Dişin kökü kalbinize kadar uzanıyor!

Ağız ve diş sağlığı ile kalp hastalıkları arasındaki ilişki uzun zamandır bilinmektedir. Diş ve özellikle diş etlerindeki rahatsızlıklar, kalp ve damar sağlığını ciddi bir şekilde etkilemektedir.

Haberler 08.03.2017 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di hekiminizi son zamanlarda hiç ziyaret ettiniz mi? çünkü dilerinizin ve di etlerinizin durumu, dier salk alkanlklarnzdan bamsz olarak kalp ve damar salnz etkileyebilir. Di Hekimi ve Ortodonti Uzman Dr. Burak Büyüktürk di sal ve kalp sal arasndaki ilikiyi anlatyor.

Kalp sal hangi durumlarda etkilenmektedir?

Az içerisinde çok sayda bakteri bulunmaktadr. Diteki çürük ve dii çevreleyen di eti ve kemiin enfeksiyonlar (gingivitis,periodontitis) bu bakteri miktarn ve çeitliliini kat ve kat arttrmaktadr. Özellikle di çürüünde ya da di ta ve di etrafnda biriken plak ve tartarlar youn miktarda bakteri içermektedir. Bu bakteriler az ve di saln etkilemekle kalmayp genel salmz için de tehdit oluturmaktadrlar. Yaammz için olmazsa olmaz organmz kalp ve onu çevreleyen damar sistemi üzerindeki etkilerine baktmzda birçok çalmada az salnn kalp sal üzerindeki etkilerini görebilmekteyiz. Journal of Dental Research dergisinde 2016 ylnda yaynlanan bir aratrmada kök çevresinde oluan lezyonlarla koroner arter hastalklarnn özellikle de akut koroner rahatszlklarn önemli bir ilikisinin olduu tespit edilmitir. The Journal of the American Geriatrics Society Dergisinde yaynlanan baka bir çalmada ise 3 veya daha fazla di kökü çevresinde lezyon bulunan hastalarda kalp ritm bozukluklar (aritmiler) görülebildii ve bu ritm bozukluklar hafif olabildii gibi hayat tehlikesinin olabilecei de bildirilmitir.

Az ve boaz enfeksiyonlar ile yaam ortam bulan mikroorganizmalar çeitli yollarla kalp ve damar sistemine yerleerek kendileri veya toksinleri ile uzun vadede koroner damarlarn daralmasna hatta daha ciddi bir kalp enfeksiyonu infektif endokardit oluturabilmektedirler. Ne yazk ki bu durum ölümcül bir risk bile tamaktadr. Bu yüzden az salnza gereken özeni göstermeyi ve enfeksiyon odaklarnn ortadan kaldrlmas için hekiminize muayene olmay unutmaynz.

Kimler daha yüksek risk tamaktadr?

Di salnn bozulmas herkeste risk oluturmaktadr. Fakat doumsal kalp rahatszl olan çocuklarda ve kalp ve damar hastal olan erikinlerde risk çok daha fazladr. Bu kiilerin di sal açsndan çok daha fazla dikkatli olmalar gerekmektedir.

Di salna dikkat edilmediinde, çürük bir diin çekilmesi srasnda veya sadece basit bir di frçalama srasnda oluan kanamada bile kana karan bakteriler kalpteki sorunlu bölgeyi etkileyerek ciddi problemlere yol açabilir.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle hepimiz kalp hastalklar açsndan risk tadmz bilmeliyiz. Kalp sal açsndan düzenli check-up yaptrmal, salkl beslenmeli, sigaray brakmal ve spor yapmalyz.

Tüm vücudumuz bir bütün olarak çalmaktadr. Bir yerdeki problem dier ksmlar da etkilemektedir. Kalbimize deer verirken az salmz da geri plana atmamalyz. Düzenli di frçalama ve di ipi kullanm plak birikimini azaltmak ve di ta oluumunu önlemek açsndan çok önemlidir. Her 6 ayda bir hatta risk tayan kiilerde 4 ayda bir di hekimi kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.

Enfeksiyon riski tayan her problem yani di çürükleri,di talar, kök etrafnda oluan enfeksiyonlar, gömük 20 ya dileri vb. zamannda tedavi edilmelidir.

Sigaray bir an önce brakn! Sigaray brakarak; kalp ve damar salnz, di ve di eti salnz ve ileri durumlarda az kanseri oluma riskini ortadan kaldrabilirsiniz.

Doumsal kalp rahatszl, sonradan kalp ve damar hastal yaayan veya riski tayan hastalarn, yapay kalp kapakç tayan hastalarn, daha önceden kalp enfeksiyonu geçirmi kiilerin di tedavileri de dikkatli bir ekilde yaplmaldr. Kanama riski olan her ilem antibiyotik proflaksisi uygulanarak yaplmaldr. Ciddi kalp rahatszl olan kiilerde de ilem öncesi mutlaka doktorunun onay alnmaldr.

Ana Sayfaya Git