Diyabet hangi göz hastalıklarına yol açar?

Diyabetin göz sorunlarına yol açtığı hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Bu sorunların erken tespit edilmesi durumunda tedavi başarısının daha yüksek olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Diyabet hastalarının şikayetleri olmasa da düzenli göz muayenesi çok önemli."

Haberler 05.05.2021 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ahmet DEMR

DYARBAKIR-Diyabet, yaam boyu kontrol gerektiren bir hastalktr. Diyabetin bütün vücudu etkileyebildii gibi gözü de etkilediini belirten Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Diyabet olup yllarca hiçbir göz problemi yaamayan insanlar olduu gibi diyabetin etkilerine bal ciddi göz ve görme problemleri yaayan kiiler de mevcut. Balangçta diyabete bal göz problemleri balamasna ramen hastalar hiçbir ikayet hissetmeyebilirler dedi.

Hastalarn diyabetin komplikasyonlarna bal belirtti hissettiklerinde genelde gözdeki hasarn önemli oranda ilerlemi durumda olduunu vurgulayan Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, Bu problemler balangç aamasnda iyi takip edilip gerekli durumlarda uygun tedaviler yaplrsa kalc görme hasarlar önemli oranda önlenebilir. Bunu yapabilmenin tek yolu diyabet tehisi konmu hastalarn düzenli göz muayenesinden geçer. Diyabet olan her kiinin görsel bir ikyeti olmasa bile senede en az 2 kere düzenli göz muayenesi yaptrmas gerekir. Muayenelerde bir sorun tespit edilirse ona göre yol haritas çizilmeli uyarsnda bulundu.

GÖZ HASTALIKLARI

Göz Hastalklar Uzman Op. Dr. Yusuf Avni Ylmaz, diyabetik hastalardaki sk görülen göz problemleri glokom, katarakt ve retinopati hastalklar ve tedavilerine ilikin önemli bilgiler paylat:

Glokom göz tansiyonu olarak bilinir. Diyabetik hastalarda glokom diyabetik olmayanlara göre yaklak iki kat daha sk görülür. Glokomun erken tannmas ve tedavisine balanmas kalc görme hasarn önlemede en önemli faktördür. Glokom için ilaç tedavisi, lazer tedavileri ve cerrahi olmak üzere hastann durumuna göre çeitli tedavi seçenekleri mevcuttur.

Katarakt ise göz bebei olarak bilinen pupillann hemen arkasnda bulunan lensin matlamasyla karakterize bulanklamaya neden olan bir göz hastaldr. Yala beraber skl artsa da diyabetik hastalarda da diyabetik olmayanlara göre daha sk görülen bir durumdur. Tedavisi ise cerrahidir.

Diyabetik retinopati adndan anlalaca üzere gözün retina tabakasnda diyabete bal olarak gelien birtakm bozukluklardr. Diyabetik retinopatiyi 3 kategoride incelemek gerekir.

3 KATEGOR

1) Proliferatif olmayan (non proliferatif) retinopati diyabete bal retinopatinin balangç evresidir. Burada göz arkasnda kanamalar balamtr ancak çok major bir sorun henüz oluturmamaktadr. Bu evredeki hastalar yakn takip ederek gerekli durumlarda tedavilerini yaparak görme kayplarnn önlenmesi en önemli durumlardan biridir. Bu dönemde hastalarn görsel ikayetleri olmad için genellikle rutin göz muayenesi srasnda hekimler tarafndan tannrlar.

2) Maküler ödem ise retina merkezinde görme reseptör hücrelerinin youn olduu bölgede sv birikmesi nedeniyle görmeyi oldukça düüren bir durumdur. Ödem artmasna paralel olarak görme düer, ödem azalnca görmede iyileme olur. Ancak ödemin çok uzun süre devam etmesi durumunda tedavi ile ödem azaltlsa da görme ayn oranda düzelmeyebilir. Bu nedenle bu durum tespit edilmesi durumunda hzlca tedavi uygulanmaldr.

3) Proliferatif diyabetik retinopati ise diyabetin en ar göz problemlerinden biridir. Retina tabakasndaki dolam bozukluuna bal retina üzerinde yeni damarlar oluur. Bu damarlar retinann gerçek damarlar gibi salkl deildir. Krlgandr ve kanamaya meyillidirler. Bu retina kanamalar göz içerisini doldurursa görme tamamen gidebilir ve oldukça kritik ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir. Ayrca retinadaki bu dolam bozukluu ve kanamalar oldukça sorunlu ve kontrolü zor olan glokom türlerine sebep olabilir. Bu durum da sadece görme problemine deil gözlerde kontrolü zor olan arlara da neden olabilir.

Diyabetin retinopati üzerindeki etkilerine ilikin tedaviler lazer tedavileri, göz içi enjeksiyonlar ve vitrektomi ameliyatlar olmak üzere 3 gruba ayrlabilir.

Ana Sayfaya Git