Diyabetin yol açtığı 5 hastalığa dikkat!

Dünyada en fazla ölüm sebebi olan 4 hastalıktan birisi de diyabete dikkat çeken uzmanlar, diyabetin en fazla yol açtığı 5 hastalığa dikkat çektiler.

Haberler 30.06.2018 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Dünya Salk Örgütünün verilerine göre ölümlerin yüzde 71i diyabet, kanser, kalp ve akcier hastalklar nedeniyle oluyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Profesör Doktor Rütü Serter, diyabetin vücutta tüm dokular ve organlar etkileyebilen, tahrip edici bir hastalk olduunu belirterek Balca hasar damar sistemi üzerine yapar. Küçük damarlar etkileyerek göz, böbrek ve sinir sistemine zarar verirken (mikroanjiyopati), büyük damarlar tahrip ederek kalp ve damar hastalklarna (makroanjiyopati) yol açar. Diyabetlilerde ölümlerin yüzde 70 ila 80ine kalp ve damar hastalklar yol açmaktadr. dedi.

Profesör Serter, diyabetin en fazla yol açt 5 hastala dikkat çekerek alnmas gereken tedbirler hakknda önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Kalp Hastalklar

Diyabetin yol açt kalbi besleyen koroner damarlardaki olaylar en çok ölüme yol açan sebeplerin banda geliyor. Kalpte Enfarktüs yani kalbi besleyen atardamarn tkanmas sonucu gelien doku ölümü, kalp krizi, kalp yetmezlii bunlarn balcalarn oluturuyor. Üstelik diyabet hastalarnda risk 2-4 kat daha fazla oluyor.

Damar Hastalklar

Diyabet hastalarnn kötü kolesterolünde art oluyor ve yüksek ekerle birlikte damar sertlii meydana geliyor. Bu da kan basncnda yükselmeye yani hipertansiyona, beyin damarlarnda kanama veya tkanma sonucu inmeye (felç), bacak damarlarnda tkanma sonucu ayakta yaralara (diyabetik ayak), damarda daralmaya bal cinsel sorunlara yol açyor. Damar hastalklarna bal olarak ayan kaybedilmesinin en önemli sebebini de diyabet oluturuyor.

Görme kayb

Gözün damarlarnda ve retinada bozukluklar diyabetin yol açt önemli problemler. Dünyada körlüün en önemli nedenlerinden birisi diyabet. Körlük genellikle geç dönemde geliiyor. Diyabetin gözde yapt hasar çok önceleri balyor ve ancak muayenede tespit ediliyor. Bu sebeple diyabet hastalarnda düzenli göz dibi kontrolleri yaplmas gerekiyor.

Böbrek Yetmezlii

Diyabet böbreklerdeki klcal damarlarda bozukluklarla balayp ürede yükselme ile böbrek yetmezliine kadar giden hastalklara yol açyor. Diyalizin en önemli sebepleri diyabet ve hipertansiyon. Bu nedenle diyabet hastalarnn böbrek fonksiyonlarnn düzenli olarak takip edilmesi art.

Sinir sistemi hastalklar

çevresel sinirlerde görülen bozukluklar diyabette erken görülen problemlerdir. Diyabetik nöropatide el ve ayaklarda yanmalar, uyumalar, duyu kayb balca erken bulgulardr. Diyabetin erken tehisi ve etkili tedavisi bu tür komplikasyonlarn yaam süresini ve kalitesini azaltmasn engeller.

Ana Sayfaya Git