"Diş apsesi deyip geçmeyin"

Dt. Çağrı Altuntaş, apseli dişten üreyen ve tüm vücuda hızlıca yayılan bakterilerin, bağışıklık sistemini zayıflatarak genel vucut sağlığını etkileyebileceğini, bunun da birçok hastalığa neden olabileceğini vurguladı.

Haberler 13.05.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di apsesine ilikin yazl açklama yapan Altunta, di kaynakl apselerin, kötü az ve di bakm, di eti hastalklar ve ilerlemi çürük sebebiyle oluabileceini belirtti.

Apsenin ilk olarak azda oluan ilik, kzarklk ve kimi zaman da çok iddetli ar ile kendini gösterdiine iaret eden Altunta, unlar kaydetti:

Bu belirtiler görüldüünde mutlaka bir di hekimine giderek tbbi bir müdahale alnmaldr. çünkü bir di hekimi tarafndan tedavi edilmedii takdirde bu iltihap derin dokulara ilerleyerek çevre dokulara ve çene kemiine doru yaylr. Bu durum iddetli ar ile birlikte yutkunma ve solunumda güçlük oluturur ve çene alt lenf bezlerinin büyümesine ve halsizlie neden olur.

Bununla birlikte ihmal edilen apseli di, di kaybnn yan sra kiinin kan tablosundaki deerlerin deimesine de etki ederek telafisi mümkün olmayan sistemik rahatszlklara; kalp- damarda, karacierlerde ve böbreklerde ciddi fonksiyon bozukluklarna da yol açabilir.

Di apsesi deyip geçmeyin

Apse tedavisinde dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus olduuna dikkati çeken Altunta, u ifadeleri kulland:

Birincisi; apseli die kiinin kendisinin deil, hekimin müdahale etmesidir. çünkü di hekimi iltihap oluturan etkeni tespit ettikten sonra gerekli müdahaleyi yapacaktr. Kiinin apseli die yanl müdahalesi (apseyi patlatmas) aleyhine sonuçlar vermekle birlikte, ileri zamanlarda iltihabn tekrar nüksetmesine neden olacaktr.

kinci önemli husus ise kiinin kulaktan dolma bilgilerle yapt ilaç tedavisidir. Kiinin miktarn ve dozajn bilmeden ve hekime danmadan yapaca ilaç tedavisi kiiye sadece zarar getirecektir. Bu nedenle mutlaka hekim kontrolünde düzenlenen reçete dikkate alnmaldr.

Ana Sayfaya Git