Diyabetten korunmanın 4 sağlıklı yolu

Hepimiz çikolata, kurabiye, pasta ve diğer sayısız tatlıyı çok sevsek de bu gıdalar gerçekten bedenimize iyilik yapmıyor. Tam tersine her gün daha yaygın hale gelen bir dizi sağlık probleminin büyümesine neden oluyorlar. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bugün dünya üzerinde şeker hastası insan sayısı tüm yetişkinlerin yüzde 8,5’unu oluşturuyor.

Haberler 14.01.2018 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tp camias diyabetin önlenebilir bir hastalk olduunu büyük ölçüde kabul ediyor. Bu nedenle siz de bu hastalkla nasl baa çkacanz örenmelisiniz.

FTNESS RUTNNZ KORUYUN

Aktif olmak salkl kalmann en iyi yollarndan biridir. Bu nedenle eker hastaln önlemek konusunda da etkili olmasna armamak gerekiyor. Ancak yine de bu hastalk üzerinde ne kadar büyük bir fark yaratacana inanamayacaksnz. Yakn zamanda yaplan bir aratrmada haftada 150 saat fiziksel aktivite yapanlarn yüzde 26, 300 saate çkaranlarn ise yüzde 36 orannda bu hastala yakalanma riskinin azald saptand. Eer hiç bir sporu yapmak için vaktinizin ya da paranzn olmadn düünüyorsanz yürüyü yapmay deneyin. Bunu bile çok iyi geldiine emin olabilirsiniz.

PORSYON KONTROLÜ UYGULAYIN

Aratrmalar bu fikri destekliyor. Yakn zamanda yaplan bir aratrmada diyet yapan insanlar üçe ayrld. Gruplardan birine yemeklerini serbestçe seçme izni verildi. Dier gruba önceden kontrol edilmi yemekler, son gruba ise yüksek proteinli yiyeceklerin bulunduu yemekler hazrland. 12 haftalk dönemin sonunda kontrollü yemekler verilenler daha fazla kilo verdi.

BOL MKTARDA LFL GIDALAR YYN

Daha az yemek her zaman hepimizin baarabildii bir ey deildir. Ancak yediiniz yiyeceklerin lif yönünden zengin olmasna dikkat edebilirsiniz. Mayo Clinice göre lif yönünden zengin gdalar kilo vermenize yardmc olur, kalp rahatszl riskini azaltr ve kan ekeri seviyenizi düzenler. Bu da daha düük diyabet riski ve genel olarak daha salkl bir vücut anlamna gelir.

DORU YALARI SEçN

Gün boyunca kendini iyi hissetmenin bir baka önemli yolu diyetinize yalar eklemektir. Ancak tüm yalardan bahsetmiyoruz. 2009da yaplan bir aratrma, doymam yalarn diyabet riskini azaltmaya yardmc olduunu ve transyalarn tam tersine bu konuda riski arttrdn gösteriyor. Bu nedenle sofranzdan avokado, zeytinya, fstk gibi bitkisel ve çok yararl yalar eksik etmeyin.

Ana Sayfaya Git