Diş sağlığında bilenen yanlış

Diş sağlığını korumak için farkında olmadan yapılan yanlışların ağız ve diş sağlığı üzerinde etkisi büyük. Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Uzmanı Dt. Alper Çıldır ağız ve diş bakımıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.

Haberler 07.10.2018 - 11:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di saln korumak için farknda olmadan yaplan yanllarn az ve di sal üzerinde etkisi büyük. Dilerin, dileri destekleyen di etlerinin ve kemiin de ayn düzeyde salkl olmas gerekir. Ancak özellikle az ve di bakmnda öyle çok hata yaplyor ki! Üstelik Doru Bilinen Yanllar hem vakit kaybettiriyor hem de salktan ediyor. Az ve Di Sal Klinii Uzman Dt. Alper çldr az ve di bakmyla ilgili doru bilinen yanllar hakknda bilgi verdi.

DLER 5 DAKKA BOYUNCA FIRçALAYIN (YANLI)

Süre artkça di etlerindeki bask ve diler üzerindeki anma direnci düer. Bu nedenle uzun frçalama önerilmez. 2 dakika ideal süredir. Son zamanlarda bu süre artrlp 3 dakika gibi lensi edilse de edilse de bile bu az hijyeni iyi olanlar için geçerli deildir.

D MACUNU REKLAMDAK GB TÜM FIRçAYI KAPLAMALIDIR (YANLI)

Di macunu leblebi büyüklüünden daha fazla sürülmemelidir. Özellikle çocuklar için çok önemlidir. çindeki flour gibi baz materyallerin yutulmamas ve ferahlatc özelliinin fazlaca alnmamas gerekir. Di macunu leblebi boyutunda olmaldr.

D FIRçALAMAYA BALAMADAN ÖNCE FIRçANIZI MUSLUK ALTINDA SUYLA ISLATIN (YANLI)

Di frçalamadan önce frçann kllar mümkün olduunca kuru olmaldr. Yeterli temizlik dier türlü olamaz.

çOCUKLAR YETKNLERLE AYNI D MACUNUNU KULLANMALIDIR (YANLI)

çocuklar yetikinlerle ayn macunu kesinlikle kullanmamaldr, çocuk macunlar erikinlerden farkldr. çinde flour kullanlmaz. çünkü çocuklar yutabilirler. Bu da onlar için zararl olur.

D P KULLANMAK ZARARLADIR, DLERN KANATIR (YANLI)

Di ipi kullanm dilerin ve di etlerinin temizlii için çok ama çok önemlidir. Dilerin temizlii için di ipi kullanm mutlaka gerekir. Di frçalamak di yüzeylerini temizlerken, di aralarnda kalan plaklara sebep olur. Dilerde var olan hafif çapraklklar bu durumu arttrr. Di frçasnn giremedii ara yüzleri temizlemenin tek yolu di ipi kullanmaktr.

DLERN BR KERE TEMZLETEN SÜREKL YAPTIRMALIDIR (YANLI)

Di temizlii yaplrken tüm bakteri plaklar temizlenir. Salkl di ve di eti oluur. Ama azda di talar varken üzerine biriken yeni talar fark edilemez. Uzun süre kalan di talar da di etinin altna doru ilerleyip di eti hastalklar oluturur. Di temizlii mutlaka düzenli olarak yaplmaldr.

MDE SORUNLARI YÜZÜNDÜN AIZ KOKUSU OLUR (YANLI)

Az kokusunun yüzde 99u di ve dietlerindeki problemlerden kaynaklanr. Bu nedenle bu tür problemlerde gastroenterologlardan önce bir di hekimine görünmek gerekir.

D MPLANTLARI KANSER OLUUMUNA NEDEN OLUR (YANLI)

1960l yllardan itibaren di implantlar uygulanyor. Dünyada dental implantlar milyarlarca sayda yaplm durumdadr. Di implantlarnn kanser yaptn destekleyen bilimsel bir çalma yoktur.

SÜT DLER çÜRÜRSE çEKLR (YANLI)

Süt dilerinin bir görevi de altndan gelecek olan die yol göstermektir. Bu nedenle çürük sebebiyle erken süt dii çekimi yaplmamaldr. Mutlaka tedavi edilip azda zaman gelene kadar tutulmaya çallmaldr. Süt dileri çocuk di hekimleri tarafndan tedavi edilmelidir.

DLER GÜNDE 5 DEFA FIRçALAYIN (YANLI)

Dilerin gereinden fazla frçalanmas di yüzeylerinde anmaya neden olur. Özellikle dilerin boyun bölgelerinde anma sonucu krklar oluabilir. Bu krklar ise ciddi ekilde hassasiyet problemi yaatr. Özellikle uyumadan önce di frçalamann önemi büyük. Gece boyunca kapal olan az içinde di çürüüne sebep olan bakteriler çok daha fazla ve hzl çoalyor. O yüzden aksatmadan gece yatmadan önce ve sabah olmak üzere en az iki kere di frçalamay atlamamak gerekiyor. Dileri günde 2 defa mümkünse 3 defa frçalayn.

Ana Sayfaya Git