Diyabetiniz varsa çıplak ayakla dolaşmayın

Yazın, özellikle tatilde çıplak ayakla gezmeyi herkes çok sever. Ancak diyabetliyseniz ve ayaklarda sinir harabiyeti başlamışsa batan bir şeyi ya da yanığı hissedemeyebilirsiniz.

Haberler 14.07.2018 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Prof. Dr. Serpil Salman Diyabet her zaman kontrol altnda tutulmas gereken bir hastalk. Diyabet (eker) gibi kronik hastal olanlarn ayak sal için tatilde de dikkatli olmas gerekiyor diyor. Prof. Dr. Serpil Salman diyabette ayak bakm için önerilerde bulundu.

Ayakkab seçimine dikkat edin: Yazn terlik, açk ayakkab kullanm artar. Ayakkab seçimini doru olmal, yumuak, deri ayakkab tercih edilmelidir. Parmak aras terlikler bu bölgeyi tahri edebilir, yaraya neden olabilir.

Diyabetlilerin, özellikle de ayaklarnda duyu kayb gelimi olanlarn kesinlikle çplak ayakla dolamamalar gerekir. Bazen çok kolay çkabilen bir terlik veya ayakkab giyildiinde hasta durumu fark etmeyip batan bir eyi ya da ayan yandn hissedemeyebilir. Bu durum iyilemesi çok güç yaralara neden olur.

çIPLAK AYAKLA YÜRÜMEYNZ

Ayakkab uygun deilse sandalet tercih edin: Ayakta his kayb (nöropati) varsa ve terlik giyiyorsanz ayanzdan çktn fark etmeyebilirsiniz. Ya da fark etmeseniz bile kalabalk ortamlarda bu durumu kontrol edemeyip çivi, sivri çakl, ya da ar scak olan bir yere basmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle ayakkab giymek uygun deilse bile sandalet tercih etmelisiniz.

Her akam ayak tabanlarnz kontrol edin: Özellikle kumsal gibi scak ve batcsivri eyler içerebilecek zemine çplak ayakla basmayn. Ayaklarnz koruyun. Her akam ayak tabanlarnz bir ayna yardm ile kontrol edin.

Ilk suyla ykayp iyice kurulayn: Her gece yatmadan önce ayanz lk suyla ykamal ve parmak aralar dahil olmak üzere iyice kurulamal, ayak tabanlarnz yaralanma, nasl oluumu bakmndan gözden geçirmelisiniz. Ayak kuruluunu önlemek için parmak aralar haricinde ayanza nemlendirici bir losyon sürmelisiniz. Ayaklarda his kayb varsa kullanacanz suyun scakln önce dirseinizle kontrol etmelisiniz.

Ana Sayfaya Git