Dikkat! Onların bakımı ihmale gelmez!

Onlar zamanından önce dünyaya gelen, kimi zaman 1000 gramın bile altında hatta bir avuç büyüklüğünde olan prematüre bebekler… Hal böyle olunca yaşamları bazen bir pamuk ipliğine bağlı olabiliyor ama kesin olan şu ki, bakımları ihmale gelmiyor!

Haberler 17.11.2017 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yenidoan Youn Bakm Uzman Yrd. Doç. Dr. Atalay Demirel, anne karnnda 37 haftay tamamlamadan domu olan bebeklere prematüre denildiini belirterek, dünyada olduu gibi ülkemizde de çok sk rastlanan prematüre bebeklerin bakmnda dikkat edilmesi gereken çok önemli kurallar olduunu vurguluyor. Prematüre bebeklerin doum haftalarna bal olarak hayati risk tayan salk sorunlaryla karlaabildiklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Atalay Demirel Bu nedenle prematüre bebeklerin özellikle ilk 3 yldaki bakmlar hayati önem tamaktadr diyor. Yrd. Doç. Dr. Atalay Demirel, ihmale gelmez o kriterleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Hijyene çok dikkat etmek

Enfeksiyon riskleri dier yenidoanlara göre çok daha yüksek olduundan bakmlar hata kaldrmyor. Riskler, hastanede doum sonras yenidoan alannda uzmanlam hekimlerin kontrolünde en aza indirilebilirken, bebek taburcu edildikten sonra, evde son derece özen gerektiren bir bakm art! Eve gelen ziyaretçilerin ya da aile üyelerinden birinin hasta olmas durumunda bebee yaklamamalar, odann sk sk havalandrlmas, kirli bebek bezinin hemen bir poete konularak evden dar çkarlmas, ellerin sk ve düzenli ykanmas özellikle annenin her emzirme öncesi kiisel hijyenini salam olmas çok büyük önem tayor.

Bol bol emzirmek

Doumdan sonraki en büyük mucize olan anne sütü, prematüre bebekler için hayat kurtarc özellik tayor. Yaplan çalmalar, anne sütü ile beslenen prematüre bebeklerin fiziksel ve ruhsal geliimlerinin çok daha hzl olduunu gösteriyor. Zira prematüre bebei olan annenin sütü, onun ihtiyaçlarna cevap verecek içerikte oluyor. Hayati riske yol açabilen enfeksiyonlara kar koruma salarken, barsak problemleri daha az yaanyor, anne ile bebein arasndaki ba güçleniyor. Bu nedenle bebeinizi bol bol emzirin. Anne sütünün yetersiz kald durumlarda hekimin önerisiyle özel takviye besinler gerekiyor.

Düzenli muayene yaptrmak

Gerek prematüre gerekse vaktinde domu tüm bebeklerin, muayenelerinin düzenli yaplmas çok önemli. Bununla birlikte prematüre bebeklerin göz muayenesi, iitme muayenesi, nörolojik muayene ve fizyoterapi gibi periyodik olarak takip edilmesi gereken özel muayeneleri de bulunuyor. Youn bakm servisinden taburcu olurken planlanm olan takiplerin zamannda ve yetkin yerlerde yaplmas prematüre bebeklerin ömürlerini daha salkl geçirmesi için çok önemli. Alar ise doum yalarna uygun olarak yaplyor.

Sorunlara hazrlkl olmak

Yenidoan Youn Bakm Uzman Yrd. Doç. Dr. Atalay Demirel Doum gerçekletikten sonra karlalabilecek sorunlara hazrlkl olmak, vakitlice saptayp düzeltici tedavileri yapabilmek ve kalc bir sorun olduunda iyiletirici bakm yapmak tedavinin ana basamaklarn oluturur. Bu bakmdan prematüre bebeklerin deneyimli yenidoan uzmanlarnn, çocuk doktorlarnn ve youn bakmdaki bebeklerin birebir bakmlarndan sorumlu olan yenidoan hemirelerinin olduu merkezlerde izlenmesi hayati önem tamaktadr diyor.

Ana Sayfaya Git