Dinlendirici gözlük adı altında satılan ürünlere karşı uzmanlar uyarıyor

İnternetteki alışveriş sitelerinde vatandaşın sıkça karşısına çıkan ve genel olarak ‘Dinlendirici gözlük’ adı altında satılan gözlükler hakkında konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Raşit Tuncel “İnternetten dinlendirici gözlük adı altında bir gözlük alırsak var olan bir göz problemini gözden kaçırabiliriz” diyerek vatandaşı uyardı.

Haberler 29.04.2022 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gün içerisinde uzun süre bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlarla vakit geçiren kiilerde oluan göz yorgunluu halk arasnda sk sk gündeme geliyor. Dinlendirici gözlük ad altnda satlan ürünlere yönelim de gün geçtikçe artyor. Göz Hastalklar Uzman Dr. Bülent Rait Tuncel ise vatandalar Dinlendirici gözlük ad altnda bir gözlük çeidi yok diyerek uyard. Göz kusuru olmayan kiilerin gözlük kullanlmasnn olumsuz etkiler oluturabileceini belirten Dr. Tuncel, göz doktorlarna muayene olmadan hiçbir gözlüün alnmamas gerektii vurgulad.

Dinlendirici gözlük ad altnda bir gözlük çeidi yok

Sözlerine Öncelikle dinlendirici gözlük ad altnda bir gözlük çeidi yok diyerek balayan Dr. Bülent Rait Tuncel, küçük numaral gözlüklerin zamanla dinlendirici gözlük adn aldn belirtti. Göz problemi olmayan kiilerin gözlük kullanmasn önermediklerini vurgulayan Tuncel, Göz kusuru olan kiilerin, bir göz hekimi tarafndan muayene edilmesi gerekiyor. Bu göz muayenesi esnasnda sadece gözlük kusuru deil, bunun dnda olabilecek dier hastalklar da tehis ediyoruz. nternetten dinlendirici gözlük ad altnda bir gözlük alrsak var olan bir göz problemini gözden kaçrabiliriz. Bir göz kusurumuz varsa bunun için gözlük kullanabiliyoruz. Bazen 0,25 gibi 0,50 gibi çok küçük numaralar için gözlük kullanyoruz. nsanlarda bu rahatlatc etki oluturabiliyor dedi.

Küçük numaral gözlükler için halk arasnda ekran karsnda kullann, gözünüz yorulmasn diye bir ifade yayldn ve bunun zaman içinde dinlendirici gözlük olarak adlandrldn söyleyen Dr. Tuncel, Bundan dolay da gözlük kullanmayan kiiler de kullanm ihtiyac hisseder hale geldi. Aslnda gözü salam olan kiilerin gözlük kullanmasn önermiyoruz diye konutu.

Gözlüklerin, muayene ardndan reçeteyle alnmas gerekiyor

Acbadem Eskiehir Hastanesi Göz Hastalklar Uzman Dr. Bülent Rait Tuncel, vatandalar internette skça yer alan mavi k filtreli gözlükler hakknda uyard. Mavi k filtreli gözlüklerin bilimsel olarak faydal olduunun kantlanmadn söyleyen Tuncel, muayene edilmeden reçetesiz gözlük alnmamas gerektiinin altn çizdi. Son zamanlarda popüler olan mavi k filtreli gözlük camlar hakknda bilimsel tartmalarn devam ettiini anmsatan Dr. Tuncel, Netlemi bir bilgi yok. çalmalarn bazlarnda bunun faydal olduu gözükürken bazlarnda hiçbir faydasnn olmad görüldü. Mavi k aslnda güneten gelen en ksa ktr. Yüksek enerji içeren bir k olduu için bilgisayar, tablet gibi cihaz ekranlarnda karmza çkabiliyor. Bu mavi k bizim uykuya dalmz geciktiriyor. Bunun için ekran karsnda uzun süre zaman geçiriyorsak, uykudan önce ara verilmesini öneriyoruz dedi.

nternetten satn alnmasn kesinlikle önermiyoruz

Mavi k filtreli gözlük camlar baz kiilerde fayda saladn ancak herkeste ie yaramadna deinen Dr. Tuncel, unlar söyledi:

En önemlisi de bunlarn hekimlere muayene olmadan internetten satn alnmasn kesinlikle önermiyoruz. çünkü bu gözlük camlar yurtdndan doru ekilde üretilmeden de getirilebiliyor. Baz hastalarmzda muayene edilmeden yurtdndan alnan gözlük camlarnn yanl numaral olduuna da ahit olduk. Örnein hastann 1 numara olarak ald gözlük cam 1,50 numara çkabiliyor. Her zaman önce muayene olup reçeteyle optisyene bavuru yapp gözlük almakta fayda var. nternetten reçetesiz almlar önermiyoruz.

Ana Sayfaya Git