Dinlenirken eliniz titriyorsa!

Halk arasında ‘titreme’ hastalığı olarak da bilinen Parkinson, beyin hücrelerinin tahribatıyla yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı. Genellikle 60’lı yaşlarda ortaya çıkmakla birlikte daha erken yaşlarda da görülebilen hastalık, günümüzde ortalama yaşam süresinin uzamasıyla giderek yaygınlaşıyor.

Haberler 24.05.2022 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Pulat Akn Sabanc Parkinson hastal vücut hareketlerini etkiledii için hastann hayat kalitesini zamanla giderek düürür. Hastalk, sinir hücrelerinin birbirleriyle iletiimini salayan dopamin ad verilen bir maddenin azalmas sonucu gelitiinden, hastalar ilk senelerde dopamin ve benzer etkiye sahip ilaçlarla bir balay süresi yaayabilirler. Ancak ilerleyici bir hastalk olmas nedeniyle zamanla ilaçlarn dozlar yeterli gelmemeye balar ve hekim kontrolünde ilaç dozlar artrlr. çok yüksek ilaç dozlarna çkldnda hastalarda istemsiz hareketler balar. Bu durumda cerrahi tedavi (beyin pili) gündeme gelir diyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Pulat Akn Sabanc, Parkinson hastal hakknda en çok merak edilen 5 soruyu sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Bu belirtilerle kendini gösteriyor!

* Sinsice balayan ve genellikle tek tarafl elde titreme ile farkedilen Parkinson hastalnda el titremesi dinlenme srasnda görülüyor. El hareket ettiinde titreme duruyor.

* Titremenin yannda hareketlerde yavalama ve sertlik görülüyor. Kaslardaki bu sertlik daha çok hastann el bilei, dirsek, kalça ve diz gibi eklemlerinde hareketi zorlatryor.

* Zorlaan hareket sebebiyle hastada duru ve yürüme bozukluu geliiyor. Hastalar belli bir süre sonra yürürken kollarn eskisi gibi sallayarak yürüyememeye balarken, kollarndaki normal salnm hareketi kayboluyor.

* Yüz ifadelerinde donukluk (mimiklerinde azalma) oluyor.

* Konumalarnda monotonluk ve daha ksk sesle konuma da görülebiliyor.

Yaam kalitesi iyiletirilebiliyor

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Pulat Akn Sabanc Parkinson hastalnn tam ifaya ulatran kesin bir tedavisi yoktur. Yalnz hastaln bulgularn azaltmaya veya geri çevirmeye yönelik ilaçlar bulunmaktadr. laçlara direnç gelimesi durumunda veya ikyetlerin (özellikle titremenin) ilaçlarla istenildii kadar güçlü ekilde kontrol edilememesi durumunda cerrahi tedavi (beyin pili taklmas) uygulanabilir diyor.

Beyin pili hastaya özgürlük salyor

Parkinson cerrahisinde asl amac hastann kulland ilaçlarn saysn ve dozlarn düürmek olduunu belirten Doç. Dr. Pulat Akn Sabanc, bu nedenle ameliyat öncesinde kullanlan dört-be farkl Parkinson ilacnn, bir ya da iki ilaca düürüldüünü, uygun görülen baz hastalarda ilacn tamamen de kesilebildiini söylüyor. Beyin pilinin, ilaçlara ramen hayat konforu gerilemeye balayan hastalara kimseye baml olmadan yaayabilme, yüzme ve fiziki kapasitesine uygun spor faaliyetlerini yapabilme imkan saladna dikkat çeken Doç. Dr. Pulat Akn Sabanc, taklan sistemin cilt altnda kalmasndan dolay dardan herhangi bir parçasnn görülmediini belirtiyor.

Parkinson hastasna beyin pili taklabilmesi için

Beyin pili ameliyatna uygun hastalar Beyin ve Sinir Cerrahisi ve Nöroloji uzmanlarndan oluan bir ekip tarafndan belirleniyor. Beyin pili taklabilmesi için hastalarn baz kriterlere uygun olmas gerekiyor. laçla ikayetleri düzelen hastalara beyin pili takmaya gerek olmadn belirten Doç. Dr. Pulat Akn Sabanc öyle konuuyor: Baz hastalarda Parkinsona benzer bulgularla balayan ancak yllar içinde farkl hastalklara dönüen durumlar gözlenir. Bu sebeple beyin pili taklacak hastalarn Parkinson hastas olduundan emin olmak için en az birkaç sene beklenmesi gerekir. Ayrca hastalar genel anestezi alabilecek tbbi artlar salamaldr.

Beyin pili ameliyat iki aamada gerçekleiyor

Ameliyat iki evrede gerçekletiriliyor. Yaklak üç saat süren ameliyatn ilk ve daha uzun süren bölümünde hasta genel anestezi almyor. Lokal anestezi ile hastann bana bir çerçeve taklarak, ilem süresince uurunun açk olmas isteniyor. Hasta herhangi bir ar duymuyor. Beynin özel çekirdeklerine kablolarn takld bu ilk evrenin ardndan çerçeve çkarlyor. Genel anestezi ile uyutulan hastann göüs bölgesinde cilt altna bu kablolarn birletirilecei pil yerletiriliyor. Ameliyat sonras bir gün hastanede kalnyor. Bir hafta sonra da hasta dikilerinin kontrolü ve pil ayarlarnn yaplmas için poliklinik kontrolüne çarlyor.

Ana Sayfaya Git