Diyarbakır'da domuz gribinden bir kişi hayatını kaybetti

DÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenyiğit: “Diyarbakır'da bir kişi domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti. Batman'da domuz gribi vakasına rastlandı”

Haberler 04.02.2020 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Göüs Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, Diyarbakrda bir kiinin domuz gribi nedeniyle hayatn kaybettiini belirterek, Türkiyenin çini tehdit eden korona virüsünden ziyade domuz gribine dikkat etmesi gerektiini söyledi.

çinin Wuhan ehrinde ortaya çkan ve hzla yaylan korona virüsü dünyay tehdit etmeye devam ediyor. imdiye kadar 350den fazla kiinin bu virüs nedeni ile hayatn kaybettii ve binlerce kiiye de virüsün bulat bildirildi. Dünyay tehdit eden korona virüsü gündemdeki yerini korurken Türkiyenin birçok ilinde ise domuz gribi vakalarnda art yaand kaydedildi. Geçtiimiz günlerde Diyarbakrda bir kiinin domuz gribi nedeni ile hayatn kaybettiini aktaran uzmanlar, Türkiyenin Korona virüsünden ziyade domuz gribine dikkat etmesi uyarsnda bulundu.

Korona virüsünden ziyade domuz gribini konumak lazm

Konuyla ilgili hlas Haber Ajans (HA) muhabirine açklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Göüs Hastalklar Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, Türkiyede çin gribinden ziyade domuz gribini konumak gerektiini, yaklak 10 gün önce Diyarbakrda bir vatandan domuz gribinden hayatn kaybettiini söyledi. Dünya gündeminde korona virüsünden bahsedildiini kaydeden Prof. Dr. enyiit, bu virüsün turistler araclyla hzla yayldn ve virüse bal ölüm saysnn da her geçen gün arttn dile getirdi. Gribin, nezlenin ileri evresi olduunu vurgulayan Prof. Dr. enyiit, Aslnda grip bir virütik enfeksiyondur. Yani, gribal enfeksiyonlar, bunlarn farkl ad gruplar vardr. çou korona virüs grubuna dayanyor. lk etapta insandan insana bulat kabul edilmiyordu. Ama bugün için artk insanlardan insana bulald da kabul ediliyor. Bu yüzden önemli bir risk gibi kabul edilebiliyor. Peki bizim için ülkemizde anlam nedir, bence korona virüsünden ziyade domuz gribini konumamz lazm. Bugün belli ehirlerde domuz gribi tekrar ortaya çkmaya balad. Domuz gribi ile ilgili geçenlerde Eitim Aratrma Hastanesinde bir hastay kaybettik. En son Batmanda bir hasta vard. Bizde bu tehlike korona virüsünden daha fazla. Dünyann globalletii dönemlerdeyiz, çinden gelen bir turistin bunu Türkiyede yaymas çok da arlacak bir durum deil. Onun için dikkatli olmamz gerekiyor. Özellikle Uzakdouya giden insanlarn çok daha dikkatli olmalar gerekiyor. Maske ile dolamalarndan fayda var. Kapal ortamlara gitmemelerine fayda var. Bu hastaln youn görüldüü ehirlerde seyahat etmemelerinde fayda var. Biz ayn zamanda çin ile çok sk alverii olan bir ülkeyiz. Her türlü eyay alyoruz. Ama imdiye kadar eyadan bulama gibi bir ey yaanm deil. Burun aknts, ate, üüme, titreme, balgam, boaz yanmas, göüste yanma, solunum varsa acaba bu ar gribal enfeksiyon alabilir mi diye dikkat etmek lazm ve mutlaka hekime gidilmeli dedi.

Domuz gribinden korunmak için a yaplmal

Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, gribal enfeksiyonun oluturduu komplikasyonlarn kiiyi öldürdüünü kaydeden Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, sözlerine öyle devam etti:

Tekrar söylüyorum bizim için çok önemli olan domuz gribidir. Özellikle risk altnda olanlarn mutlaka alarn yaptrmalar gerekiyor. Burada ann önemine bir daha vurgu yapmak istiyorum. Son derece önemlidir a yapmak, çünkü a koruyucudur. 5 ya alt vaka gruplar, 65 ya üstü vaka grubu, kronik hastal olanlar, dala alnm olanlar, eker hastal olanlar, broniti olanlar, asm olanlarn mutlaka alarn yaptrmalarnda büyük fayda var. Ama genellikle bu tür hastalarla temastan sonra 24 ile 48 saat içinde hafif bir krgnlk balar. Sonra hafif bir ate, ba ars, boaz da yanma, halsizlik, takatsizlik ve daha sonra yüksek ate. Yüksek ate ve daha sonra uur kaybna kadar giden tablo meydana gelebilir.

Ana Sayfaya Git