Diyabet artıyor!

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Saygılı "Türkiye'de diyabet görülme oranı 2000 yılında yüzde 7'lerde iken, bu araştırma 2010 yılında tekrarlandığında yüzde 13,7'ye çıkmış. Bu veriler kullanılarak daha sonra nüfus sayımları ile genişletildiğinde, bugünkü diyabet görülme oranımızın yüzde 15'e vardığını görüyoruz"

Haberler 14.11.2019 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Dernei Bakan Prof. Dr. Füsun Saygl, diyabet görülme sklnn giderek arttna dikkat çekerek, 2000 ylnda yüzde 7 olan görülme sklnn bugün yüzde 15 çktn ifade etti.

Saygl, diyabetin, dünyada ve Türkiyede en önemli salk sorunlarndan biri olduunu ve görülme sklnn arttn söyledi.

Diyabetin çok hzl bir ivmeyle arttna tanklk ettiklerini kaydeden Saygl, Türkiyede diyabet görülme oran 2000 ylnda yüzde 7lerde iken, bu aratrma 2010 ylnda tekrarlandnda yüzde 13,7ye çkm. Yüzde 100lük bir art kaydedilmitir. Bu veriler kullanlarak daha sonra nüfus saymlar ile geniletildiinde, bugünkü diyabet görülme oranmzn yüzde 15e vardn görüyoruz. Bu oran kadnlarda biraz daha fazla, yüzde 17lerde. Erkeklerde yüzde 13lerde. diye konutu.

- Tip 2 diyabet ve imanlk, kol kola giden iki hastalktr

Saygl, diyabetin sk görülmesinin, beslenme ve yaam biçiminden kaynaklandn, eker, basit karbonhidratlar ve yalar yönünden zengin beslenmenin üzerine hareketsizliin, kilo art ve diyabete yatknl artrdn kaydetti.

Türkiyede 8,5 milyon insann diyabetli olduunu, bunlarn çounun kadn olduunu anlatan Saygl, u bilgileri verdi:

Ülkemizde 8,5 milyon insann diyabetli olduunu kabul edersek, her ailenin de 4 kiilik bir topluluk olduunu varsayarsak diyabet, nüfusumuzun yarsn etkileyen bir salk sorunu. Birinci derece akrabas diyabetik olanlar, iman olanlar, tansiyonu yüksek olanlar, 45 yan geçmi olanlar, kan yaplarnn yükseklii bilinenler, hareketsiz olanlar, sebze ve meyve tüketimi az olanlar, dier insanlara göre diyabete daha yakndr.

Gebelik diyabetine ilikin de bilgi veren Saygl, hamilelikten önce diyabeti olmayan bir kadnda gebelik srasnda ortaya çkan diyabetin, doum ile sona erdiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git