Diş fırçası alırken diş eti hassasiyeti ve yaş grubuna dikkat

Ağız ve diş sağlığını korumak için tavsiyelerde bulunan diş eti hastalıkları uzmanı Dr. Gülin Tulu Katı, diş fırçası alırken diş eti hassasiyetinin ve özellikle çocuklarda yaş grubunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Katı, özellikle sık ve dikkatsiz kürdan kullanımının da zararlı olduğuna dikkat çekti.

Haberler 29.04.2021 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Az ve Di Sal Uzman Ör. Gör. Gülin Tulu Kat, az ve di salnda kilit noktann, öncelikle evde doru yöntemlerle ve doru zamanda az bakmnn yaplmas, buna ek olarak ise düzenli olarak di hekimine kontrole gidilmesi olduunu söyledi.

Dr. Gülin Tulu Kat, gün içerisinde yediimiz yemeklerin dilerin üzerindeki çukurcuk ve boluklarda, diler aras bölgelerde ve di etinin içerisinde uzun süre kalarak bakterilerin beslenmesi ve çoalmas için uygun ortam meydana getirmesiyle çürük ve di eti enfeksiyonlar gibi problemlere yol açtn belirterek, Bunu önlemenin en iyi yolu yiyecek artklarnn etkili bir biçimde uzaklatrlmasdr. Di frças, di ipi, arayüz frças ve az gargaras günlük az hijyenini korumak için gerekli, yeterli ve ulalmas kolay gereçlerdir dedi.

Doru di frçalamann öncelikle, arka diler gibi temizlenmesi zor ve dar bölgelere girebilen, azmza uygun bir di frçasnn seçilmesiyle baladn hatrlatan Kat, Di frçasnn bann yaklak olarak 2 diimizin geniliinde olmas tercih edilir. çok yumuak kll frçalar, artklar uzaklatrmada yeteri kadar etkin olmayabilirken çok sert kll frçalar ise di ve di etlerimizi tahri edebilir. Burada amaç hem etkin temizlik yapmak hem de dokulara zarar vermemektir diye konutu.

D FIRçALAMANIN PÜF NOKTALARI

Hassasiyet, di eti çekilmesi, cerrahi operasyonlar veya az yaralar gibi özel durumlarda yumuak di frçalarnn tercih edilebileceine dikkat çeken Kat, Diler, di etleriyle beraber üst çenede aaya doru, alt çenede ise yukarya doru, yani her zaman di etinden die doru, dairesel hareketlerle frçalanmaldr. Yiyecek artklarn sktklar bölgelerden çkarrken dietinin içine ittirmemeye, dilerin anmasna ve di etlerinin çekilmesine neden olacak ekilde yatay yönde hareketlerle bastrarak frçalamamaya dikkat edilmelidir diyerek u uyarlarda bulundu:

Baz bireylerde görülen takntl temizlik ve frçalama alkanlklar, gereinden sk ve fazla kuvvet kullanarak frçalama nedeniyle çou zaman dilerde anmayla ve di etlerinde çekilmeyle sonuçlanabilir. Benzer ekilde sk ve dikkatsiz kürdan kullanm, az duu gibi popüler ve pratik görünen cihazlarn yanl kullanm da zararl olabilmektedir. Az duu, doru kullanlmad takdirde basnçl su vererek artklar uzaklatrrken di etlerinin içine girmesine ve di etlerinin dile balantsnn zayflamasna neden olabilir. Özellikle gece yatmadan önce dilerimizi zaman ayrarak özenle frçalamak önemlidir. Günün en yorgun saatinde bunu yapmak zor olsa da tüm gece boyunca azmzn kapal ve havasz olduu, sirkülasyonun olmad bir ortam bakterilerin çoalmas için çok avantajl bir yerdir. Gece yatmadan önce srasyla frçalama, di ipi-arayüz frças kullanm ve gargara yapmak az saln korumada en önemli admdr. Sabah kalktmzda ise yeniden gargara yaparak ve kahvalt sonras dilerimizi frçalayarak günün büyük bölümünde bakterileri ve artklar dilerimizden uzak tutabiliriz.

Bebeklerin az ve di salna yönelik olarak kritik noktalar iaret eden Kat, bebeklerde ilk dilerin çkt 6-8 aylk dönemde temiz bir gazl bez slatlarak dilerin silinmesinin faydal olduunu da ifade etti.

YA GRUPLARINA GÖRE D FIRçASI SEçM

Kat, di says arttkça artk yumuak di frçalarna geçilmesinin ve zaman içinde çocua di frçalama alkanl kazandrlmasnn çok önemli olduunun altn çizerek, Di frçalamann 4-5 yalarna kadar anne baba tarafndan, 5-9 yalar arasnda anne baba gözetiminde yaplmas idealdir. çocuklar için üretilmi bir di macunu 3 yana dek pirinç tanesi kadar veya sadece ince bir tabaka sürüntü eklinde, 3 yandan sonra ise bezelye tanesi kadar kullanlabilir. Aras açk dilerde ince arayüz frçalar ve bitiik dilerin aralarnda di ipi kullanm yetikinlerde olduu gibi çocuklarda da gereklidir. Öünlerden ve attrma zamanlarndan sonra çocuklarn su içmesi de çürük oluumunu önlemeye yardmcdr dedi.

Yallk, mental yetersizlik, bedensel engellilik durumu, romatizmal hastalklar gibi kstlayc özel durumu olan bireylerin elektrikli di frçalarn kullanmasn tavsiye eden Kat, Bu bireylerde doktor kontrolü mümkün olduu kadar ihmal edilmemeli, az ve di hastalklarna bal skntlarn mevcut durumu kötületirmesi ve hayat kalitesini azaltmas önlenmelidir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git