Diyarbakır'da hayata döndü

Gaziantep’te yaşayan Bekir Özbağ’a doğuştan kalp kası kalınlaşması tanısı konuldu. Gittiği bazı hastanelerde ‘3 yıl yaşarsın, mekanını hazırla’ denen Özbağ, Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi'nde tedavi olmaya karar verdi.

Haberler 30.10.2019 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gaziantepte yaayan 49 yandaki Bekir Özbaa, doutan kalp kas kalnlamas tans konuldu. Gaziantepte gittii salk merkezlerinde sonuç alamayan ve 3 sene yaarsn, mekann hazrla denilen Özba, Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesinde geçirdii operasyonla salna kavutu.

Doutan kalp kas kalnlamas hastal bulunan Özba, Gaziantepte nefes darl, çarpnt ikayetleri ile hastaneye bavurdu. Özba için Gaziantepte yaplan tetkik ve müdahalelerde rahatszlnn kartrld ortaya çkt. Ailenin aratrmalar sonucu Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesinde görevli kardiyolog Doç. Dr. Hakk imeke ulald. Tedavi için Diyarbakra gelen Bekir Özba, burada geçirdii kapal operasyonla salna kavutu.

3-5 sene yaarsn, mekann hazrla dediler

Yaad zorlu süreç ile ilgili hlas Haber Ajans (HA) muhabirine konuan Bekir Özba, 2008de kal pkas kalnlamas rahatszlna yakalandn söyledi. Gaziantepte gitmedii doktorun kalmadn belirten Özba, Hatta gittiim her doktor rahatszlm kartrm. Birisi, 3-5 sene yaarsn, mekann hazrla dedi. Ama Allaha ükür imdi çok iyiyim. Sa olsun Hakk hocam, ilk bata insan saln düünüp, ilk bata neyin var deyip sordu ve dinledi. Gittiim hastaneler 17 bin ve 100 bin fiyat çkartt. Yapacaklar ilemde meçhuldü. Sadece risk var diyorlard, baka da bir ey demiyorlard. Ben güvenemedim. Hakk hocay internetten aratrdm. çok ükür bir doktor arkadamz ona gözün kapal git dedi. Anjiyo yaplrken bir damarn kapal olduu görüldü. Bu sürpriz oldu bizim için. Yüzde 80 kapalyd. Stent takld. Öbür ilemi de, Biran evvel yapalm, sen rahat evine git dedi. Alkol sistemi ve anjiyo ile kalnlam kalp duvarn yakt dedi.

Her 500 kiiden 1inde görülüyor

Hastann durumu ile ilgili konuan kardiyolog Doç. Dr. Hakk imek, hastann nefes darl, ba dönmesi ve çarpnt ikayetleri ile geldiini söyledi. Doç. Dr. imek, D merkezlerde tan konulmu. 2008den beri hastal biliniyor. Bu hastalk hipertrofik kardiyomiyopati dediimiz hastalk. Doutan kalp kas kalnlamas hastal, yaklak 500 kiiden 1inde görülen bir hastalk. Sanrm bir merkezde 17 bin liralk bir masraf çkartlm. stanbulda baka bir merkezde de 100 bin lira bir maliyet çkartlm. Hasta bu güncel tedaviyi hem uygulamak istiyor hem de maddi imkanszlklar nedeniyle bu tedaviyi yaptramyor. Bir mahrumiyet söz konusuydu. Beni de internetten aratrmlar, baz deiik branlarda tandk doktor arkadalar varm, onlara sormular. Onlarda buradaki meslektalarmz üzerinden bize ulatlar. Geldiinde ikayetlerini söyledi. Raporlarn gösterdi. Eko kardiyografi raporlarn izleyince bu hastaln hipertrofik kardiyomuopati olduunu gördüm. Kalp kasnn kalnlam ksm kalbin kan vücuda pompalamasna engel oluturuyor. Bu kalnlam ksma müdahale edilmesi gerekiyor. Eko kardiyografide 110 milimetre civarnda bir basnç grandiyeti vard. Raporlarna baknca bizim bu ilemi yapabileceimizi söyledik. Bu kalnlam bölgeyi besleyen damar saptamak için yaptmz anjiyografide bir sürprizle karlatk. Ana damarnda da yüzde 80 darlk saptadk hastann. Hem kalnlam bölgeyi besleyen damar saptadk hem de yüzde 80 darl olan damarn da stent ile açtk ve iki gün sonra septal alkol ablasyon dediimiz ilem için hastay tekrar anjiyoya aldk. Yaklak yarm saatlik bir ilemle hastamza çok ükür müdahale ettik diye konutu.

Anjiyografik yöntemle müdahalede bulunduk

lem srasnda eko kardiyografiyle basnç farknn 110 milimetreden 29 milimetreye kadar dütüünü kaydeden Doç. Dr. imek, konumasn öyle sürdürdü:

lemin sonunda ise 18- 19 milimetreye kadar dütü. Bu bizim için tatmin edici yeterli sonuçlard. Asl basnç farkndaki düü bir ay sonra ortaya çkacaktr. Orada ödem olduu için ödemden dolay basnç hemen ideal gerçek deerlerine kadar dümüyor. Bir ay sonra gerçek deerlerine dütüünü görmü olacaz. uan itibariyle de bir gün sonra hastamz hiçbir komplikasyon olmakszn Allaha ükür memleketine göndereceiz. Anjiyografik yöntemle tpk anjiyo yapar gibi kasktan girerek o bölgeyi besleyen damarn içine alkol vererek tabiri caizse o bölgeyi kontrollü bir ekilde bir çürüterek kaslmasn önleyerek ilemi yapm olduk. Açk ameliyata gerek kalmakszn toplam 2 bin 500 lira civarnda bir maliyetle anjiyografik yöntemle müdahalede bulunuldu. Onun dnda herhangi bir maliyetleri olmayacak.

Ana Sayfaya Git