Diyabet: buz dağının görünmeyen yüzü

21'inci yüzyılın en büyük sağlık sorunlarından biri olan diyabet, tüm dünyada 415 milyon kişiyi etkiliyor ve bu sayının 2040 yılında 640 milyona ulaşması bekleniyor.

Haberler 17.11.2017 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

14 Kasm Dünya Diyabet Günü nedeniyle görü bildiren NB Kadköy Hastanesi Uzm. Dr. Enver ükrü Göncüolu, Türkiyenin, 6,3 milyon diyabetli hastayla, hasta says bakmndan Avrupa üçüncüsü olduunu söyleyerek diyabet konusunda önemli bilgiler verdi.

2015 Diyabet Atlasna göre Türkiyede her 8 kiiden 1i diyabet hastas ve halihazrda 20-79 ya aras 6.339.000 diyabet hastas bulunuyor. Bunlarn %43,1i (2.731.000 kii) ise henüz tehis edilmemi durumda. Türkiye, Avrupa bölgesindeki en yüksek yaa göre düzeltilmi karlatrmal diyabet prevalansna sahip (%12,8). Ayrca dünya genelinde yetikinlerdeki diyabet prevalans %8,8 iken, Türkiyede bu oran %12,8 ile dünya ortalamasnn bir hayli üzerinde. Uluslararas Diyabet Federasyonu (IDF) rakamlar ise, dünyadaki yetikin diyabetli saysnn bu hzla artarsa, 2040 ylnda 640 milyona ulaacan gösteriyor.

Diyabetin nedeni, kandaki glikoz miktarnn artmas

14 Kasm Dünya Diyabet Günü nedeniyle görü bildiren NB Kadköy Hastanesi Uzm. Dr. Enver ükrü Göncüolu, diyabet hastaln öyle anlatt: Günlük yaamda ihtiyacmz olan aktiviteleri sürdürebilmek için glikoz ad verilen bir tür ekere ihtiyaç duyarz. Kandaki glikozun enerji olarak kullanlabilmesi ve hücre içine girebilmesi için pankreas ad verilen bir organn salglad insülin hormonuna ihtiyaç vardr. Pankreas yeterince insülin yapamadnda vücut glikozu kullanamaz ve kanda glikoz miktar artar. Bu durum sonucunda diyabet (eker hastal) geliir.

Diyabet tedavisinde egzersiz, salkl beslenme ve ilaç tedavisi birlikte uygulanmal

Diyabetin tedavisinde birbirini tamamlayan deiik yöntemler olduunu belirten Uzman Dr. Enver ükrü Göncüolu öyle devam etti: Bu yöntemler eitim, tbbi beslenme tedavisi, egzersiz, oral hipoglisemik ajanlar ve insülindir. Diyetin düzenlenmesi tedavinin en önemli noktalarndan birini oluturmaktadr. Uyulmas gereken önemli kurallar unlardr: Dengeli beslenmek, düzenli yemek yemek, istenen vücut arlna ulamak ve bunu korumak. Ayrca fiziksel aktivite son derece yararldr. Ancak egzersiz programna balamadan önce mutlaka doktora danlmaldr. Doktorunuz gereksinimlerinizi ve kapasitenizi göz önüne alarak program seçiminize yardmc olur.

Pek çok diyabet hastas, hastalnn farknda deil

çok sayda tip 2 diyabet hastasnn diyabetli olduunu bilmeden yllarca yaadn ve tan konulduunda diyabetin yol açt sorunlarn çok önceden baladnn görüldüünü belirten Uzman Dr. Enver ükrü Göncüolu, Oysa, salk tarama ve kontrollerinin düzenli olarak yaplmas, tüm diyabet türlerinin yol açaca komplikasyonlarn azaltlmas, tedavinin düzenlenmesi ve etkili diyabet yönetiminin salanmas açsndan çok önemli. eker hastal tehisi konulduunda kii suçluluk, eksiklik, üzüntü, öfke umutsuzluk ve aknlk gibi bir dizi duygu arasnda bocalar. Ama bütün bunlar, genellikle, hastalk konusunda yeterince bilgi sahibi olmamaktan kaynaklanr. Öte yandan, diyabete bir gecede alp kabulleneceinizi de sanmayn. Bu biraz zaman alacaktr. Ama hastalk hakknda bilgi sahibi oldukça hepsi kaybolacaktr. Dedi ve diyabete dair önemli hususlar öyle sralad:

eker hastal ölümcül bir hastalk deildir.

Doru tedaviyle normal bir hayat, uzun bir ömür sürebilirsiniz.

eker hastal, hayattan zevk almanz engellemez.

Hem yiyeceklerin, hem de yaamn tadn çkarabilirsiniz.

eker hastal özürlü olmak anlamna gelmez.

Tatile çkabilir ve herkes gibi normal bir yaam sürdürebilirsiniz.

eker hastal çocuk sahibi olmanz engelleyemez.

Diyabet tansnn gecikmesi kalc sorunlara neden olabilir

Uzman Dr. Enver ükrü Göncüolu diyabetin neden olduu sorunlar hakknda unlar söyledi: Geç konulan tanyla birlikte, diyabetin tedavi ve yönetiminin etkin olarak yaplamamas böbrekler, kalp-damar sistemi ve gözlerde ciddi sorunlara yol açyor, organ kayplarna sebep oluyor. Tüm dünyada böbrek yetersizliinin ve travmaya bal olmayan amputasyon olgularnn en yaygn nedeni diyabet. Özellikle gelimi ülkelerde diyabet, görme kayb ve körlüün de en önemli nedenlerinden birini oluturuyor. Ayrca diyabet hastalarnn pnömokok bakterilerinin neden olduu zatürre gibi hastalklara yakalanma riski salkl kiilere kyasla 3 kat daha yüksektir. Bu kiilerde grip ve özellikle akcier enfeksiyonlarna bal komplikasyon riski ve ölüm oranlar yüksektir.

Diyabet hastalar pnömokok hastalklar açsndan risk grubunda

Uzman Dr. Enver ükrü Göncüolu diyabet hastalarnn, pnömokok bakterilerinin neden olduu zatürree için risk grubunda olduunu belirterek öyle devam etti: Bu nedenle diyabetli kiilerde alama, risklerden korunma anlamnda büyük bir önem tar. Bu anlamda, 65 ya üzerindeki herkese ve 18-64 ya arasndaki KOAH, astm, diyabet, kronik kalp yetmezlii, kronik böbrek hastal, kanser gibi elik eden hastal olan risk gruplar için Pnömokok (zatürre) asnn uygulanmas gerekmektedir. Salk Bakanl Halk Sal Genel Müdürlüü tarafndan yürürlüe alnan Risk Grubu Alamas kapsamnda, konjuge pnömokok asnn da Aile Sal Merkezlerinde ve aya eriimin mümkün olduu hastanelerde ve kurumum olan Nazif Baraçk Kadköy Hastanesinde ücretsiz olarak uygulanmasnn oldukça deerli olduunu düünüyorum..

Ana Sayfaya Git