Diş Dolgusu Deyip Geçmeyin !

Dent Suadiye Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Protez Uzmanı İlker Arslan konu ile ilgili bilgiler verdi. Diş hekimliğinde son bir kaç yıldır teknolojide ve diş dolgularında kullanılan materyallerde büyük değişiklikler görmüştür. Peki dolgular için kullanılan üç ana malzeme ve bunların farklılıkları arasında bir fikriniz var mı?

Haberler 19.09.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dent Suadiye Az ve Di Sal Poliklinii Protez Uzman lker Arslan konu ile ilgili bilgiler verdi. Di hekimliinde son bir kaç yldr teknolojide ve di dolgularnda kullanlan materyallerde büyük deiiklikler görmütür. Peki dolgular için kullanlan üç ana malzeme ve bunlarn farkllklar arasnda bir fikriniz var m?

Amalgam Dolgu

Amalgam (gümü renkli di dolgular) ilk olarak 1800lü yllarda bulundu. Bugün kullanlan malzeme türü ise 1960larda popular hale geldi.Amalgam, metal alaml cva, gümü, kalay ve bakrdan oluur. Die yerletirilen yumuak bir dolgu malzemesi iken ksa bir sürede sertleir. Nemli ortamdaki baarsndan dolay di dolgularnda uzun yllardr kullanlan çok güvenilir ve dayankl bir malzemedir. Fakat koyu rengi , civa kullanm ve di yüzeyine iyi balanma zorluu nedeni ile alternative bir dolgu malzemesi bulunmas arayna neden olmutur.

Kompozit Rezin

Modern di hekimliinde çok popular ve yaygn bir dolgu maddesi olan kompozit rezinler, akrilik rezin ile kartrlm cam parçacklarndan oluur. Normal olarak yerletirildikten sonra materyali ayarlamak ve sertletirmek için k kullanlr. Bu dier dolgu malzemelerine göre ekillendirme ve yerletirme için daha uzun bir çalma süresine neden olur.

Dayankllk açsndan amalgam dolgular kompozit dolgulardan daha dayankl ve daha serttir. Kompozit dolgunun tercih edilmesindeki en büyük etken beyaz rengi ile di arasnda uyum salamaktr. Estetik açdan oldukça tercih edilmektedir.

Protez Uzman lker Arslan son olarak unlar ekledi;

Porselen

Porselen inlay-onlay dolgular laboratuvarda hazrlanan üstün estetik ve dayankla sahip dolgulardr. Büyük dolgu gerektiren dilerde kompozit ya da amalgam dolgu yerine hem estetik hem de dayankl olmas nedeni ile uygulanabilmektedir. çürük temizlenip dite bir kavite meydana getirilir ve bu kaviteden alnan ölçü laboratuara gönderilir. Laboratuar ortamnda hassas bir teknoloji ile hazrlanan model, özel bir makineye alnarak mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir. Hasta bir sonraki seansa geldiinde cilalanm olan porselen dolgu , kaviteye özel yaptrclarla yaptrlr.

Porselen dolgular çok fazla madde kayb olan ve diin tümünden küçültülerek kuron uygulamas gerektiren durumlarda salkl di dokusunu korumak amaçl gelitirilmitir. Daha estetik ve kullanl olduundan digger dolgularn yerine tercih edilmektedir. Mükemmel bir estetik, kenar uyumu ve adaptasyon salamaktadrlar.

Ayrca bu porselenler diin sertliine en yakn ve di eti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertlii mine dokusuna çok yakn olduu için kompozit dolgular gibi de anmaz.

Kapsaml bir kontrol ve tehis sonrasnda, di hekiminiz bu materyallerden hangisinin size uygun olduuna karar verir. Bu karar sizin tamamen az salnz üzerine, en iyi fonksiyon ve görünüme yönelik olacaktr.

Ana Sayfaya Git