Diyabetik ayak riskine karşı 6 etkili önlem!

Dünyada her 5 diyabet hastasından 1’inin hastaneye ilk başvuru nedeni; ayağında açılan yara yani diyabetik ayak! Üstelik hastalar diyabet hastası olduklarını ayaklarında yara açıldığı zaman öğrenebiliyor!

Haberler 25.07.2018 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Emre Özker yaklak her 4 diyabet hastasndan 1inin de hayatlar boyunca en az bir kere ayaklarnda yara açlacan belirterek Yaplan aratrmalar gösteriyor ki diyabet birçok kanserden daha ölümcül bir hastalk haline geldi. Ayakta açlan yara ayan kesilmesinden hayati riske kadar pek çok soruna yol açabiliyor. diyor. Doç. Dr. Emre Özkerden çok önemli uyarlar, öneriler

Diyabetik bir hastann ayanda enfeksiyon olutuunda ya da yara açldnda bu yaray ufak, kendiliinden kapanr demeksizin, vakit kaybetmeden bir uzmana göstermek art. Zira diyabetik hastalarn gerek ayak yaplar gerekse baklk sistemleri zayf olduundan, normal artlarda enfeksiyon oluturmayacak kadar güçsüz bir bakteri ba edilmesi zor ve uzun bir enfeksiyona yol açabiliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Emre Özker Bunun yan sra, enfeksiyon dönemlerinde diyabetik hastalarn kan eker düzenlenmeleri de normalden daha zor hale gelir. Düzensiz kan ekeri de bu savata, savaç hücrelerin görevlerini yapamamalarna yol açar ve vücut savunmas iyice zayflar. Bir enfeksiyon halinde bu hastalar mutlaka hekime bavurmal, yatak istirahati almal, yaralarnn üzerine basmamalarn salayacak özel gereçler kullanmal, yara ve kandan örnekler alndktan sonra vakit kaybetmeden geni etkili antibiyotikler balanmaldr diyor.

Ekip çalmas çok önemli!

Diyabetik ayak diyabet hastasnn ayandaki her türlü deiiklik anlamna geliyor. Diyabet hastalarnn yaklak yarsnda atar damar tkankl olduu için, antibiyotiklerin daha etkili olabilmeleri için tercihen damar yolu ile verilmesi gerekiyor. Enfeksiyon tedavisi balandktan sonra, duruma göre yara temizlii yaplmal, ölü dokular uzaklatrlmal ve varsa damar problemi halledilmeli. Bu tedavilerin bir ekip gerektirdiini ve acilen yaplmasnn art olduunu belirten Doç. Dr. Emre Özker, aksi halde tablonun hzla kötüleeceini ve hastann ayan hatta hayatn kaybedebileceini söylüyor.

Küçücük yarayd, 10 günde böyle oldu!

Bu süreci yaayan hastalarn küçücük bir yara idi, 10 günde böyle oldu eklinde yaknmayla kendilerine bavurduunu belirten Doç. Dr. Emre Özker Ayak cildinde kuruluklar derinleip ciltte çatlak ve yarklara sebep olabilir. Bu kuru cilt ve yarklar mantar ve dier enfeksiyon ajanlar için giri noktasdr. En son olarak duyu sinirlerinde meydana gelen hasar sonucu hasta ayanda olup biten tüm bu süreçleri hissetmemekte; ayakta balayan bir yaray, ayaa batan bir çiviyi bile hissetmediinden dolay ayanda ancak gözle görülebilir büyüklükte hasar meydana geldiinde veya enfeksiyon çok ilerleyince problemin farkna varmaktadr. O yüzden yara olmadan bile ayakta ekil deiikliklerinin olduu, ciltte kuruluklarn ve çatlaklarn olduu, bas alan noktalarda nasrlar olan bir ayak diyabetik ayak olarak tanmlanmaktadr diyor.

Diyabetik ayak riskinden 6 admda korunun!

Ayanz temiz ve nemli tutun.

Nasr ve çatlaklarnz uzmana tedavi ettirin.

Kan ekerinin dengede olmas için ilacnz, diyet ve egzersizi aksatmayn.

Ayanza uygun olarak kalp alnp, yürüme ölçümleri yapldktan sonra özel üretilmi tabanlk ve ayakkab kullann.

Düzenli olarak ayaklarnz, özellikle parmak aras ve tabann kontrol edin ve yeni yara oluumu olup olmadn gözlemleyin.

Hekime kontrollerinizi aksatmayn.

Ana Sayfaya Git