Dikkat! Corona virüs paradan bulaşabilir

Corona virüsle ilgili her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Orhan Yıldız, paranın çok fazla el değiştirmesinden dolayı corona virüs bulaştırma riskinin yüksek olduğunu belirterek, alışverişlerde mümkün olduğunca para üstü almayacak şekilde para vermenin daha sağlıklı olacağını söyledi.

Haberler 14.05.2020 - 23:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Orhan Yldz, Artla ilgili duyduumuz her ey stanbuldan geldi. Biz Anadolu kentlerinde vaka görmezken, stanbulda vaka art hzlarn gözlemledik. stanbulda erken balayan pandemi daha sonra dier illere yansd. Salk Bakanl ve doktorlar olarak çok ciddi önlemler aldk. stanbulda pandeminin tepe noktas görüldü ve hastalk inmeye balad. Anadoluda birçok ehirde sonuçlar bu paralellikle seyretmiyor. Art hzmz yava ancak tepe noktasna ulaamadk. Bundan dolay stanbul ve dier ehirleri ayrmak gerekir. stanbul ve dier ehirlerde gevemenin bir yeri yok. Ne alveri merkezleri ne de okul gibi toplu yaanan yerlerde henüz geveme için erken dedi.

Prof. Dr. Yldz, toplumda maske takma alkanl kazanmayan ve sosyal mesafe kuralarna uymayanlarn bulunduunu söyleyerek, stanbulda vakalar gerilemeye balad ama ikinci bir pik bu hastalkta bekleniyor. Snrlamalarn kaldrlmasna alveri merkezlerinden balanmas sknt verici. çünkü alveri merkezleri toplu yaanlan bir yer. Maalesef halkmz maske takma alkanln tam olarak kazanmad. Sosyal mesafeye hala uymayanlar var. nsanlar ayn zamanda alveri yapacaklardr diye konutu.

PARA ÜSTÜ ALMAYACAK EKLDE ALIVER YAPIN

Prof. Dr. Yldz, alverilerde kat para kullanlmasnn virüsün bulama riski açsndan sknt verici olduuna dikkat çekerek, Alveriler srasnda parann el deitirmesi büyük risk oluturmaktadr. çünkü para ykanabilir olarak gözükmez. Para elden ele gezer ve virüs bulatrabilir. Bundan korunmak için mümkünse para üstü almayacak ekilde alveri yapmak gerekir. Kredi kartlarnn temassz özelliini kullanmakta yarar vardr. lla ki para ile alveri yapldysa ve para üzeri alndysa alnan para çok ayr bir yerde mümkünse poet içinde muhafaza edilmelidir. Eve gelindiinde o para dezenfektan ile silinmelidir. Para scak ortamda ya da güne altnda bekletilebilir. ATMden alnan para risk tamaz; ama elden ele gezen para virüs sorunu oluturur ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git