Diyabet psikolojiyle alakalı

Araştırmalara göre, psikiyatrik bozukluğu olan kişilerde diyabet riski daha yüksek.

Haberler 02.12.2021 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatrik bozukluu olan kiilerde, en sk görülen diyabet türü tip 2 diyabet riskinin daha yüksek olduu ortaya çkt.

Avrupa Diyabet Aratrmalar Derneinin aylk hakemli dergisi Diabetologiada yaymlanan aratrmaya göre, psikiyatrik bozukluu olan kiiler arasnda genel nüfusa oranla daha fazla tip 2 diyabet görülüyor.

Danimarkal bilim insanlar öncülüünde yaplan aratrmada, psikiyatrik bozukluu olan bireyler arasnda tip 2 diyabetin yaygnlnn ortak krlganla iaret ettii aktarlrken, bilimsel makalelerin yer ald dört elektronik veri taban incelendi.

Psikiyatrik bozukluu olan

Aratrma kapsamnda izofreni, bipolar, depresyon, madde kullanm bozukluu, anksiyete bozukluu, yeme bozukluu, zihinsel yetersizlik, psikoz, demans bata olmak üzere farkl türlerdeki 11 psikiyatrik bozukluk kategorisine sahip kiileri inceleyen 245 çalma ele alnd.

Herhangi bir bozukluu olan kiilerin yüzde 40nda tip 2 diyabet gözlenirken, yeme bozukluu olanlarn yüzde 21i, madde kullanm bozukluu olanlarn yüzde 16s, anksiyete bozukluklar olanlarn yüzde 14ü, bipolar bozukluk yaayanlarn yüzde 11i ve psikoz olanlarn yüzde 11inde tip 2 diyabete rastland.

Bulgular, zihinsel engelli kiilerin diyabet olma olaslnn ise yüzde 8 olduunu gösterdi.

Psikiyatrik bozukluu olan kiilerde diyabet riskinin genel olarak artt tespitine yer verilen çalmada, oranlarn yaanan yere ve dier faktörlere bal olarak deiebilecei vurguland.

çalmada, genel nüfus arasnda tip 2 diyabet orannn yüzde 6 ila 9 olduu da aktarld.

Ana Sayfaya Git