"Diş eti kanaması kan kanserini işaret edebilir"

Kan kanserinin en yaygın görülen belirtisinin diş ati kanaması olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Begüm Alkan, “Kan kanseri diş etinde artmış ödem, kızarıklık ve kanama şeklinde belirti verir. Kötü huylu kan hücreleri diş etine birikir, dokular şişer ve diş eti büyümüş gözükür” dedi.

Haberler 17.11.2020 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Ör. Üyesi Begüm Alkan, kan kanseri ve di eti kanamas arasndaki balantya dikkat çekerek açklamalarda bulundu. Dr. Alkan, Periodontitis, di eti hastalnn en iddetli formudur. Dünya Salk Örgütü, yetikinlerin yarsndan fazlasnda di eti hastal görüldüünü ve bu olasln, ya, sistemik hastalklar ve yoksulluk arttkça da yükseldiini bildirmitir diye konutu.

D ETNDEK ÖDEM VE KIZARIKLIA DKKAT

Birçok kanserin ilk belirtileri arasnda az hastalklarnn bulunduunu belirten Dr. Alkan, öyle devam etti:

çocukluktan yetikinlie, hayatn her basamanda karlalabilen kanser, en ciddi ve en ölümcül hastalklardan biridir. Birçok kanser çeidi vardr ancak kan kanseri özellikle çocukluk çanda sk karlalan ve hayati açdan oldukça riskli bir hastalktr. Aslnda her yata görülebilen bu kanser ciddi boyutlara ulatnda ölümle sonuçlan ancak erken tehis sayesinde konulan tanlar hastalar için bir umut dourur. O yüzden erken dönemde fark edilebilmesi için hiçbir belirti göz ard edilmemelidir. Kan kanseri di etinde artm ödem, kzarklk ve kanama eklinde belirti verir. Kötü huylu kan hücreleri di etine birikir, dokular ier ve di eti büyümü gözükür.

ANORMAL DET KANAMASINI CDDYE ALIN

Dr. Alkan, di eti hastal ve kanserin balantl olabilecei anlaynn yeni olmadn ifade ederek, Di eti hastal ile meme, ba-boyun, kolorektal ve pankreas kanserleri arasndaki balantlar da aratrl ancak ilk günden beri üzerinde younlalan kan kanserinin, az içi belirtileri üzerine yaplan çalmalar, literatürde apayr bir yer kaplamaktadr. Aratrmalarda, kan kanserinin en yaygn görülen az içi belirtisinin, di eti kanamas olduu defalarca ifade edilmitir. Hatta literatürde yaymlanan, di hekimlerinin hastalarndaki anormal di eti kanamasndan üphelenip tp doktoruna yönlendirdikleri ve kan kanseri tehisi konulan vakalar da vardr. Ülkemizden çarpc bir örnek vermek gerekirse, 6 yl önce aramzdan ayrlan sanatç Murat Göebakana kan kanseri tehis konmadan önce, uzuvlarndaki morluklardan ve di etindeki kanamadan ikayet ettii ve hekimlere bu belirtilerle gittii bilinmektedir diye konutu.

BAKA HASTALIKLARIN HABERCS DE OLABLR

Di eti kanamasnn sadece az hastalklarna deil, ayn zamanda ciddi salk problemlerine de iaret edebileceini belirten Dr. Alkan, sözlerini öyle tamamlad:

Di eti kanamasnn birincil nedenini anlamak, tedavi plannn en önemli basamadr ve bu süreçte altta yatan potansiyel tbbi durumlar göz ard edilmemelidir. Di eti kanamas di nedenlerinden kaynaklanyorsa uygun di tedavisi zorunludur. Bununla birlikte, di eti kanamasnn temel nedeni altta yatan tbbi hastalktan kaynaklanyorsa, bu tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. En az 6 ayda bir di hekimine düzenli olarak kontrole gidilmesi yalnz az ve di sal açsndan deil baka hastalklarn olas az içi belirtilerini yakalayabilmek açsndan da büyük önem tar.

Ana Sayfaya Git