Diyabetin tehlikeli sonucu diyabetik ayak

Diyabetik ayak, her 5 diyabet hastasından birinin hastaneye ilk başvuru sebebi...

Haberler 03.05.2019 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kan ekerinin kontrolsüz ekilde yüksek seviyede olmasnn öncelikle sinirlere ve küçük damarlara etki ettiini belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Cem Artürk, Ayaklarda, ellerde (özellikle bilek bölgesi) ve daha ilerisindeki sinirlerde harabiyetin balamas ile dokunma ve ar hissi ortadan kalkyor. Diyabetik hastalarda meydana gelen kuruluk ve küçük cilt çatlaklarnn yan sra sürekli ayakkab travmas veya küçük çarpma tarz travmalar, bu sinir hasar nedeni ile tam olarak hissedilemiyor. Bu nedenle, özellikle erken dönemde ufak önlemler ile önüne geçilebilecek problemler, uzun dönemde büyük sorunlara dönüebiliyor.

Diyabetik hastalarda yine bilek seviyesi ve daha ilerisinde meydana gelen damar tkanklklar, ayaklardaki beslenme sorunlarnn en büyük nedeni olarak karmza çkmakta. Balangç dönemlerinde çok ciddi sorunlara yol açmasa da hastaln ilerlemesi ile belirtiler ortaya çkmaya balyor. Ayaklarda kendiliinden ortaya çkan veya travmalarla meydana gelen yaralarn iyilemesi, damar tkankl nedeni ile daha zor bir hale geliyor. Bununla birlikte bu yaralarn iltihaplanmas durumunda sonunda bacan çeitli seviyeden kaybna dek ilerleyebilecek ciddi tbbi süreçlerle kar karya kalnabiliyor dedi.

Belirtileri Nelerdir?

Hastaln birçok belirtisi olduunun altn çizen Dr. Cem Artürk, sözlerine öyle devam etti: Diyabetik ayak hastalarnda ilk görülen bulgular ayaklarda hissizlik, elektrik çarpmas hissi ve uyumalar. Bununla birlikte ayaklarda üüme en sk karlalan ikayetlerden. Ar hissinin azalmas sebebi ile travmalara maruz kalnmas ve buna bal olarak yara olumas ihtimali artyor. Tüm bunlarn yannda ayak kaslarnda esnekliin azalmas, ayakta ekil bozukluklarna ve ayakta dururken yük dalmnn bozulmasna neden oluyor. Bu süreç, ayakta oluabilecek yaralarn iyilemesi önündeki engellerden bir dieri.

Ayak Bakmna Özen Göstermek Gerekiyor

Diyabetik hastalarn ayak bakmlarna özen göstermesinin oluabilecek süreçlerin engellenebilmesi için alnabilecek ilk ve en temel önlem olduunu belirten Dr. Cem Artürk, Kan eker seviyelerinin normal snrlarda tutulmas diyabetik ayak sorunu yaama riskini en aza indiriyor. Bu nedenle beslenme düzeninin salanmas, ilaçlarn aksatlmadan kullanlmas ve egzersizlerin ihmal edilmemesi her diyabet hastasnn olmazsa olmazlar. Ayaklarn kurumasnn engellenmesi, ayak ekline uygun ve rahat ayakkablarn giyilmesi, gerektii durumlarda ortopedik tabanlklar kullanlmas sorunlarn ortaya çkma ihtimalini azaltyor. Bununla birlikte ayaklarn günde iki kere ykanmas ve ykandktan sonra çok iyi bir ekilde kurulanmas, oluabilecek yaralarda iltihap geliiminin önüne geçmek için uygulanmas gereken ilk basamak ilemlerden. Ayaklarda nasr oluumu nemli bir sürecin ilk iareti olabilecei için nasrlarn koparlmamas çok önemli.

Herhangi bir ekilde ayaklarda hissizlik, kuruma, çatlak gibi sorunlar balam ise düzenli olarak diyabetik ayak bakm uygulayan merkezlere bavurmak gerekli. Bununla birlikte ayakta herhangi bir nedenle oluan yara mutlaka önemsenmeli ve yine diyabetik ayak konusunda uzman bir klinikte gerekli tedaviye balanmal.

Ana Sayfaya Git