Dikkat ! Bu kanser türü erkeklerde daha çok görülüyor !

Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Can Öbek, Mayıs ayının ‘Mesane Kanseri Farkındalık Ayı’ olması sebebiyle konuya dikkat çekiyor. Mesane (idrar kesesi) Kanseri’nin tüm dünyada oldukça yaygın görülen, bazı batı ülkelerinde tedavi giderleri açısından en pahalı kanser türü olma özelliği taşıyan ve özellikle Türkiye gibi sigara tüketimi fazla ülkelerde farkındalık yaratılması gereken önemli sağlık konularından birisi olduğuna vurgu yapıyor.

Haberler 30.05.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üroloji ve Üroonkoloji Uzman Prof. Dr. Can Öbek, Erkeklerde kadnlardan daha yüksek oranda saptanan Mesane Kanserine dikkat çekilmesi gerektiini savunuyor. Nüks orannn yüksek olmas nedeniyle, bat ülkelerinde hasta bana tedavi giderleri açsndan deerlendirildiinde en pahal kanser türü olma unvann tayan Mesane Kanserinin, ülkemizde ve dünyada farkndal az hastalklardan bir tanesi oluyor. Ülkemizde Salk Bakanlnn yap aratrmalara göre erkeklerde en sk görülen kanser türlerinde dördüncü srada yer alan Mesane Kanserinde erken tan hayat kurtaryor. diye belirtiyor ve ekliyor;

MESANE KANSER

Mesane Kanseri, belirtilerini idrarda %85 orannda kanama, %15 orannda ise yanma-sz ve sk idrara çkma eklinde gösteriyor. Orta ve ileri yalarda, özellikle de sigara içen kiilerde idrarla kan gelmesi, aksi ispat edilene kadar mesane tümörü olarak düünülmeli, tetkikler hzla tamamlanarak böyle bir durum varsa ortaya konmaldr. Sigara dnda özellikle boya sanayiindeki baz kimyasallar mesane kanserine yol açabiliyor.

Üroloji ve Üroonkoloji Uzman Prof. Dr. Can Öbek sözlerine öyle devam ediyor;

Mesane Kanseri, geni bir yelpazede yerlemi, tamamen birbirinden deiik doal seyri olan, farkl tümörler/kanserlerden oluuyor. Bunlardan adale katmanna kadar giren kanserler (tüm mesane kanserlerinin %30u ilk tehiste böyledir) en ciddi olanlardr ve tedavinin ilk 12 hafta içerisinde yaplmas gerekir. Tedavinin geciktii hastalarda yaam süresinin ksald bilimsel olarak ortaya konmutur. Erken tan için mesane kanserine özgül bir test bulunmuyor; bu yüzden semptomlar konusunda çok dikkatli olmak lazm. Bir bölümü hayati tehdit oluturmazken, bir bölüm hastada ilk tan annda çok saldrgan bir yapya sahiptir ve ksa zamanda etkili tedavinin uygulanmas arttr. Erken tan ve zamannda tedavi, özellikle hayat tehdit edebilecek hastal olan grupta son derece önemlidir. Hastalk bulgular ve erken tan konusunda bilinç yaratmak gerekir.

Mesane Kanserinden üphelenilen durumlarda, ilgili kan ve idrar testleri ile beraber ultrasonografi, bilgisayarl tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanlr. Bu radyolojik incelemelerde kanser üphesi doarsa, bir sonraki aamada yaplacak en önemli ilem Sistoskopi ad verilen ve idrar kesesinin içinin bir endoskop yardmyla incelendii yöntemdir.dedi.

HASTALIIN BELRTS

Üroloji ve Üroonkoloji Uzman Prof. Dr. Can Öbek son olarak unlar ifade ediyor;

Mesane Kanserinin en önemli sebeplerinden bir tanesi ve vakalarn yarsnn sorumlusu ise sigara ve tütün kullanmdr. Son yaplan aratrmalarda ülkemizde 17 milyon sigara içicisinin olduu ortaya konarken, erkekler büyük oranda kadnlarn önüne geçiyor. Sigara ile alnan kanser yapc maddeler böbreklerden süzülüyor ve böylece tüm idrar yollarn olumsuz yönde etkiliyor. Fakat mesanede bekleyen idrar içerisinde uzun saatler kald için, kanser yapc etkisini en çok mesanede gösteriyor. Sigara kullanan kiilerde mesane kanseri oran, içmeyenlere oranla 4 kat daha fazla olduu verilerle ortaya konuyor. Ayrca tütün kullanan kiilerde hastalk saptandnda daha ilerlemi evrede saptanyor. Tehis sonras içmeye devam etmek, tedavilerden alnan sonuçlar olumsuzu etkiliyor, hastaln tekrarlama ve ilerleme olasln arttryor. Tütün kullanm süresi ve younluunun, mesane kanserine yakalanma ile direkt ilikisi bulunuyor.

Ana Sayfaya Git