Dikkat! Sinsice kansere dönüşebilir

Kolon kanseri günümüzde en sık rastlanan kanser türlerinden biri. Öyle ki tüm kanserler arasında 3. sırada yer alıyor. Yapılan çalışmalara göre; kolon kanserinin yüzde 90-95’inin sorumlusu ise ilerleyen yaşla birlikte görülme riski artan kolon polipleri! Bu poliplerin yüzde 10-20’si ortalama 8-10 yılda habis özellik kazanıyor, bir başka deyişle kanserleşiyor! Kansere dönüşmeden genellikle belirti vermediği için ‘gizli tehlike’ olarak adlandırılan polipler aslında düzenli yapılan kolonoskopi ile tespit edilip çıkartılabiliyor, bu sayede kolon kanserine dönüşmesi önlenebiliyor!

Haberler 11.02.2021 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Oya Yönal, bu nedenle hiçbir risk faktörü olmasa dahi herkesin 50 yanda kolonoskopi yaptrmas gerektiine dikkat çekerek, Risk faktörü olan kiilerde ise bu takvim daha öne çekiliyor. Poliplerin kolon kanserine dönümeden saptanmalar ve çkartlmalar, patoloji sonucuna göre aralkl tarama kolonoskopilerinin yaplmas sayesinde hastann hayat kurtulabiliyor. Üstelik günümüzde kolonoskopi ilemi sadece 30 dakika gibi ksa bir sürede tamamlanabiliyor. diyor.

SNSCE KANSERE DÖNÜEBLYOR

Kolon (kaln barsak) polipleri; kaln barsan içini örten tabakann normal olmayan ekilde büyümesi sonucu milimetrik ölçülerden santimetrik ölçülere kadar ulaabilen ve barsak kanalna çknt yapan kitleler olarak tanmlanyor. Erikin ya grubunun kabaca yüzde 6snda görülen kolon polipleri, 50 ya civarnda yaklak yüzde 20-25e ve 70 yandan sonra ise yüzde 40lara kadar yükseliyor. Polipler genelde belirti vermiyor, sklkla kolon kanseri için yaplan tarama kolonoskopilerinde saptanyor. Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Oya Yönal poliplerin bu nedenle gizli tehlike olarak adlandrldklarn vurgulayarak, Daha az sklkta ise kanszlk, alt gastrointestinal sistem kanamas, dklama alkanlnda deiiklik, nadiren de barsak tkanmas nedeniyle hastalar hekime bavurabiliyorlar. diyor.

ALE ÖYKÜSÜ VARSA RSK 2-3 KAT ARTIYOR

Liften fakir beslenme gibi hatal beslenme alkanl, 50 yan üzerinde olmak, genetik yatknlk, popülasyona özgü nedenler, hareketsiz bir yaam sürmek, obezite, sigara tüketimi, akromegali, kontrol altnda tutulamayan tip 2 diyabet ve inflamatuar barsak hastalklar, polip oluumuna neden olan etkenler arasnda yer alyor. Poliplerin görülme oran kolon kanserinin sk yaand toplumlarda daha fazla oluyor. Bunlarn yan sra ailede kanser öyküsü olmas da riski yükseltiyor. Öyle ki birinci derece akrabalarnda polip olan kiilerde, normal popülasyona göre risk göre 2-3 kat artyor.

KANSERE DÖNÜMEDEN ALINIYOR

Kolonoskopi yöntemiyle poliplerin saptanp çkartlmas kolon kanseri geliimini önledii için hayat kurtarc oluyor. Kolonoskopide; ucunda kamera bulunan bükülebilir bir aletle kaln barsak mukozas inceleniyor. Bu eklide kolon polipleri saptanyor ve forseps veya tel döngüyle polibin kaln barsaktan çkartlmas ilemi olan polipektomi yaplyor. Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Oya Yönal tedavideki hedefin polibin tamamen çkartlmas olduunu vurgulayarak, Kaln barsanda polip olan hastada ileride baka polip oluma ihtimali oluyor. O nedenle, saptanan polip veya tüm polipler çkartldktan sonra, poliplerin çap, says ve patoloji sonuçlarna göre belli aralklarla tarama kolonoskopilerinin yaplmas gerekiyor. Deneyimli ellerde yaplan ilemler ve doru sklkta gerçekletirilen kolonoskopik taramalarla tedaviden oldukça baarl sonuçlar alnyor. diye konuuyor.

DÜZENL TARAMA YAPTIRMAK ART!

Kolorektal kanserler için risk faktörleri olmayan kiilerde kolonoskopi ile taramann 50 yanda balanmas gerektiini belirten Gastroenteroloji Uzman Prof Dr. Oya Yönal, Kolonoskopide çkan sonuç normal ise taramaya 10 ylda bir devam edilmeli. Polip tespit edildiyse; polibin says, çap ve patoloji sonucuna göre kolonoskopi daha sk tekrarlanmal. diyor. Birinci derece akrabalarnda (anne, baba ya da karde) kolorektal kanser ya da polip olan kiilerde ise kolonoskopi taramasnn 40 yanda ya da kanser tans alm en genç akrabann yann 10 yl öncesinden balanmas gerektiine dikkat çeken Prof. Dr. Oya Yönal, öyle devam ediyor: Eer ilk sonuçlar normalse taramaya her 5 ylda bir devam edilmeli. Polip saptanrsa daha sk tekrarlanmal diye konuuyor.

Ana Sayfaya Git