamsal önem tayor

Evde düzenli olarak, haftada 5 gün, yarm saat süreyle hafif fiziksel egzersiz yapn.

Ana Sayfaya Git