Dış Kulak Yolu Problemleri Tatilinizi Zehir Etmesin

Havuz ve deniz mevsiminin açılması ile birlikte kulak sağlığı konusunda şikayetler de artış göstermeye başladı. Dış kulağın iç kısmının nemli kalması ile ilerleyen bu tablo, kaşıntı hatta işitme kaybına yol açabiliyor.

Haberler 19.06.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Op. Dr. Mehmet Melih çiçek, yaz aylarnda kulak sal konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Yazn kulakta en sk bakteriyel enfeksiyonlar görülüyor

D kulak yolu, kulan kepçesinden zarna kadar devam eden bölümü ifade etmektedir. Burada ortaya çkan enfeksiyonlar çounlukla bakteriyel, bazen de mantar enfeksiyonlar nedeniyle d kulak yolunda inflamasyon oluturmaktadr. Vücudun buna verdii yant da d kulak yolu iltihab olarak adlandrlmaktadr. D kulak yolunda ortaya çkan rahatszlklarn temelinde bakteri ve mantar enfeksiyonlar olduundan, yaz aylar bu hastalk açsndan kritik önem tamaktadr. çünkü bu aylarda birçok kii denize ve havuza girmektedir. Normal artlarda kulan kendi kendini temizleme mekanizmas vardr ancak bu mekanizma, zardan balayarak migrasyon hareketiyle çalsa da her eye ramen bölge enfekte olabilmektedir.

Hasta ikayetleri tanda önemli

Bu bölgede ortaya çkan rahatszlklar, yüzde 99,9 orannda hasta öyküsü ve fizik muayene ile tan almaktadr. Bakteriyel enfeksiyon varlnda iç kulak yolunda hafif kant ve ar hissedilmektedir. Birkaç gün içinde kulak kepçesinin tam altna veya giri bölgesindeki kkrdaa dokunulduunda ar daha da iddetlenmektedir. Bir dier sorun da aknt olmaktadr. Genellikle d kulan iç ksmnn nemli kalmas, daralmas ve enfeksiyona bal oluan ödem slakla yol açmaktadr. Orta kulak iltihabndaki kadar youn olmamakla birlikte iitme kayb da hissedilmektedir. Mantar enfeksiyonu varlnda ise ar biraz daha geri planda kalyor ancak kant çok daha youn hissedilebilmektedir. Hastann ikayetlerine ek olarak otoskopla da muayene edilir. Baklk sistemi düük hastalarda; kulak yolunun dna, kemie, kafa tabanna doru ilerleme olmas halinde ise farkl görüntüleme yöntemleri devreye girmektedir.

Ar diniyor, enfeksiyon geçiyor

D kulak yolu iltihaplarnn tedavisi arlk olarak topikal yaplmaktadr. Bu sayede hem tedavi gerçeklemektedir hem de ary azaltmak mümkün olmaktadr. Enfeksiyon mantara balysa mantar ilaçlar, bakteriye balysa topikal antibakteriyel damlalar kullanlmaktadr. Hastann baklk sisteminin düük, arsnn da çok olmas halinde bu ilaçlara ek olarak sistemik antibiyotikler devreye girmektedir.

Kulanz nemden koruyun

Baz kiilerde d kulak yolu iltihaplarna sk rastlanmaktadr. Dolaysyla d kulak yolunun d ksmnn kulak çubuu ya da havluyla kurulanmas önem tar. Dermatiti olan kiilerde ise bu hastala yatknlk vardr. Bunlara ek olarak hastala yol açan farkl risk faktörleri de bulunmaktadr. Örnein; kiinin d kulak yolunu trnak, yabanc bir cisim ve benzeri ekillerde travmatize etmesi riski artrr. Bu rahatszlkla mücadele etmek için kulak çubuu ve havlunun yan sra saç kurutma makinasn 20-30 cm uzaktan kulaa tutup, 15-20 saniye kurutmak da d kulan nemini almada yeterli olabilmektedir. Kulan youn ekilde tkal olmas halindeyse tatile çkmadan önce bir kulak burun boaz uzman tarafndan temizlik yaplmas ise enfeksiyonlarla mücadeleye yardmc olmaktadr.

Ana Sayfaya Git