"Dişlerinizi ramazana hazırlayın"

Prof. Dr. Beyser Pişkin, oruçluyken tükürük salgılamasının azalması nedeniyle diş çürümelerinde artış meydana gelebileceğini belirterek, ramazan ayından önce diş bakımı yaptırılmasının önemine işaret etti.

Haberler 23.05.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Pikin, az ve di sal için periyodik olarak di hekimine görünmek gerektiini ancak bu kontrollerin özellikle oruç ay öncesi öneminin daha da arttn dile getirdi.

Oruçluyken tükürük salgsnn azaldn, bunun az içi asidik ortam artrdn ve çürümelere kar hassas bir ortam yarattn kaydeden Pikin, ramazan aynda iftar ve sahurdan sonra dilerin yan sra dilin de frçalanmas gerektiini bildirdi.

Pikin, Ramazan ay girmeden önce herkes, di hekimine gidip çürüklerine baktrmal, kötü dolgular, kötü köprüleri, protezleri varsa bunlar yeniletmeli. Di salnzla ilgili problemleri gidererek oruç dönemine girmelisiniz. Özellikle çürükleriniz varsa dolgular yaplmal. Kötü kaplamalar varsa daha düzgün hale getirilmeli. Periyodik olarak di hekimine gidilmesi gerekir ama ramazan öncesi yeni çürük oluumunun engellenmesi için mutlaka gidilmelidir. dedi.

Az kokusunun temel nedeninin di ve di eti rahatszlklar olduunu ancak oruçluyken baz enzimlerin aça çkmas ve açlk yüzünden az kokusunda art görülebileceini aktaran Pikin, oruçluyken tükürük salgsnn azaldn, gün içerisinde suyla çalkalanmas durumunda azdaki asidik ortamn nötürleecei, bunun az kokusunu ve çürük riskini azaltacan belirtti.

-Sahurda peynirin önemi

çürük riskinin azdaki asidik ortamla dorudan ilgili olduunu anmsatan Pikin, sahurdan sonra di frçalama imkan olmamas halinde peynir gibi bazik yiyeceklerin tüketilmesinin az içindeki asidik ortam dengeleyebileceini, çürük riskini azaltabileceini söyledi.

Az kokusunun temel nedeninin çürükler ve di eti rahatszlklar olduunu kaydeden Pikin, kokunun sinüzit, üst solunum yollar enfeksiyonu, mide rahatszlklar ve karacier rahatszlklar gibi birçok sistematik hastaln da habercisi olduuna dikkat çekti.

Az kokusunu gidermek için sprey ve gargara kullanmn önermediini dile getiren Pikin, Ben onlar tavsiye etmiyorum. Özellikle koku için kullanlan az gargaralarn, baz patolojik bulgular gizledii için önermiyorum. Veriler gizlenince önemli hastalklarn tespiti yaplamyor ve tedavide gecikme yaanabiliyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git