Dikkat! Sinüzit kış mevsimini seviyor!

Burun akıntısı ve tıkanıklığından yakınıyor musunuz? Yüzünüzde dolgunluk hissi ve ağrı sık sık gelişiyor mu? Bazen baş veya boğaz ağrısı, öksürük veya koku kaybı eşlik ediyor mu sorunlarınıza? Yanıtınız ‘evet’ ise bu şikayetlerinizin nedeni, kış mevsiminde yaygın olarak görülen sinüzit olabilir!

Haberler 24.12.2021 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Sinüsleri döeyen mukozann iltihaplanmasyla karakterize bir enfeksiyon hastal olan sinüzit yaam kalitesini oldukça düürebilen bir hastalk. Tedavide gecikildiinde sinüs enfeksiyonu yaylyor ve bunun sonucunda görme kaybndan yüz kemiklerinde iltihaplanmaya ve kronik farenjitten menenjite kadar pek çok ciddi tablolar geliebiliyor. Erken dönemde tedavi edildiinde ise hastaln kroniklemesinin önüne geçilerek ameliyata gerek kalmadan ikayetlerin giderilmesi mümkün olabiliyor.

Sinüzit en yaygn olarak k mevsiminde görülüyor. Bunun nedeni ise viral enfeksiyonlarn bu mevsimde kapmz daha sk çalmalar. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Arzu Tatlpnar, sinüzitin en sk grip gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle olutuuna dikkat çekerek, Viral enfeksiyon nedeniyle burun mukozas ve sinüsleri döeyen mukozada iltihap meydana geliyor. Bu nedenle sinüslerin havalanmas bozuluyor ve virüslerin yannda bakteriler de ikincil enfeksiyona yol açarak sinüzit tablosuna dahil olabiliyor. Bu hastalar yüz ars, sar renkli geniz aknts ve burun akntsndan ikayet edebiliyor. K aylarnda üst solunum yolu enfeksiyonlarndan korunma yöntemlerinin titizlikle uygulanmas, hastalk olumusa zaman kaybetmeden tedavi olunmas önemlidir diyor. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Arzu Tatlpnar, k aylarndan sinüzite kar almanz gereken önlemleri anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu!

Sigaray mutlaka brakn

Burun ve sinüslerdeki mukozalar solunum sistemini koruyan mukus üretiyorlar. Bunun yan sra burun içinde ve sinüslerde, havadan gelen partikülleri, bakterileri ve akntlar genize doru süpüren silyalar mevcut. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Arzu Tatlpnar, sigarann burun içindeki mukoza ve silya yaplarna zarar vererek enfeksiyona meyil hazrlad uyarsnda bulunarak, Silyalarn fonksiyonu bozulduunda sinüslerin içinde mukuslar birikiyor. Virüslerin bu mukuslarn içinde çoalmalaryla da sinüzit oluuyor. Bu nedenle sigara kullanmamal ve sigara dumanna maruz kalmaktan da mümkün olduunca kaçnmalsnz diyor.

Alerjik etkenlerden uzak durun

Sinüzit alerji zemininde de geliebiliyor. Alerji nedeniyle burun mukozas ve sinüs azlarnda ödem oluuyor, ayn zamanda mukus sekresyonu artyor. Bunun sonucunda sinüslerin drenaj bozuluyor, artan mukusla da virüs ve bakterilerin çoalabilecei ortam oluuyor. Dolaysyla haprma, gözlerde sulanma ve öksürük gibi yaknmalarda; alerjik ajanlarn tespit edilmesi için hekiminize bavurun. Alerji testiyle birlikte belirlenen alerjik etkenlerden korunmak için gerekli önlemleri almay ihmal etmeyin. Örnein alerjik reaksiyon gösterdiiniz besinler varsa, bunlar günlük diyetinizden çkarn. Evinizde ve yatak odanzda toz tutabilecek pelu oyuncaklar, uzun tüylü hal ve battaniyeler, kitap ve objeler gibi materyalleri mümkün olduunda azaltn ve var olanlar da kapal dolaplara kaldrn. Ev tozunu almak için etkili elektrik süpürgesi veya hava temizleyicisi kullanmanz da önemli. Bunlarn yan sra düzenli toz almal, zemin temizlii yapmal ve yatak örtülerini sk sk ykamalsnz.

Uykunuz düzenli olsun

Üst solunum yolu enfeksiyonuna bal gelien sinüzitten korunmada güçlü bir baklk sistemi son derece önemli bir role sahip. Baklk sisteminizi güçlendirmek için almanz gereken en önemli önlemlerin banda ise uyku düzeni ve kalitesi geliyor. Prof. Dr. Arzu Tatlpnar, yetikinlerde günlük uyku süresinin 7-9 saat olmas gerektiini belirterek, önerilerini öyle sralyor: En verimli uyku saatleri 23.00-03.00 zaman aralnda oluyor. Uyku düzenini salamak için her gün ayn saatte yatp kalkmaya özen gösterin. Yatma saatinden önce kafeinli içecekler tüketmemeli, yemek yememelisiniz. Mutlaka bir eyler yiyip içmek istiyorsan rahatlatc etkisi nedeniyle lk süt içilebilir veya yourt tüketebilirsiniz. Yataa rahat kyafetlerle yatmal ve odann karanlk olmasn salamalsnz. Gün içerisinde düzenli egzersiz yapmanz da kaliteli uykuya yardmc olacaktr

Kiisel hijyene dikkat!

Sinüzite en sk yol açan neden virüs ve bakteriler olduu için kiisel hijyeninize dikkat etmeyi, ellerinizi sk sk ykamay ihmal etmeyin. Kiisel hijyen hastalk yapc mikroplarn vücudunuza bulamalarn ve çevreye yaylmalarn önleyecektir. Doru el temizlii için ellerinizi su ve sabunla en az 20 saniye boyunca, akan suyun altnda ykayn. Ellerinizi temizlendikten sonra mutlaka kurutun ve ortak kullanm alanlarnda mümkünse havlu yerine kat havlu kullann.

A olmanz çok önemli!

K mevsiminde kapal alanlarda daha fazla zaman geçiriyor ve birbirimize yakn mesafede bulunuyoruz. Bunun sonucunda öksürük ve haprkla yaylan virüslerin solunum yoluyla bulama riskleri artyor. Ayrca sk havalandrlmayan kapal mekanlarda enfeksiyona yol açan virüsler daha kolay yaylyorlar. Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Arzu Tatlpnar, grip asnn viral enfeksiyonlardan korunmada önemli bir rol üstlendiini belirterek, Viral enfeksiyon zemininde gelien sinüzit riskini azaltmak için influenza ve Covid-19 alarn yaptrmay ihmal etmeyin diyor.

Kyafet seçiminiz doru olsun

Souk algnl sonucu geliebilecek sinüzitten korunmak için mevsim koullarna uygun giyinerek vücut snz koruyun. Souk havalarda bere, atk ve eldiven kullanmanz, vücut snz korumanzda faydal olacaktr.

Ana Sayfaya Git