Diyabetlilere göz muayene uyarısı

Türk Oftalmoloji Derneği, Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti işbirliği ile hayata geçirilen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” Farkındalık Projesi ile diyabet hastaları ve hasta yakınlarının görme kaybı riskine karşı bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Haberler 25.03.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki yaklak 7 milyon diyabet hastasnn 2.5 milyona yakn bu hastala bal çeitli göz ikayetleri yayor. Hastalarn diyabete odaklanp göz tedavisini ihmal etmesinden dolay birçok diyabetik birey zaman içinde ciddi skntlar yayor. Uzmanlara göre 2050 ylnda dünyada toplam 115 milyon kiinin kör olmas beklenirken, Türkiyede de diyabet hastalarnn göz sorunlarna çözüm bulunamamas halinde ileri derece göz bozukluklar ve körlüklerin ba göstermesinden endie ediliyor.

Yaanan bu soruna çare bulmak amacyla harekete Türk Oftalmoloji Dernei, Türkiye Diyabet Vakf, Türk Diyabet Cemiyeti ibirlii ile hayata geçirilen Diyabeti Tan, Gözünü Koru Farkndalk Projesi ile diyabet hastalar ve hasta yaknlarnn diyabete bal görme kayplar konusunda bilgilendirilmesi amaçlanyor. Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Ylda 1 Kez Göz Kontrolünden Geçin slogan ile düzenlenen Diyabeti Tan, Gözünü Koru projesinin sadece hastalarn deil, bu hastal takip ve tedavi eden hekimlerin de bilinç düzeyinin arttrlmas hedefleniyor.

Diyabetlilere göz muayene uyars

81 ilde tantm çalmalarna balanan projenin 1.yl deerlendirmesi ise Türk Oftalmoloji Dernei Vitreoretinal Cerrahi Birimi Bakan Prof. Dr. Tunç Oval, Türk Oftalmoloji Dernei Tbbi Retina Birimi Bakan Prof. Dr. Ali Osman Saatçi, Türk Diyabet Cemiyeti Bakan Prof. Dr. Hasan lkova Türkiye Diyabet Vakf Bakan Prof. Dr. Temel Ylmaz ile Türk Oftalmoloji Dernei Bakan Prof. Dr. Osman evki Arslann katld toplantda kamuoyu ile paylald.

Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalklar Prevalans çalmas-II (TURDEP-II çalmas)nn saha aratrma sonuçlarnn da paylald toplantda diyabet prevalansnn en az görüldüü bölgenin yüzde 14.5 ile Kuzey Anadolu olduu vurguland. Dou Anadoluda ise bu orann yüzde 18.2 olduuna dikkat çekilerek; Diyabet oranlar Bursa ve Malatyada yüzde 20nin üzerinde; Diyarbakr, stanbul, Antalya, Adana, Gaziantep, zmir, Denizli, Eskiehir, Ankara ve Konyada ise yüzde 15in üzerindedir. Diyabet farkndal Bursada en yüksek, Diyarbakrda ise en düüktür denildi.

Toplantda rapora ilikin u rakamlar açkland

*Diyabet süresi 15 yl üzerinde olanlarn yaklak yüzde 75inde, yani 4 hastadan 3ünde diyabetik retinopati saptanyor.

*20 yl veya daha fazla zamandr diyabetle yaayan kiilerin üçte biri diyabetik retinopati riskiyle kar karya.

*Muayene edilen diyabetli bir hastada retinopatinin görülme oran yüzde 40-45 seviyesinde.

*çalmaya katlan diyabetli hastalarn yüzde 52,2si görme problemi, yüzde 38,1i rutin kontrol sebebiyle hekime bavuruyor.

*Hastalarn yüzde 71,1i kendisi bavururken, yüzde 11,4ü endokrinoloji uzmannn, yüzde 11,3ü dahiliye uzmannn, geriye kalanlar ise aile hekimi ve dier branlarn göz doktorunu tercih ediyor.

Ana Sayfaya Git