Dişte kovid önlemleri!

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında, zorunlu olmayan diş tedavisi başvurularının ertelenmesi, muayene sırasında koruyucu ekipman kullanılması ve bekleme sırasında sosyal izolasyon kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Haberler 27.04.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlk tarafndan hazrlanan enfeksiyon kontrol önlemleri kapsamnda, Kovid-19 salgn srasnda di tedavisine ilikin ilemler, tedavi öncesi ve sonrasnda uyulmas gerekenler güncellendi.

Kovid-19 hastalaryla temaslar riskli olduundan, 65 ya üstü kronik bir rahatszl (hipertansiyon, kronik akcier hastal, diyabet, kardiyovasküler hastalklar vb.) olanlarn veya hamilelerin çaltrlmasnn uygun olmad vurguland.

çalanlarn, kendilerini Kovid-19 semptomlar (ate, öksürük, solunum sknts) açsndan günlük olarak takip etmesi, semptomatik bir çalan tespit edildiinde pandemi hastanesine yönlendirilmesi gerektii ifade edildi.

Kiisel koruyucu ekipmanlarn (KKE) hazr bulundurulmas, bakalar tarafndan dokunulabilen ve kolay dezenfekte edilemeyen dergi, gazete, broür ve oyuncak gibi nesnelerin ortamdan kaldrlmas gerektiinin de belirtildii tedbirler öyle sraland:

Hastalarn görebilecei alanlara sosyal mesafe uygulamalar ve çeitli hijyen talimatlarn içeren afiler aslmal. çerikler Salk Bakanl tarafndan hazrlanan ve yaymlanan rehber ve dier materyaller ile uyumlu olmal.

Bekleme alanlarnda hastalarn bir arada bulunmasndan dolay oluabilecek bulama riskinin azaltmak için randevulara tam zamannda gelinmesini salama, hastalarn gerekirse bina dnda ya da araçlarnda bekletilmesi gibi önlemler alnmal. Hasta ve refakatçi klinie gelirken maske takmal.

Hastann yardma ihtiyac olduu durumlar hariç (Pediyatrik hastalar, özel gereksinimli bireyler, yal hastalar vb.) refakatçi kabul edilmemeli. Refakatçi kabul edildii durumlarda, refakatçi de ilk görüme esnasnda Kovid-19 semptomlar açsndan sorgulanmal. Hastann ikayeti öncelikle telefon, mesajlama veya video konferans yoluyla deerlendirilerek mümkünse zorunlu olmayan bavurular ertelenmeli.

- Muayeneler kiisel koruyucu ekipmanla yaplmal

Kovid-19 salgn srasnda uyulmas gereken dental ilemler prosedürü de güncelledi. Acil olarak tanmlanan di hekimlii ilemleri için bavuruda bulunan hastann Kovid-19 enfeksiyonu ile uyumlu semptomlar (ate, öksürük, solunum sknts) yoksa uygun protokoller ve kiisel koruyucu ekipmanlar kullanlarak muayenesinin yaplmas gerektii bildirildi.

Kovid-19 tans alan hastalar içerisinde acil tedaviye ihtiyaç duyanlarn ilem öncesi deerlendirmelerinin, hastay takip eden hekimi ile yaplmas ve tedbirlere birlikte karar verilmesi gerektii belirtildi.

Hastada Kovid-19 enfeksiyonu ile uyumlu semptomlar mevcutsa tedavinin, Kovid-19 hastalar için ayrlan iyi havalandrlm bir tedavi ünitesinde yaplmas gerektii ifade edildi.

Olas/kesin Kovid-19 hastalar ve karantinada olan temasllarn acil bir durum olmadkça tedavilerinin ertelenmesi gerektii vurguland.

- Sosyal mesafe salanamyorsa hastalar bina dnda beklemeli

Hasta randevularna tam zamannda gelinmesi, dier hastalarla temasa olanak vermeyecek ekilde randevularn organize edilmesi gerektii belirtilen enfeksiyon kontrol önlemlerinde, hasta kabulü srasnda uyulmas gerekenler de öyle sraland:

Hasta bekleme alanlarnda sosyal mesafe (en az 1 metre mesafe) salanmal. Hasta bekleme alanlar, uygun sosyal mesafeye izin vermiyorsa veya hastalarn tercih etmesi durumunda kiisel araçlarnda veya cep telefonu ile temasa geçebilecekleri ekilde binann dnda beklemeli. Salk tesisi girilerinde, bekleme odalarnda ve hasta girilerinde alkol bazl antiseptik bulundurulmal.

- Panoramik radyografi ve bilgisiyarl tomografi tercih edilmeli

Tüm hastalara standart enfeksiyon kontrol önlemleri uygulanmas gerektii vurgulanan enfeksiyon önlemlerinde, olas/kesin Kovid-19 hastalarna ek olarak damlack ve temas önlemleri alnmas gerektii kaydedildi.

Standart önlemlerin, el hijyeninin salanmas, kiisel koruyucu ekipman kullanm, güvenli enjeksiyon uygulamas, steril alet ve cihazlarn kullanlmas, tedavi ve çevre yüzeylerinin temizliinin ve dezenfeksiyonunun salanmas olduu belirtildi.

Hasta deerlendirmelerinde skça kullanlan intraoral radyografilerin tükürük sekresyonunu artrmas ve öksürük refleksini uyarmas sebebiyle panoramik radyografiler ve konik nl bilgisayarl tomografilerin kullanmnn tercih edilmesi gerektiine dikkat çekildi.

Tedavi sonras hasta kabulünde dikkat edilmesi gereken önlemler ise öyle sraland:

Her hastadan sonra yüz koruyucu, gözlük gibi tekrar kullanlabilen kiisel koruyucu ekipman yüzde 70lik alkol ile silinerek dezenfekte edilmeli ya da yenisi ile deitirilmeli,

Hastaya özel olmayan ve ortak kullanm gerektiren dental röntgen cihaz, k, dental ünit ve sandalyesi gibi cihazlar her hastadan sonra üreticinin talimatlarna göre ya da yüzde 70lik alkol ile silinerek (1 dakika süre beklenmeli) dezenfekte edilmeli. El aletlerinin üzerindeki kalntlar gidermek için detayl temizlik yaplmal ve her hastadan sonra rutin enfeksiyon önleme kurallarna uygun olarak buharl otoklav ile sterilizasyonu salanmal,

Kap kollar, sandalyeler, masalar, asansörler, tuvalet ve banyo gibi alanlar rutin temizlik ve dezenfeksiyon prosedürlerine uygun olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli,

Dental ar ve oral kavite enfeksiyonu olan hastalarn tedavisi için konservatif yaklamn yeterli olup olmayaca iyi deerlendirilmeli ve hastalarn bu sebeple tekrarlayan müracaatlarna engel olunmal,

Di hekimi ve yardmc ekibi i yerinden ayrlrken, kiisel koruyucu ekipman tbbi atk kutusuna atmal, el hijyenini salamal, kiisel kyafetlerini giymeli.

Ana Sayfaya Git