Diş ve Çene Bozukluklarının Sebebi Parmak Emme Alışkanlığı!

Parmak emme alışkanlığının, ilk yıllarda bebekte görülen emme refleksinin bir sonucu olduğu düşünülerek doğal kabul edilebilir. Fakat 5 yaşından sonra parmak emme alışkanlığı sonlandırılmazsa, dişsel ve iskeletsel sorunlar ortaya çıkar. Parmak emme süresinin uzunluğu ve şekli de bu sorunun şiddetini artırır.

Haberler 07.04.2018 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Ortodonti Uzman Yrd. Doç. Dr. Merve Nur Elenen, Parmak emme alkanl uzun süre devam ettiinde açk kapan dediimiz, üst ön dilerin alt ön dileri yeterince örtmedii durum ortaya çkmaktadr. Üst ön diler daha önde, alt çene ise normalden daha geride konumlanr. Üst çenede daralma ve buna bal olarak dilerde çapraklklar meydana gelir. Ayrca, parmakta da ekil bozukluklar görülür dedi.

Parmak Emme Tedavisi

Yrd. Doç. Dr. Merve Nur Elenen, Eer kark dilenme döneminde, yani daimi ve süt dilerinin azda beraber bulunduu dönemde, bu alkanlk terk edilirse, ortaya çkan bozukluklar kendiliinden düzelebilir. Aksi durumda, kalc hale gelir ve düzelme ancak ortodontik tedavi ile salanabilir. Hatta erken dönemde tedavi uygulanmazsa, çene ilikilerinin düzeltilmesi için erikin yata cerrahi ilem dahi gerekebilir dedi.

Yrd. Doç. Dr. Merve Nur Elenen, parmak emen çocuklara kar nasl bir yol izlenilmesi gerektii konusunda da bilgi verdi: Parmak emen çocuklarn erken dönemde bir ortodonti uzmanna görünmeleri ve bu alkanln bir an önce braktrlmas gereklidir. Ortodonti uzman tarafndan yaplan sabit veya hareketli az içi aygtlarla alkanln önüne geçilir ve tedavi salanr, ancak duygusal ihtiyaçlar da parmak emme gibi alkanlklara neden olabildii için, ayn zamanda bir psikolog veya pedagog destei almak da uygun olabilir. Alkanlklara bal çene bozukluklarnda en önemli nokta, sorunun erken tan ve tedavisidir. Aksi takdirde, daha ileri yalarda, daha uzun süren, ve daha maliyetli tedavilere ihtiyaç duyulacaktr.

Ana Sayfaya Git