Dikkat! Korona virüsü çocukları da etkiliyor

2020 yılını adeta esir alan korona virüsün başlangıcında çocukları etkilemediği yönündeki iddialar çürüdü. Avrupa ülkelerinde önce İngiltere ardından da Fransa’da çocuklarda korona virüsüne ilişkili olarak çeşitli rahatsızlıklar görüldü.

Haberler 30.04.2020 - 02:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüsün çocuklar ve gençleri etkilemedii yönündeki iddialar çürüdükten sonra yeni bir gelime daha yaand. çocuklar etkileyen ve youn bakm tedavisi gerektiren bir hastalk ortaya çkt.

Bu konuda ilkin Britanyada Ulusal Salk Sistemi (NHS), doktorlara acil koduyla uyar gönderdi, uyarda çocuklar arasnda Kovid-19la balantl bir iltihap sendromu ya da henüz ne olduu tespit edilemeyen yeni bir bulac patojenin görülmeye balamas kayg yaratmtr denildi.

FRANSADA LTHAPLANMA VAKALARI ARTIYOR

Ardndan Fransa Salk Bakan Olivier Veran, bugün itibaryla ülkede kalbinin çevresinde iltihap toplanan çocuk saysnn 15i bulduunu açklad.

Her ya grubundan 15 çocukta ate, sindirim ikayetleri ve kalbin zayflamasna yol açabilecek damarlarda iltihap gibi belirtiler, baz vakalarda kalp damarlarnda da iltihaplanma görüldüünü, ölüm vakasna rastlanmadn belirten Veran, henüz ellerinde bu vakalarn koronavirüsle balantsn teyit etmeye yetecek kant olmadn söyledi.

Britanyal yetkililer gibi Fransz bakan da iltihaplanan çocuklarn bazsnn koronavirüs pozitif bazsnn ise negatif olduunu belirtti.

Fransa olarak bu vakalar çok ciddiye aldklarn vurgulayan Veran, Fransa ve dier ülkelerdeki hekim ve bilim insanlarna bu vakalar karsnda dikkatli olmalar ve mümkün olduunca çok bilgi toplamalar çarsn yapt.

KAWASAK HASTALIINA BENZER BELRTLER GÖRÜLÜYOR

Britanya salk yetkilileri, Kawasaki hastalnn belirtilerine benzeyen semptomlarla hastanelere bavuran çocuklarn arttn bildirmiti. 5 ya alt çocuklarda görülen Kawasaki hastalnn ate, ciltte kzarklk, baz bezlerin imesi ve nadir durumlarda kalp damarlarnn imesi gibi belirtileri bulunuyor.

Salk Bakan Matt Hancock çocuklarn otoimmün tepki vermesiyle önemli bir hastaln olutuu az sayda vakadan söz ederken koronavirüsün neden olmas ihtimali bulunan yeni bir hastalk tanmn yapmt.

5 ÜLKEDE DAHA GÖRÜLDÜ

Hastaln spanya, talya ve sviçrede de baz çocuklarda görüldüü belirtildi. Atlantikin öbür yakasndan, ABDden de yalar 6 ay ile 8 arasnda deien 3 çocuun bu hastalktan tedavi gördüü haberi geldi.

KAWASAK HASTALII NEDR?

Kawasaki hastal veya mukokutanöz lenf nodu sendromu, arterlerde, damarlarda ve klcal damarlarda iltihaplanmaya neden olan bir hastalktr. Ayrca lenf düümlerinizi de etkiler ve burunda, azda ve boazda semptomlara neden olur. çocuklarda kalp hastalnn en yaygn nedenidir. lk defa Japon pediatrist Dr. Tomisaku Kawasaki tarafndan 1967 ylnda tanmlanan hastalk, çou durumda tedaviden birkaç gün sonra ciddi bir sorun olmadan iyileir, birçok çocukta herhangi bir kalc hasara neden olmaz. Nüksler (tekrar) nadir olarak görülür.

KAWASAK HASTALII NEDEN OLUR?

Kawasaki hastalnn kesin nedeni hala bilinmemektedir. Genetik ve çevresel faktörlerin bir karmnn Kawasaki hastalna neden olabilir. Baz teoriler hastal bakteri, virüs veya dier çevresel faktörlerle ilikilendirir, ancak hiçbiri kantlanmamtr. Baz genler çocuunuzun Kawasaki hastalna yakalanma olasln artrabilir.

KAWASAK HASTALII BELRTLER

Kawasaki hastal, belirti belirtileri ve bulgular ile aamalar halinde ortaya çkar. Durum k sonu ve ilkbaharda ortaya çkma eilimindedir.

Belirti ve semptomlar u ekildedir:

lk aama

Üç günden uzun süren yüksek ate

Aknt olmadan gözlerde ortaya çkan kzarklk

Göüsten bacaa kadar yaylan deride, kasklarda ve genital bölgede kzarklk

El ve ayaklarda ilik ve kzarklk

Özellikle boyunda büyümü lenf bezleri

Tahri olmu boaz, az ve dudaklar

iik ve parlak krmz dil (çilek görünümünde)

Bu süre zarfnda kalp problemleri de ortaya çkabilir.

kinci aama

Eklem ars

shal

Kusma

Karn ars

El ve ayak derisinin soyulmas

Safra kesesinin genilemesi

Geçici iitme kayb

Üçüncü aama

Hastaln üçüncü aamasnda, komplikasyon gelimedikçe belirtiler ve semptomlar yavaça kaybolur. çocuklarn eski enerjilerine kavuabilmeleri ve normal görünmesi sekiz hafta kadar sürebilir.

çocuunuz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa doktorunuzu arayn. 1 yandan küçük veya 5 yandan büyük çocuklarn eksik semptom gösterme olasl daha yüksektir. Bu çocuklar; kalp hastal komplikasyonlar riski yüksek olan Kawasaki hastal vakalarnn yüzde 25ini oluturmaktadr.

KAWASAK HASTALII TEDAVS

Kawasaki hastalna yakaland düünülen çocuk, olas kalp tutulumu açsndan gözlenmesi ve monitorize edilmesi için hastaneye sevk edilmelidir. lk tedavinin amac ate ve iltihab azaltmak ve kalp hasarn önlemektir. Kawasaki hastalnda tedaviye mümkün olan en ksa sürede balamak önemlidir.

Tedavi, yüksek dozda aspirin ve damar içi gama globulin verilmesini içerir. Her iki tedavide sistemik iltihab azaltarak akut belirtilerin kaybolmasn salayacaktr. Hastalarn büyük çounluunda koroner anormalliklerin ortaya çkn önleyebildii için, yüksek doz damar içi globulin tedavinin vazgeçilmez unsurudur. Nadir de olsa kortikosteroidler de kullanlabilir.

Kaynak: Haber7

Ana Sayfaya Git